Logo
Одштампајте ову страницу

Стартовао Belgrade Wenture Forum

Оцените овај чланак
(2 гласова)

belgradeventure900900000000БЕОГРАД – Стартовао је шести по реду Belgrade Wenture Forum.


Од 13. до 15. новембра салама у хотелу Crown Plaza продефиловаће инвеститори, власници ИТ компанија, они који имају своје стартапове или само они који имају идеје и чекају шансу да их реализују.


Првог дана запажени наступ имала је сама премијерка Ана Брнабић која је отворила конференцију и са пуно оптимизма најавила подршку државе стартаповима и технолошким иновацијама.

Према њеним речима, намера државе је да у 2018. години буде значајно повећан буџет за иновације, а такође радиће се и на проширењу простора у којима ће стартапови моћи да функционишу.

 

Брнабић је нагласила да ће ове недеље са Европском инветиционом банком бити потписан уговор о финанасирању за нову зграду, однсоно лабараторију Електронског факултета у Нишу, где ће моћи да раде стартап иновационе компаније које се баве хардвером.
Истакла је да је планирао да се уложи око 50 милона евра у ту врсту инфраструктуре и да ће пројекти који се реализују са ЕИБ обухватити завршетак научно-технолошког парка Нови Сад, увођење дигитализације у пољопривреди у сарадњи са Бисенс институтутом у Новом Саду, ново одељење у Нишу у оквиру научно-технолошког парка, нову зграду за Институт за физику у оквиру сарадње са ЦЕРН-ом, као и нову зграду за ФОН.

 

Измене Закона о девизном пословању


Такође до каја следеће године ће бити завршен научно-технолoшки парк у Новом Саду са свише од 19.000 квадрата за стартап и иновационе компаније икао и да ће још око 10.000 квадрата бити за Факултет техничких наука.


У области законодавних активности премијерка је најавила скорије измене Закона о девизном пословању. Она је истакла да би измене и допуне тог Закона требало да буду пред посланицима у парламенту до краја године.


Она је истакла да су измене тог закона важне за увођење Е трговине у Србији. Такође, припремају се и Закон о инвестиционим фондовима и измене Закона о трговини, а завршен је и закон о електронском пословању те да сада предстоји још доношење подзаконских аката, како бисмо у примени имали електронски потпис и електронска плаћања.

 

                                                tankjuiiiii

 

Успех стартапова са предходних BWF

 

Присутнима се обратио и председник ПКС Марко Чадеж који је подсетио на претходне успешне стартап инцијативе које су учествовале на BWF, побеђивале и добијале инвеститоре - Logit solutions, Buildcon, Prospeh, словеначко – српски стартап.


Када се стартап Logit solutions пре неколико година појавио BWF, њихово софтверско решење Агри сенс, данас Агремо већина је запамтила по занимљивој идеји да се дроновима из ваздуха снимају њиве и засади.


Инвеститори и фармери из целог света у томе су видели много више од занимљиве идеје – нову глобалну иновацију. Српска памет је у међувремену освојила свет, Logit solutions, данас је једна од само пет компанија на свету, која се бави развојем овакве врсте софтвера, а Агремо је једна од напопуларнијих светских апликација за анализу пољопривредних усева у свету. Тренутно има 3.000 корисника, 24.000 снимљених хектара пољопривредних површина учитаних у мапе за анализу, у више од 50 земаља од Калифроније до Новог Зеланда, рекао је Чадеж.


Прошлогодишњи победник Buildcon, са истоименим софтверским решењем – мобилном и веб апликацијом намењеном грађевинским компанијама за дигитализацију и побољшање комуникације и управљање пројектима у грађевинству, после првог представљања на BWF добио је финансијску подршку „500 Startups”, једног од водећих инвестиционих фондова из Силицијумске долине, а победа на BWF 2016 отворила му је врата домаћих и страних компанија које примењују његова решења и са којима заједно даље развија апликацију


Проспех словеначко – српски стартaп са својом апликацијом за индустрију хране „Origin Trail“ која прати пут намирнице од њиве до трпезе победила је претпрошле године на BWF.


Данас, две године после лансира сопствену crowfunding кампању путем blockchain технологије, а пичује пред управама моћних светских трговинских ланаца као што је рецимо Wallmart,нагласио је Чадеж.

 

                                        jedenjeeeeeee

 

Познати финансијски и ИТ стручњаци

 

Првог дана Belgrade Wenture Foruma, након свечаног отварања одржани су говори, панели и пичинзи познатих домаћих и страних ИТ, маркетинг и финансијских стручњака.


Међу говорницима су били Philippe Gluntz, Брано Перковић, Александра Ола Краински, Luigi Amati, Ненад Мославац, Бранко Милутиновић и Раде Ракочевић.


Тако су српски предузетници имали прилику да разговарају са Oлом Краински, шефом Google Launchpada za CEE.


O оснаживању ранијих фаза инвеститора говорио је Philippe Gluntz. Он је већи део своје каријере провео као C.E.O. компјутерских услуга и телеком компанија. Био је запослен и у GSI компанији, европског лидера у информационом и платном спољном пословању. У последње две деценије почео је да инвестира у неколико стартап компанија у екстору информационо-телекомуникационих компанија. Он је заслужан и за једно од највећих удруживања 80-их година, спроведено између Alcatel-CIT (Francuska) и I.T.T. Telekom (SAD), што је довело до стварања тренутне Алкател групе (13 milijardi долара i 120000 запослених у то време).


Philippe Gluntz je сада председавајући и члан УО неколико компанија NTIC-a, те је у великој мери ангажован на тржиштима Venture Capital и Angel Investing, уз његову академску наставу.


Занимљив је био и панел на крају дана – SportTech, где су о развоју спорта на новим технолошким платформама причали Брано Перковић, Раде Ракочевић и Бранко Милутиновић.


Сво троје се слажу у оцени да у овој области постоји велика шанса за развој бизниса, те да свако ко размишља у том правцу – треба да је искористи.

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Последњи пут измењено уторак, 14 новембар 2017 15:52
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015