Logo
Одштампајте ову страницу

Отворено социјално предузеће “Talk and Talk"

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sociallllllllБЕОГРАД - У Београду је отворено социјално предузеће “Talk and Talk", центар за одржавање различитих врста конференција и догађаја, као и рад у заједничком простору (coworking), чији је циљ побољшање друштвеног статуса социјално угрожених популација у нашем друштву, кроз њихово запошљавање и издвајањем од добити компаније.


Наиме, одређени део зараде "Talk and Talk" намењен је подршци осетљивим групама, као што су избеглице, повратници, припадници ромске популације, особе са инвалидитетом, оболели од ХИВ/АИДС-а, побољшању њихових социјалних и људских права и приступа неопходним социјалним и здравственим услугама.


Препознавши проблеме наших суграђана из ових друштвених група, социјално предузеће покренула је организација Асоцијација за сексуално и репродуктивно здравље Србије (СРХ Србија), у оквиру програма "Социјална права за осетљиве групе", који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ).


"У нашој земљи припадници ромске и других осетљивих популација често немају одговарајући приступ социјалним услугама или недовољно знају о социјалним правима и помоћи које су им на располагању, нарочито оним које се тичу образовања, здравства и становања", истакао је Жикица Асковић из Регионалног омладинског центра Ниш.


Ова организација директно ради са осетљивим групама становништва на југу Србије и биће једна од оних које ће добијати средства од "Talk and Talk".


Савремен концепт coworkinga


"Због тога је значајан овакав нови вид подршке, који ће помоћи угроженим грађанима да добију адекватну помоћ, а и сазнају шта им је све на располагању", додаје Асковић.


Иновативни, савремени концепти социјалног предузетништва и све популарнијег coworking-a искоришћени су у овом случају за помоћ осетљивим групама.


У нашој земљи је у социјалним предузећима ангажовано нешто више од 10.000 људи. Њихов допринос домаћем БДП-у је 0,2 одсто, док је у ЕУ тренутно износи 11 процената.


"Из тог разлога смо покренули ово предузеће, које за циљ нема чисту добит, већ допринос побољшању људских права, и самим тим решавању социјалних проблема", рекла је Драгана Стојановић, извршна директорка СРХ Србија, нагласивши да су донације намењене онима који пружају услуге осетљивој популацији или директно угроженим појединцима и породицама.


"Талк анд Талк" својим корисницима, поред могућности да помогну, нуди конференцијску салу капацитета до 45 места, уз четири канцеларије за фрееланце, креативне и остале активности, брзу интернет конекцију, преводилачку опрему и опремљену кухињу.
Налази се у центру града, у Београдској 52.


За кориснике ће бити организоване и бесплатне едукације у областима битним за унапређење њиховог рада и пословања.

 

Извор: Нова економија/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 04 децембар 2017 11:25
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015