Logo
Одштампајте ову страницу

Диплома медицине – виза за одлазак?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

studetntiБЕОГРАД - Према најновијим подацима Лекарске коморе Србије, од почетка године до краја октобра је издато 740 сертификата добре праксе, што је незаобилазан документ који лекарима омогућава рад у иностранству.

 

Иако из ЛКС истичу да се по броју сертификата не може закључити колико њих одлази на дужи рад изван земље, јер се овај документ издаје и докторима који на пример, раде викендом у Босни и Херцеговини или Црној Гори, несумњиво је да се наставља тренд од ранијих година пошто је, прошле овај сертификат добило 856, а претпрошле 826 лекара.

 

 

На први поглед, подаци ЛКС одударају од резултата истраживања о избору студија које је портал Prijemni.infostud.com спровео међу матурантима током марта и априла ове године, а уочи јунског уписног рока. Испоставило се да је медицина апсолутни број један на листи жеља будућих студената јер је од оних испитаника који су знали шта ће да упишу, 12,4% имало “пик” на медицинске науке. И међу онима који су се двоумили између две или више опција свега месец и по пред пријемни, медицина је била у самом врху са 16,3%, одмах иза психологије (16,6%).

 

Бели мантил најпожељнији

 

Зашто је позив лекара толико популаран међу свршеним средњошколцима, иако у нашој земљи нема довољно посла у овој области, о чему између осталог сведочи податак да су се лане преко портала Poslovi.infostud.com на један оглас за лекара јављала 33 кандидата.

 

Осим тога, чак и они који се запосле имају плате знатно ниже него у већини европских земаља, а да услови лечења, самим тим и рада у домаћим здравственим установама нису близу стандарда у развијеним срединама, опште је познато. И поред тога, интересовање је огромно, па су ове године на једно слободно место конкурисала скоро два кандидата.

 

Иако са дипломом из области информационих технологија овдашњи студенти могу да нађу добро плаћене послове чак и у Србији, а да не говоримо које перспективе такве вештине отварају по питању одласка у иностранство, чак је и ИТ са 12%  тек “за леђима” иза медицине. Инжењерске науке чије дипломе потврђују високо-стручна знања примењива било где у свету су са 5,9% више него дупло “заостајале” за медицинским, показује истраживање. Зашто?

 

И пре индекса размишљају о одласку

 

Један други податак из поменуте анкете каже: више од четвртине испитаника, тачније 26,2% је као разлог за студирање навело могућност наставка школовања или проналажење посла у иностранству. Једини мотив за који се определило више матураната је стицање знања из области која их интересује, што је навело пола испитаника. Логично би било да је то основни мотив свакога ко жели да се усавршава.

 

 

Половином новембра премијерка Ана Брнабић је изјавила да држава ради све како би побољшала положај здравствених радника и смањила одлазак у иностранство. "Покушавамо да поспешимо њихово образовање кроз одобравање специјализација, да запослимо нове људе, да им повећамо плате и омогућимо боље услове рада", изјавила је премијерка новинарима. Она је оценила да проблем одласка лекара из Србије има вишеструке узроке и ту нису само у питању боље зараде у иностранству. Премијерка је додала да није свеједно у каквим условима раде лекари и да медицински радници не би остали у Србији ни за плату од 2.000 евра, ако морају да раде “у болницама које изгледају као пољске болнице”.

 

Диплома медицинских наука стечена у Србији за многе јесте сигурна карта за одлазак у бели свет. Скупа, прескупа, и за студенте који су морали да заврше веома комплексне студије, и за државу која је уложила у њихово школовање. Уз дуге листе чекања, чак и за једноставне интервенције, гужве у домовима здравља, струка већ годинама указује и на феномен одласка медицинских кадрова. Што се тиче учесника истраживања, оних којима се испунила жеља да упишу медицину, пред њима је дугачак пут до дипломе. Остаје да се види да ли ће, када дође њихово време бити још једна генерација “расута по свету” или ће до тада држава која их школује повући конкретне потезе како би остали у својој земљи. Јер већ сада, Србија више нема лекара за „извоз”.

 

Извор: Кућа добрих вести/Инфостуд


Последњи пут измењено четвртак, 21 децембар 2017 21:35
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015