Logo
Одштампајте ову страницу

У ПКС од идуће године пословни центар српске дијаспоре

Оцените овај чланак
(2 гласова)

didudleБЕОГРАД - У Привредној комори Србије већ првих месеци следеће године почеће да ради Инвестициони и пословни центар српске дијаспоре као тачка контакта, повезивања и подршке онима који раде у иностранству а намеравају да инвестирају у Србији, најавио је председник ПКС Марко Чадеж на седници Пословног савета за дијаспору ПКС.

 

Чадеж је на годишњој седници Пословног савета за дијаспору ПКС рекао ће Комора оснивањем овог центра, у оквиру пројекта “Diaspora Investment and Business Development in Serbia”,  постати информативни пункт, и како је истакао, сервис и спона дијаспоре са домаћом привредом, државним институцијама и локалним самоуправама.

 

Циљ оснивања овог тела Коморе, а који је резултат стратешког партнерства са Програмом за развој Уједињених нација, Министарством спољних послова Србије и Министарством трговине, је да се надлежне институције активније укључе у развој бизнис идеја дијаспоре и да се заједно ради на припреми и реализацији инвестиционих и пословних пројеката српске дијаспоре у Србији.

 

Наши људи из дијаспоре на једном месту моћи ће да добију све потребне информације о условима, могућностима и подстицајима за улагања. Било да је реч о гринфилд или инвестицијама у постојеће објекте, самосталним или заједничким инвестиционим подухватима са партнерима из Србије или иностранства, привредним или инфраструктурним пројектима који се могу реализовати кроз јавно-приватна партнерства", рекао је Чадеж.

 

Дијаспора ће на располагању имати и онлајн базу пројеката и локација за инвестирање, "Атлас локалних самоуправа", секторске и анализе тржишта, податке о извозној понуди домаћих компанија и инвестиционим и другим привредним потенцијалима општина и градова.

 

"Истовремено, привредницима из Србије, повезивањем са нашом дијаспором, широм света отварају се нове могућности за привлачење инвестиција, пласман робе на тржиштима земаља у којима послује наша дијаспора, али и заједничку производњу ради извоза на та тржишта кроз партнерства са нашим људима који живе и раде ван земље и њиховим пословним партнерима", каже Чадеж.

 

Чадеж се на седници захвалио представницима Програма подршке Уједињених нација за сарадњу (УНДП) у Србији на, како је рекао, указаном поверењу да ПКС реализује ове пројекте као и на финансијској и експерској подршци ове организације.

 

Председник ПКС је подсетио да је у сарадњи са Удружењем српских привредника из Швајцарске и Министарством спољних послова и ове године организован Свесрпки самит у Цириху као и привредни сајам “ЕXПО 2017, на којем се представило више од 60 излагача из Србије, Републике Српске и дијаспоре.

 

Чадеж је додао и да су организовани многобројни пословни форуми дијаспоре и матице током године, а домаће компаније су представљене и на сајмовима хране и пића у Канади, одржани су сусрети са дијаспором у Минхену,Паризу, Торонту, Њујорку.

 

Стелиана Недера, заменица сталне представнице УНДП у Републици Србији истакла је да је дијаспора највећи инвестивиони потенцијал Србије и да је потребно да се он пронађе и препозна.

 

"Србија данас има број становника који је идентичан броју становника из 1967. године, а подаци показују да је популација у сталном опадању", рекла је Недера и подсетила да је број оних који су емигрирали са ових простора повећан за 15 одсто у протекле четири деценије.

 

Зато, навела је она, пројекти са дијаспором могу да отворе нова радна места у Србији и задрже даљи наставак миграције радне снаге ка, пре свега, западној Европи.

 

Седници Савета за дијаспору присуствовали су чланови и гости из САД, Канаде, Швајцарске, Француске, Турске, Аустрије, Руске Федерације, Аустралије, Кине, УАЕ, Мексика, Чешке, Белгије, Италије, Холандије, Мађарске, Румуније. На седници је било речи и о организацији 3. Самита пословне и академске дијаспоре, који ће се одржати почетком јуна 2018. у Цириху, умрежавању пословне и академске дијаспоре у јужној Немачкој, као и Научно технолошком парку Београд. Савет за дијаспору ПКС разматрао је и друге иницијативе и предлоге конкретних активности у 2018. години.

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Последњи пут измењено среда, 27 децембар 2017 23:16
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015