Logo
Одштампајте ову страницу

Октобар богат сајамским манифестацијама

Оцените овај чланак
(0 гласова)

energetika-uvodnaБЕОГРАД - На Београдском сајму октобар је већ традиционално месец препун сајамских манифестација, па то није изузетак ни ове године.

Поред сајмова енергетике и екологије, који су отворени данас, до средине овог месеца одржаће се и Сајам козметике, Дечији сајам, Сајам медицине и
стоматологије, а све то ће бити „зачињено“ традиционалним и међу публиком једним од најомиљенијих - Међународним сајмом књига, који се одржава од 21. до 28. октобра.

 

 

Инвестиције у енергетику Србије

 

Под слоганом "Прикључи се" и под покровитељством ресорног министарства, од 10. до 12. октобра на Београдском сајму одржавају се две сајамске манифестације - 8. Међународни сајам енергетике и 9. Међународни сајам заштите животне средине ECOFer.

Сајмове, на којима учествује око 250 излагача, данас је отворила министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић, најављујући да ће за пет до седам дана потенцијалним инвеститорима бити представљена листа са 50 приоритета Србије за инвестиције у енергетику.

Енергетика је покретач развоја једне земље, а циљ је да Србија у тој области постане конкурентна и да престане да увози струју, нагласила је министарка.

За главне циљеве и приоритете Михајловић је навела повећање енергетске ефикасности, изградњу нових електроенергетских и других инфраструктурних објеката, коришћење обновљивих извора енергије и смањењење админстративних процедура.

Истовремено, предочила је она, у заштити животне средине приоритети су отварање нових рециклажних центара и смањење емисије штетних гасова.

Отварању ових сајамских манифестација присуствовао је и председник Скупштине Србије Небојша Стефановић.

 

Чешка - земља партнер

 

На ове две сајамске манифестације, посетиоцима се представљају најзначајније компаније које се баве производњом електричне енергије, угља и других енергената, обновљивим изворима енергије и заштитом животне средине.

Међу излагачима су и „Термоелектрана Никола Тесла“, „Костолац“, „Србијагас“, НИС, као и фирме из ове бранше из двадесетак држава.

Земља партнер овогодишњег сајма енергетике је Чешка Република, а наступ тридесетак компанија из ове земље организовали су чешко Министарство индустрије и трговине, Привредна комора те земље и Амбасада Чешке Републике у Београду.

Чешке фирме представиће нове технологије и решења у области управљања отпадним водама, отпадом, као и коришћења обновљивих извора енергије.

Најављујући протекле седмице ове сајмове, као престижне манифестације у региону, Лубош Јоза, шеф економског одељења амбасаде Чешке Републике у Београду, истакао је да партнерство на овим манифестацијама представља част. Подсећајући да чешке фирме традиционално учествују на оба сајма, Јоза је нагласио да је привредна сарадња Чешке и Србије значајна, и да је поред трговинских односа важна и развојна помоћ.  Већина чешких фирми веома добро познаје прилике у Србији и у њој не траже златни рудник, већ покушавају да успоставе дугорочну сарадњу.

Као заступник чешке Привредне коморе Јири Хансл, директор Одбора за економске односе са иностранством, рекао је да Комора на различите начине помаже фирмама да учествују на овим сајмовима, јер је Србија приоритетна земља за привредну сарадњу.

У склопу овог сајма биће одржан и Српско - мађарски пословни форум, а организатор је истакао да манифестације попут сајмова енергетике и екологије значајно доприносе регионалној сарадњи.

Овај сајам је посебно значајан за нашу земљу, ако се има у виду да је енергетика привредна грана која у Србији има највише потенцијала за улагања
страних инвеститора. Очекивања су да се привуку инвестиције у изградњу нових капацитета, развој берзе и тржишта електричне енергије, веће коришћење зелене енергије…

 

Зелена енергија и у стратешким документима

 

Веће и ефикасније коришћење „зелене енергије” зацртано је и стратешким документима развоја енергетике Србије, уз пажљиво и ефикасно коришћење ресурса угља. Тако су у наредном периоду у обновљиве изворе енергије предвиђена улагања од скоро четири милијарде евра.

Захваљујући учешћу бројних иностраних фирми, међу којима су и компаније из Мађарске, Румуније, Бугарске, Италије, Аустрије, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Белгије, Немачке, Русије, Канаде, ове две сајамске манифестације, како истичу на Београдском сајму, значајно доприносе међународној  сарадњи.

– Ове две манифестације заузимају важно место у стратешком развоју Србије, а континуирани развој ових специјализованих приредби представља допринос Београдског сајма том тренду, изјавила је Вишња Живуљ, менаџер пројекта.

Када је најављивала ове сајамске приредбе, Живуљ је нагласила да  трећина иностраних излагача даје међународни карактер овим сајмовима, а Београд постаје место повезивања привреда и држава у региону.

 

Сајам екологије - друштвено одговорне фирме

 

Међународни сајам заштите животне средине, EcoFair 2012. одржава се под покровитељством Министарства заштите животне средине, рударства  и просторног планирања Републике Србије.

Ове године, на овој приредби учествоваће и банке са својим преференцијалним кредитима за локалну самоуправу, акредитоване лабораторије и мала и средња предузећа која се баве заштитом животне средине.

У оквиру ове сајамске манифестације уводи се још један нови, веома важан сегмент а то су Друштвено одговорне фирме, фирме које препознају значај и улажу знатна средства у заштиту животне средине.

Као и предходних година, посебне целине овог сајма биће Локална самоуправа и Берза еколошких услуга, где ће своје акције и делатности из области заштите животне средине представити градови и општине Србије и акредитоване лабораторије.

У оквиру ове специјализоване сајамске манифестације и НВО које се баве заштитом животне средине биће значајније заступљене, а посебна пажња ће бити посвећена едукацији младих о значају заштите животне средине, кроз предавања и радионице.

Сервисне информације

Радно време сајмова је од 10 до 18 часова, изузев последњег дана - у петак, 12. октобра, када се Сајам затвара сат раније.

Појединачне улазнице су 300 динара, док су улазнице за групне посете упола јефтиније. Последњег дана манифестације, уз оверен и потписан списак, улаз је слободан за ученике средњих школа и студенте.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 10 октобар 2012 16:58
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015