Кућа Добрих Вести

Login

Ко је најбољи генерални секретар у спорту?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

nagradaaaaaaНа Међународном сајму Спорта у Београду, Спортски савез Србије прогласио је Жељка Овуку, генералног секратара Ваздухопловног савеза Србије, за најбољег генералног секретара у конкуренцији од 89 гранских спортских савеза.

 

 

Признање је уручио Министар омладине и спорта Вања Удовичић.

 

Жељко Овука, дипломирани инжењер електротехнике је већ седам година генерални секретар Ваздухопловног савеза Србије. Овука је и потпредседник ЦИВЛ-а, Светске параглајдинг и хенгглајдинг асоцијације, а иначе је и сам пилот параглајдера и члан државне репрезентације. Актуелни је државни рекордер у четири дисциплине у прелету параглајдером.

 

Канцеларија Ваздухопловног Савеза Србије, која броји пет запослених, спроводи два изузетно успешна пројектаа у оквиру предприступних фондова Европске Уније. Ово је једини спортски савез у држави који је искористио ову могућност из ИПА фондова, а ВСС-ов пројекат је изабран за један од 13 најбољих у конкуренцији од око 600 пројеката, за шта је Овуки уручено специјално признање министра Јадранке Јоксимовић која је задужена за Европске интеграције.

 

Приликом доделе награда, Овука се захвалио и успешним спортистима који су у инострантву прославили нашу земљу: „Иако напорно радимо свих ових година на популаризацији ваздухопловног спорта, нарочито ми је драго што признање долази ове године, јер је ВСС организовао чак два Европска првенства у Србији - у прецизном слетању параглајдером и у прелету параглајдером, које је Светска ваздухопловна федерација оценила најбољом могућом оценом. Том приликом, репрезентација Србије у прецизном слетању параглајдером освојила је друго место на том такмичењу, а наш репрезентативац Дејан Валек постао је европски шампион у појединачној конкуренцији, док је Тамара Костић међу најбоље три жене у Европи“.

 

Поред тога, ракетни моделари који су такође у саставу Ваздухопловног савеза Србије су ове године за нашу земљу освојили чак шест медаља на Светском првенству, а у генералном пласману Светског купа по једну медаљу освојили су наши спортисти и у јуниорској и у сениорској конкуренцији. Екипа Србије је на Европском сениорском првенству у Румунији ове године у класи Ф1Б освојила треће место, од укупно 27 земаља.

 

У 2014. години Ваздухопловни Савез Србије организовао је преко 50 такмичења у земљи, а националне репрезентације у разним ваздухопловним спортовима учестовале су на 10 такмичења у иностранству и донеле бројне медаље.

 

Ваздухопловни Савез Србије је национални грански савез који окупља седам спортова: падобранство, параглајдинг, ултра лако летење, балонарство, једриличарство, моторно летење и ракетно и ваздухопловно моделарство. Чланство ВСС-а чини око 70 клубова и 2.500 спортиста.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 29 новембар 2014 19:19
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија