Logo
Одштампајте ову страницу

Ево како можете да украсите ваше ускршње јаје

Оцените овај чланак
(2 гласова)

jajasvilaБЕОГРАД - У сусрет Ускршњим празницима, Креативна труба, коју чине Лидија и Александра, са Кућом добрих вести поделила је неколико занимљивих идеја како да брзо, лако и једноставно украсите јаја. Оне поручују да ове године можете да направите паузу од вештачких боја за фарбање јаја и од луковине, и украсите ускршња јаја на креативнији начин – свилом, гумицама, украсним тракама или стикерима.

Ево и неколико занимљивих идеја, које је Креативна труба припремила за Кућу добрих вести:

    1.Офарбајте јаја свилом

Уколико желите свилом да украсите ускршња јаја, биће вам потребна стара свилена кравата, или било који свилени материјал који не користите и што светлије парче тканине (можете искористити део старе јастучнице, чаршава, беле крпе, мајице…). Први корак је да распарате кравату и узмете само онај свилени део са мотивима. Уколико не користите кравату, већ неки други свилени материјал, онда само исеците мотив који вам се допада за украшавање јаја. Исеците онолико кравате колико вам је потребно да обмотате јаје, а на јаје прислањате онај део који је заправо спољашњост кравате. Кравату прислоните јајету што ближе, како би се мотиви што боље пресликали, онда завежете тракицом или концем. Након тога следи још једно што светлије парче тканине, које се везује преко свиленог материјала. Јаја ставите у лонац са водом (саветује се да не користите алуминијумски лонац) , додајте две кашике сирћета и оставите да се кувају двадесетак минута. Када се скувају, извадите их из лонца, и оставите их да се охладе. Након што се охладе, долази и онај најзабавнији део, крените да скидате тканину и свилу, и видећете коначан резултат.

jajasvila

    2.Украшавање ваши траком

Ваши трака је декоративна трака за украшавање, а за овај подухват потребна вам је двоструко лепљива трака, салвете са разним мотивима, маказе и евентуално бушачи са различитим облицима како бисте употпунили овај креативни подухват. Ваши траку ћете направити тако што ћете шарени слој салвете залепити на једну страну двоструко лепљиве траке. Сами можете креирати дужину и дебљину траке, а декоративни бушачи вам такође могу много помоћи. У свему овоме украшавање јаја овом траком није нека нарочита филозофија - употребите своју машту и веште руке.

washitraka

    3.Направите “туфнасто јаје”

За почетак скувајте јаје, а препоручује се да буде бело. На јаје залепите стикере, на оним местима на којима желите туфне. Када то одрадите, јаје ставите у чинију, у коју сте пре тога сипали ¾ воде, једну кашику сирћета и боју за фарбање хране илити прехрамбену боју, коју год желите. Оставите јаје неколико минута да одстоји у чинији, када га извадите, одмах скините стикере, обришите јаје и добићете “туфнасто јаје”.

tufnajaje

    4.Украшавање гумицом

Скувате јаје и након тога оставите га да се охлади. Умотајте гумице око јајета, уколико желите једну шару, онда ће вам бити потребна једна гумица, уколико желите неколико, слободно ставите неколико гумица. У међувремену можете припремити боју за фарбање јаја, тако што ћете у ¾ шоље топле воде, ставити једну кашику сирћета и око 10 капи боје за храну. У ту смесу потопите ваше јаје које је прекривено гумица, и оставите нека одстоји најмање пет минута.

 jajagumica

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 14 април 2015 00:23
Александра Гавриловић

Завршила основне и мастер студије на Филозофском факултету у Нишу, одсек новинарство. Прве текстове писала је у нишком дневном листу "Народне новине", а касније и у "Нишком гласнику". Опробала се и у радио, телевизијском и онлајн новинарству. Воли да путује, учи језике и аматерски се бави фотографијом.

Најновије од Александра Гавриловић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015