Logo
Одштампајте ову страницу

Kорејска козметика у Србији

Оцените овај чланак
(4 гласова)

KOREJAKOKZMETIKAЛепота и нега корејске жене – вечна инспирација и изазов у козметичкој индустрији читавог света

 

Земља јутарњег мира, како Кореју зову, позната је по својим технолошким новинама у свим сферама индустрије, па тако и домаћа козметика доживљава процват надмашујући и највише светске стандарде. Чувена је „Дневна навика улепшаванја“ Корејки, коју чини чак 10 поступака неге, па није чудо што жене из те земље изгледају изузетно лепо и младо.

 

Ексклузивна корејска козметика линије К-Лепота (K–Beauty), која се од недавно може наћи у одабраним Lilly дрогеријама, свечано је представљена у објекту тог трговинског ланца у у београдском Ada Mall-u, у присуству многих личности из индустрије моде и јавног живота. Десет нових брендова је одушевило даме, будући да је реч о производима који негују кожу и природну лепоту, а одликују их високо квалитетни, оригинални састојци и иновативан приступ у производњи, наведено је у саопштењу Корејске агенције за промоцију трговине и инвестиција (КОТРА ) у Београду.

 

Промоција козметичких брендова део је активности у оквиру обележавања 30 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Кореје, па су међу званицама на манифестацији у Београду били и представници Амбасаде Републике Кореје и агенције КОТРА.

 

Сунг Ги Ли, директор београдског огранка КОТРА, који је, такође, Трговинско одељење Амбасаде Републике Кореје у Србији, као и у Црној Гори, захвалио је свима који су дошли да подрже промоцију и тестирају корејску козметику.

 

„Ваше присуство у оволиком броју је доказ да смо на правом путу,а тај пут се зове талас К-Лепоте који се шири целим светом. Корејска козметика се продаје у Француској, Немачкој, Италији, Великој Британији и Америци, а сада је и Србија део породице К-Лепоте. Мото наше промоције „Одмах то видите“ (’See it instantly’) најбоље осликава резултате које даје корејска козметика већ после неколико дана коришћења. Срећан сам што ћете имати прилику да први пут пробате нове брендове из Кореје: Mediheal, COSRX, The Skin House, Mizon, Frudia, Hemish, Benton, Puretem, Baroness, CosM“, додао је директор Ли.

                                             optimizettztztztztz

 

Десет брендова

 

Корејска козметика већ дуго има лидерску позицију на светском тржишту козметичких производа захваљујући улагањима у истраживање и развој и природним састојцима по којима се разликује од познатих брендова за негу лица и тела са Запада, наведено је даље из КОТРА.

 

Правилно чишћење коже, хидратација и заштита, неки су од водећих принципа неге корејских жена, па ће и пажљиво одабрани производи десет брендова представљених у Београду, допринети да кожа изгледа неговано и блиставо. Линија К-Лепоте изнедрила је и фантастичне sheet maske за лице, које су део свакодневних корејских ритуала неге, а захваљујући којима је кожа нежна и баршунаста. Такође, симболишући савршен склад лепоте и здравља, сви производи су прилагођени различитим типовима коже.

 

Десет брендова међу којима су Baroness, Frudia, The Skin House, Heimish, Mediheal, Benton, Mizon, Cosrx, Puretem и Labute ексклузивно су доступни у одабраним Lilly дрогеријама и на електронској продавници, а њихови званични дистрибутери за Србију су Leco и Skin Temple.

 

Посетиоце Lilly дрогерије у Ada Mall-u, поред традиционално добре атмосфере и значајних попуста на брендове корејске козметике, сачекали су низ пријатних изненађења и поклони. Поред тога, све даме су имале прилику да бесплатно тестирају кожу и на тај начин сазнају који им од производа највише одговара, као и да добију стручне савете за употребу корејске козметике са вековном традицијом.

 

Историја козметике у Кореји

 

К-Лепота није само „полудело конзумерство “. Житељи Кореје су усредсређени на бригу о кожи под утицајем традиције, а последњих деценија на основу ТВ програма и реклама.

 

Лепота и изглед су институционализовани у корејској култури. Подаци о коришењу козметичких средстава у земљи са Истока Азије датирају из периода Три краљевства Кореје(57 п.н.е.-668), док је употреба шминке цветала током периода краљевства Горјео (918-1392) када су људи били заинтересовани за дотеривање и блаженство.

 

Истраживачи кажу да су Корејци у време династије Џосеон (1392-1897).настојали да изгледају најбоље што могу, у складу са конфучијанским учењем да је нечији “миен” (изглед и понашање) одраз унутрашњег бића. И обрнуто, веровало се како добар изглед може да утиче на нечији унутрашњи живот. Зато су мушкарци и жене водили рачуна о властитом изгледу и створили јединствену културу у козметици и додатној опреми.

                                                   KOYMTIKACRSCE

Козметичка средства су прављена од лосиона добијаних из биљака, укључујући стабљике тикве; млевени мунг пасуљ садржи сапонин и користан је за чишћење. Рицинусово и уље од камелије коришћени су за наношње на косу.

 

Корејска козметичка средства из прошлости су имала су пријатан мирис и нису била лепљива. Да би кожа имала влажност и добила сјај коришћено је уље шафранике. Уља од кајсије и брескве коришћена су за уклањање пега и флека. Пудер под називом “мибун” или “баекбун”справљан је од млевеног пиринча и проса помешаног са водом или уљем.

 

Крајем 19. века у моди су били нови стилови шминкања и шминке, у складу са појавама у западној култури, што је представљало подстицај за корејску козмезичку културу и омогућило значајну производњу и потрошњу. “Бакгабун”, или Парков пудер, је био први козметички производ масовно произвођен у Кореји и најпродаванији у периоду 1915-1930. Међутим, пошто је садржао олово, продаја је драстично опала, а као замена убрзо су се појавили слични производи.

 

Било је то и доба када је домаћа козметика стагнирала јер су тржиштем доминирале марке из Јапана, колонијалног окупатора Кореје између 1910. и 1945. Корејска индустрија козметике је поново оживела после ослобођења. Но, избијање Корејског рата 1950. је поново распршило наде за развој индустрије козметике на јужном делу подељеног полуострва.

 

Око 1961, када је примењен закон који је забрањивао продају увозне козметике, корејска индустрија козметике је почела да цвета до данашњих дана. Сада су корејски козметички производи веома популарни у другим земљама. На то су Корејци веома поносни.

 

(Наставља се)

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 21 децембар 2019 22:15
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Најновије од Борислав Коркоделовић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015