Logo
Одштампајте ову страницу

Десет намирница за јачање имунитета

Оцените овај чланак
(4 гласова)

belilukskskskskskskksХронични стрес, нездрава исхрана и лош квалитет намирница смањују и слабе функције имунолошког система што напослетку може узроковати мање или веће поремећаје у организму.

 

Међутим, промена стила живота, смањење телесне тежине, физичка активност, одмор, као и подизање отпорности на свакодневни стрес могу нормализовати и ојачати имунолошки систем. Постоје и бројне намирнице које нам могу помоћи у томе.

 

Умебоши шљиве

 

Захваљујући својим антиоксидативним својствима јапанска умебоши шљива позитивно утиче на имунолошки систем. Неутралише киселост организма и ублажава цревне проблеме, укључујући и оне узроковане микроорганизмима. Будући да је изузетно кисела и слана поједите пола плода, а други део оставите за следећи дан. Немојте бацати коштицу када искористите шљиву, већ је сачувајте и користите у случају дигестивних тегоба, попут бола у желуцу након обилног оброка. Тада је потребно да сисате коштицу око 20 минута.

 

Зелени чај

 

Нека зелени чај постане део васше свакодневне рутине. Он помаже лаксшем и бржем сагоревању масти, богат је антиоксидансима који јацчају имунолошки система, побољшава варење и подстиче мршављење.

 

Зелено поврће

 

Једите зелено поврће попут спанаћа, купуса, кеља и броколија најмање два пута дневно. Ова храна најчешће недостаје модерним режимима исхране, а убраја се међу најделотворније природне намирнице за јачање имунолошког система. Зелено поврће обилује витаминима А, Ц, Е и К, као и минералима попут калијума, магнезијума, гвожђа, цинка и других.

 

Бујон од костију

 

Бујони представљају најбољи извор колагена, врсте протеина која је неопходна за формирање ткива који облаже гастроинтестинални тракт. Колаген јацча и нормализује стомацчне тегобе. Када се разложи, формира се у желатин који помаже у борби са алергијама. Желатин у бујону садрзжи додатне аминокиселине које имају антиагинг ефекте и јачају имунолошки систем.

 

Пробиотици

 

Пробиотици су “добре бактерије” које побољшавају варење нутријената, балансирање и јачање имунолошког система. Уколико се одлучите да укључите пробиотску храну, следеће намирнице су најбољи избор: ферментисано поврће, као што су кисели купус и остале врсте туршија, кефир, козији јогурт и комбуха (црни чај пореклом из Јапана).

 

Печурке

Разне врсте печурки могу помоћи организму у јачању имунолошког система. Лековите гљиве као што су схитаке, реисхи и маитаке нарочито су корисне. Многе од њих садрже једињења која имају антивирусна и антибактеријска својства и помажу организму у одбрани од разних инфекција и других органских поремећаја.

 

Свеже биље и зачини

 

Користите свеже биље и зачине у кувању. Ове намирнице су веома богате антиоксидансима који утичу на јачање имунитета. Укључите следеће биље: мајцчина душица, рузмарин, першунов лист, оригано, босиљак, коријандер, нана, а од зачина куркуму, цимет, кари, црвену паприку, бибер, ким, ђумбир и друго.

 

Бели лук

 

Алицин из белог лука ефикасан је у борби са вирусима, гљивицама и паразитима. Ова зачинска биљка садржи више од 200 биолошки активних материја, смештених највише у његовој луковици. Обилује етеричним уљима, витаминима А, Б1, Б2 и Ц, од минерала садржи калијум, гвожђе, сумпор, јод, калцијум, фосфор и селен. Сви састојци су веома концентровани, тако да је лековит и у малим количинама.

 

Јабуково сирће

 

Истраживања показују да јабуково сирће побољшава варење, снижава крвни притисак, нормализује шећер у крви, балансира Ph вредност и потпомаже кориговање телесне тежине. Користите га као дресинг, додатак салатама и сосовима.

 

Екстрадевичанско маслиново уље

 

Маслиново уље представља главну компоненту званично најздравијег режима на свету – медитеранске исхране. Због тога вам саветујем да уведете овај природни лек за јачање јетре, а тиме и имунолошког система. Богато је незасићеним масним киселинама, витамином Е, стеролима и полифенолима.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 15 март 2020 18:31
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015