Logo
Одштампајте ову страницу

Шта купити у супермаркету старијим лицима док траје период изолације?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

starijimarkettttt6767676767Уколико и ви познајете некога ко је старији од 65 година, те не сме да излази из свог дома како би се заштитио од заразе корона вирусом, будите солидарни и понудите му помоћ. Да не бисте губили време, важно је да имате тачан списак намирница које су неопходне старијим лицима која желе и могу да кувају.

 

Да бих вам олакшала овај процес, саставила сам шопинг-листу на којој се налазе намирнице богате свим нутријентима, неопходним за оптимално здравље старијих људи.

 

ЖИТАРИЦЕ

 

Овсене пахуљице

 

Вероватно сте чули да овас или зоб може снизити ниво шећера у крви и смањити ризик од срчаних обољења. А да ли сте знали да је ова житарица богата антиоксидансима, који утичу на снижавање крвног притиска, те побољшавају проток крви? Такође садржи бета-глукан, који смањује холестерол, повец́ава осетљивост на инсулин, стимулише здраве бактерије црева, и што је најважније, јача имунитет.

 

Палента

 

Палента је једно од омиљених јела старијих људи. Прави се од кукуруза, па самим тим не садржи глутен. Одлиц̌ан је извор есенцијалних ензима, гвоз̌ђа, биљних влакана, витамина Е и Б.

 

Пиринач (интегрални или бели)

 

Интегрални пиринач, још једна је житарица која обилује витаминима и минералима, неопходним за нормално функционисање организма. Не само да је здрава, већ се одлично комбинује са различитим намирницама.

 

МАХУНАРКЕ

 

Пасуљ

 

Пасуљ поседује бројна лековита својства. Снижава ниво шећера у крви, а користан је и у борби са урогениталним проблемима. Захваљујући комбинацији влакана и фолата штите од можданог удара, те болести срца и дебелог црева. Постоји око 90 сорти пасуља.

 

Леблебија

 

Леблебија, наут или сланутак је изузетно храњива биљка. Она, као и друге махунарке, захваљујући влакнима, снижава ниво холестерола, па тиме позитивно утиче на здравље срца. Садржи велику количину гвожђа, магнезијума, калијума и калцијума. Благотворно делује на органе за варење. Захваљујући ниском гликемијском индексу може да помогне у стабилизацији нивоа шећера у крви. Од њих се најчешће прави хумус.

 

Грашак

 

И ова махунарка обилује витаминима и минералима. Будући да садржи велике количине витамина К, грашак одржава здравље костију, те помаже уградњу калцијума у кости. Осим тога, штити кардиоваскуларни систем и подстиче нормално згрушавања крви. Захваљујући витамину Ц, који штити ћелије од слободних радикала, поседује бројна антиоксидативна својства. Важан састојак грашка је и гвожђе, чији недостатак може ослабити имунолошки систем, те узроковати анемију и умор.

 

ПОВРЋЕ

 

Црни и бели лук

 

Црни и бели лук поседују бројна лековита својства. Сматрају се намирницама које изузетно оснажују имунолошки систем, тиме што сумпорним једињењима смањују запаљенске процесе у организму. Обилују етеричним уљима, витаминима А, Б1, Б2 и Ц, од минерала садрже калијум, гвожђе, сумпор, јод, калцијум, фосфор и селен. Алицин из белог лука ефикасан је у борби са вирусима, гљивицама и паразитима. Ова зачинска биљка садржи више од 200 биолошки активних материја, смештених највише у његовој луковици.

 

Шаргарепа, целер, пашканат

 

Сво коренасто поврће изузетно је здраво, те се најчешће користи приликом прављења супа и потажа. Садрже бројне витамине и минерале, док је шаргарепа изузетно богата и бета-каротеном, антиоксидансом, који сречава оштећења ћелија слободним радикалима, има и антиканцерогену функцију. Јача имунолошки систем, па се сматра једним од главних оружја у борби са бакеријама и вирусима. Целер садржи и супстанцу кумарин која спречава штетно деловање слободних радикала. Подстиче активност леукоцита, који су важни за очување и јачање имунолошког система. Побољшава крвну слику, а захваљујући витамину Ц помаже у отклањању симптома прехладе.

 

Тиквице, паприка, броколи

 

Сво ово поврће садржи велику количину витамина Ц, који захваљујући бројним антиоксидансима спречава штетно деловање слободних радикала, побољшава функције нервног и ендокриног система, чува срце и крвне судове, те побољшава циркулацију. Наиме, недостатак витамина Ц може да узрокује наслаге масноћа у артеријама и на тај начин успори крвоток и проузрокује болести срца. Осим тога, јача имунолошки систем.

 

Спанаћ и зелена салата

 

Спанаћ и зелена салата снабдевају организам хлорофилом, који помаже кисеонику да дуже остане у можданим ћелијама и на тај начин буде боље искоришћен за менталне активности, што је нарочито потребно старијим људима. Поред бројних витамина и минерала, зелено лиснато поврће садржи и гвожђе, које је неопходно за синтезу хемоглобина који транспортује кисеоник од плућа до свих ћелија у телу.

 

ВОЋЕ

 

Лимун, наранџе, мандарине, банане

 

Воц́е је драгоцено и неопходно за здравље и виталност целокупног организма. Поред бројних витамина, одлиц̌ан је извор разлиц̌итих минерала, попут калцијума, магнезијума, калијума, фосфора, натријума, хлора, сумпора, цинка, мангана, гвоз̌ђа, бакра и јода. Богато је биљним влакнима, органским киселинама и другим материјама попут пектина и антоцијана.

 

ЗАЧИНИ

 

Цимет

 

Захваљујући својој специфичној ароми и мирису, овај зачин најчешће се користи као додатак слатким јелима. Садржи манган, бакар, цинк, гвожђе, витамине Ц и К, и веома је лековит. Побољшава пробаву, смирује грчеве и надимање, те поспешује сагоревање масних наслага. Заправо, есенцијално уље из цимета активира метаболички процес терморегулације, којим се, између осталог, сагоревају калорије. Осим тога, цимет снижава ниво шећера у крви, што веома погодује људима који пате од инсулинске резистенције и дијабетеса. На свету постоји између 50 и 250 врста цимета, док се на нашем тржишту најчешће могу купити ,,прави” или цејлонски цимет, као и касија или „лажни“ цимет.

 

Куркума

 

Овај зачин има много лековитих својстава јер садржи бројне храњиве састојке, антиоксидансе, антиинфламаторна једињења и фитонутријенте, који су одлични у броби са разним упалама. Будући да организам није у стању да сасвим апсорбује њене хранљиве материје, комбинујте је са црним бибером. Два активна састојка у овим зачинима, куркумин и пиперин, ублажавају болове и смањују упале, такође утичу на повећање нивоа допамина и серотонина, чиме умањују симптоме депресије.

 

Какао

 

Какао је богат антиоксидансима, који имају способност да неутралишу активност слободних радикала и на тај начин спречавају развој бројних дегенеративних обољења. Велики број научних истраживања потврдио је да какао подстиче стварање ендорфина, који опушта, умањује стрес и ублажава бол. Такође, какао стимулише и лучење допамина и серотонина, који поправљају расположење. Бирајте органски какао, јер је много квалитетнији од конвенционално гајеног. Нажалост, није редак случај да конвенционално гајени какао садржи индустријски шећер у траговима.

 

Со

 

Осим што побољшава укус хране, со је неопходна за нормално функционисање организма јер одржава равнотежу нивоа течности у читавом телу. Не треба претеривати са употребом овог зачина јер и премало, као и превише соли, може имати лош утицај на човеково здравље. Недостатак соли може да узрокује разне функционалне и органске поремећаје, који се испољавају у виду грчева мишића, а понекад долази и до оштећења централног нервног система. Такође, и смањени и прекомерни унос соли доводе до поремећаја крвног притиска. Претерани унос соли је, ипак, далеко штетнији, јер може да изазове хипертензију.

 

НАПИЦИ

 

Зелени чај

 

Богат антиоксидансима, нарочито фитонутријентом под називом кверцетин, те другим састојцима корисним за очување здравља, зелени чај се сматра једним од најздравијих напитака на планети. Умањује ризик за развој дијабетеса и кардиоваскуларних обољења.

 

Чај од мајчине душице

 

Мајчина душица је зачинска биљка која се на нашим просторима користи од давнина. Постоји чак 60 врста ове биљке, али све имају сличне састојке и лековита својства. Сматра се универзалним леком за бројне болести, нарочито дигестивних и респираторних органа. Представља антисептик, јача имунолошки систем и побољшава зарастање рана. Садржи различите корисне састојке, попут гвожђа и мангана, а њено етерично уље одлично је у борби са цревним паразитима.

 

Матичњак

 

Чај од матичњака, опушта, умирује и побољшава расположење и умне способности, што је изузетно потребно старијим људима. Осим тога, снижава притисак, лечи прехладу, проблеме са варењем и несаницу.

 

Сладић

 

Корен биљке сладић је изузетно лековит, а нарочито може да буде од користи у борби са вирусима који нападају респираторне органе. Дакле, сладић јача имунитет, уништава бактерије, вирусе и гљивице, те ублажава дисајне тегобе и бронхитис.

 

СУПЛЕМЕНТИ

 

Витамин Д (узима се после оброка)

 

Будући да кожа производи витамин Д када је изложена сунцу, у току јесени, а нарочито током зиме, па све до пролећа, када нема довољно сунчеве светлости, потребно је свакодневно уносити витамин Д, који има кљуц̌ну улогу у готово свим физиолос̌ким процесима у човековом телу. Као регулатор имунолошког система, апсолутно је неопходан за добро здравље. Нажалост, у току изолације ће изложеност сунчевим зрацима бити на минимуму, осим ако старија лица не буду проводила време на тераси, те је унос овог суплемента кључан за јак имунолошки систем.

 

Прополис

 

Пчелињи производ прополис садржи бројна лековита својства. Савршен је природни антибиотик, али не успорава раст само бактерија, већ и гљивица и вируса. Спречава и ублажава запаљенске процесе, смањује болове, побољшава регенерацију ткива и помаже бржем зацељивању рана.

 

Уље црног кима

 

Уље црног кима јача имунитет, убрзава метаболизам и захваљујући линолеинској киселини стимулише производњу хормона. Користи се за лечење различитих инфекција и упала, а делотворан је и против гљивица и паразита. Осим тога, представља природни антихистаминик јер има повољан утицај на лечење алергија, астме, бронхитиса и других болести дисајних органа.

 

Бројне рецепте и савете можете пронаћи на мом сајту, укључујући и електронску књигу ”21 дан програм здраве исхране”, која вам може послужити као инспирација за спремање различитих јела.

 

Држава је омогућила и да пензионери и старији суграђани у престоници који немају могућност да дођу до намирница да им буду отворене одређене продавнице у граду.

 

Списак тих продавница можете погледати ОВДЕ.

 

Извор: Totallywellness.rs

 

 


Последњи пут измењено недеља, 22 март 2020 14:51
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015