Logo
Одштампајте ову страницу

Психолози: Грађани да што мање буду изложени бомбардовању информацијама о вирусу

Оцените овај чланак
(1 Глас)

porodicagledatv4343434Психолошкиња и психотерапеуткиња Центра за лични развој Спектрум из Суботице Каролина Вереш препоручила је грађанима да што мање буду изложени "бомбардовању информацијама" о корона вирусу зато што самим тим степен узнемирености расте и додала да уместо тога треба да раде ставри које им пријају.

 

"Уколико смо у могућности, можемо преко интернета да радимо неке физичке вежбе јер самим тим и наше емоције можемо да испразнимо, уместо да седимо константно испред ТВ екрана, често преплављени разним информацијама које до нас стижу, а које самим тим и појачавају нашу узнемиреност", казала је Каролина Вереш за Војвођански истраживачко-аналитички центар (VOICE).

 

Према њеним речима, сада је прилика да се изваде старе друштвене игре, карте, да се читају књиге, решавају укрштене речи, да се играмо са кућним љубимцима, а креативније особе могу да цртају, да свирају неки инструмент, док је слушање музике одлично.

 

Психолог из Центра за социјални рад из Суботице Борис Телечки рекао је да су у овом времену код људи присутне разне форме страха: забринутост, анксиозност па чак и панична стања и додао да е људима потребна подршка и охрабрење, суочавање са страховима и њихово испољавање, да би се на крају истакли и освестили лични потенцијали и снаге за превазилажење кризе.

 

"Смањити информисање, бирати изворе информисања, покушати наћи објективну информацију, у том случају она може да допринесе умиривању", рекао је Телечки.

 

Додао је да је важно да се према јавности комуницира са уважавањем и са циљем смиривања тензија, "једном рационалном, концизном и прецизном комуникацијом заснованом на чињеницама".

 

"Драматизација, може код неких повећати страх, а уколико нам комуникација даје вишак информација она може допринети неразумевању, конфузији и манипулацији у овим кризним ситуацијама", упозорио је Телечки.

 

Системска породична терапеуткиња из Суботице Јелена Јањић рекла је за ВОИЦЕ да се деца млађег узраста у новонасталој ситуацији понашају онако како се понашају њихови родитељи и други укућани, а да је код старије деце, посебно тинејџера, ситуација мало компликованија.

"Они схватају да се нешто озбиљно дешава око њих, али не схватају колико је нешто опасно или није. Зато су са њма потребни константни преговори око остајања код куће. Без панике и одговорно се понашати, то је оно што бих ја прво посаветовала себи, па и свима другима. Сад је битно да сачувамо физичко и ментално здравље", казала је Јелена Јањић.

 

Када су у питању родитељи са децом, Јелена Јањић је рекла да се већини родитеља ово први пут дешава у животу и да нико није припремљен за овакве ситуације, као и да је много различитих информација које круже на друштвеним мрежама што додатно утиче на узнемиреност код родитеља.

 

"Они су збуњени целокупном ситуацијом, или су јако забринути, или су јако опуштени, а то зависи од њиховог информисања, уверења и начина како реагују у непознатим ситуацијама. Треба искористити сву расположиву помоћ која се сада нуди од стручњака и информисати се најбоље што можемо", казала је Јањић.

 

Извор: Бета/Нови магазин

 


Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015