Кућа Добрих Вести

Login

Девет намирница против анксиозности

Оцените овај чланак
(2 гласова)

kutlacadfdfdfdfdfС обзиром на темпо савременог начина живота, све је више људи који пате од анксиозности. Многи узимају лекове, не знајући да постоје технике за ублажавање симптома овог стања, али и бројне намирнице које могу помоћи да се осећате мање анксиозно.

 

Будући да је организам потребно посматрати као целину, важно је да се позабавите основним дисфункцијама које узоркују анксиозност. Уравнотежена исхана препуна храњивих материја може вам помоћи да управљате тим дисфункцијама и олакшате анксиозносне нападе.

 

Дакле, ових 9 намирница могу да допринесу лечењу анксиозног поремећаја.

 

Чај од камилице

 

Пијте овај природни лек против анксиозности због његовог смирујуц́ег дејства. Умирујуц́е моц́и чаја од камилице познате су вековима, а модерна наука је потврдила ова сазнања. У једној студији показано је да овај чај значајно смањује симптоме анксиозности у само неколико недеља.

 

Ћуретина

 

Ћуреће месо садржи триптофане. Триптофани су прекурсори неуротрансмитера серотонина, који вам могу помоћи да се осец́ате мирније.

 

Низак ниво триптофана у исхрани повезан је са променама расположења, анксиозношћу и депресијом. Показано је да конзумирање намирница богатих овом супстанцом смањује анксиозне поремећаје.

 

Куркума

 

Куркуминоиди, антиоксиданси у куркуми, имају неуропротективне квалитете и могу вам помоћи да побољшате расположење. У једном испитивању утврђено је да куркума представља ефикасансастојак у исхрани који помаже у лечењу депресивног поремец́аја уско повезаног са анксиозним поремећајима.

 

Авокадо

 

Ово воће одлично је за здравље мозга и ублажавање анксиозност. Садржи калијум, који природно помаже снижавању крвног притиска. Авокадо такође садржи витамине Б групе и масти које су потребне за нормално функционисање неуротрансмитера и здравље мозга.

 

Црна чоколада

 

Моћ црне чоколаде да ублажава анксиозност може бити повезана са високим садржајем флавоноида у њој. Ови антиоксиданси стимулишу проток крви у мозгу, што може побољшати когнитивне функције и расположење.

 

Шпаргле

 

Ово поврцче богато сумпором садржи посебно користан витамин Б9 односно фолате. Низак ниво фолата повезан је са оштећењем неуротрансмитера, што може довести до анксиозности.

 

Количина од једне шоље шпаргли пружа готово 20% препоручене дневне дозе фолата. Такође садржи умерене количине калијума, који снижава крвни притисак.

 

Адаптогене биљке

 

Један од најчешц́их криваца за анксиозне поремец́аје је дисфункција хормонално-сигналног пута званог хипоталамусно-хипофизно-надбубрежна осовина. Надбубрежне жлезде су одговорне за регулисање многих хормонских процеса у телу, укључујуц́и излучивање кортизола, хормона стреса.

 

Хронични стрес може утицати на претерану стимулацију надбубрежних жлезда, што доводи до адреналног умора, који за последицу има раздражљивост и анксиозност. Поред тога, хормони стреса, попут кортизола, могу узроковати да серотонински рецептори постану мање осетљиви на активацију.

 

Адаптогени су биљке које подржавају здравље надбубрежних жлезда уравнотежујуц́и хормоне, борец́и се са упалом и снижавајуц́и ниво кортизола. Испробајте ашваганду, жен шен или сладић како бисте побољшали функцију мозга и надбубрежних жлезда, те смирили реакцију организма на стрес.

 

Зелено лиснато поврће

 

Ако се борите са стресом и анксиозношц́у, укључите у исхрану зелено лиснато поврће. Зелениши попут блитве и спанаћа богати су магнезијумом, минералом који умирује. Магнезијум је неопходан за правилно функционисање ГАБА рецептора у мозгу. ГАБА, односно гама-аминобутерна киселина, опушта и снижава ниво стреса. Магнезијум такође помаже у регулисању адреналне функције ради додатног ослобађања од стреса.

 

Роибос чај

 

Роибос чај је још једна врста чаја за смирење. Овај природно слатки напитак без кофеина препун је антиоксиданаса. Поред тога, истраживачи верују да може имати балансирајуц́и ефекат на кортизол, главни хормон стреса у телу.

 

Имајте на уму да поред исхране бринете о редовној физичкој активности, потом потражите помоћ психолога или life coacha јер је понекад само једно питање од стране стручног лица довољно да промените перспективу односно угао гледања на проблем. Такође, не заборавите на медитацију, јер је она једна од најделотворнијих метода за отклањање стреса и ублажавање анксиозности.

 

Извор: Кућа добрих вести/Totallywellnes

 

 


Последњи пут измењено недеља, 29 март 2020 17:18

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија