Logo
Одштампајте ову страницу

Како разговарати о пандемији са децом са сметњама у развоју

Оцените овај чланак
(2 гласова)

decacuvanje34343434Имајући у виду да се налазимо у веома изазовним временима када се од нас захтева социјално дистанцирање и остајање у карантину, анксиозност и стрес су присутни код већине људи.

 

Међутим, деца и млади са сметњама у развоју, посебно они са поремећајем из спектра аутизма, којима је потребна структура и рутина, склони су да реагују бурно када се нађу у ситуацији као што је нагли прекид школе и карантин који понекада траје и више дана. Анксиозност као реакција на неизвесност у којој смо се сви нашли у овој новој реалности која нас је задесила, код ових особа може постати неиздржива. Ова ситуација захтева велика прилагођавања код свих нас, и важно је да схватимо да је прилагођавање на кризну ситуацију процес који траје и не дешава се преко ноћи. Са тим у виду важно је да прилагодимо и наша очекивања, како од себе самих тако и од наших најближих, поготово ако су они деца и млади са посебним потребама.

 

У наставку се налази неколико савета који се односе на то како разговарати са дететом о тренутној ситуацији.

 

Користите једноставан и конкретан речник. Имајући у виду степен комуникације коју је ваше дете усвојило као и његове когнитивне способности, користите језик који је њему близак и разумљив. Комуникација треба да буде јасна и директна када објашњавате појмове као што су вирус, зараза, карантин и социјална дистанца. И у овом случају важе правила да у комуникацији са аутистичним особама треба избегавати сарказам, аналогије и метафоре, које су за њих углавном збуњујуће, што може додатно појачати анксиозност.

 

Сазнајте шта ваше дете већ зна о ситуацији пандемије. Вероватно је да је ваше дете већ чуло како о томе разговарате са другима или је видело вести на телевизији Питајте га да опише својим речима оно што зна и како се због тога осећа. Размењујте информације са дететом користећи конкретан језик, и помагала као што су смајлији и сликовни материјали како би им помогли да искажу своја осећања, поготово ако им је говор слабије развијен. На тај начин ћете стећи увид у то у којој мери ваше дете разуме ситуацију, као и како се у осећа у вези ње. Такође, савет стручњака је да вашој деци, ограничите приступ медијима и вестима, посебно они могу повећавати ниво стреса и анксиозности.

 

Користите визуелне појачиваче и социјалне приче. Када покушавате детету да пренесете информацију, најбоље је да користите онај начин комуникације који је њему најближи. Два начина објашњавања тренутне ситуације која су се показала као најефикаснија код деце са аутизмом су визуелни појачивачи и социјалне приче, и то тако што ћете обезбедити сценарио или кораке које ће дете моћи постепено да прати у процесу навикавања на новонастале промене. Неки примери из тренутне ситуације за које можете користити социјалне приче су правилно прање руку, зашто је школа затворена, правила социјалног дистанцирања, као и распоред кућног похађања наставе.

 

Пратите сопствени ниво анксиозности. Нису само деца преплављена услед ове ситуације. И родитељи су изложени већем ризику од анксиозности услед поремећаја рутине, затварања школа, што је посебно тешко пало родитељима деце са сметњама у развоју, јер се они у већој мери ослањају на стручну помоћ и индивидуализовани приступ у учењу, затим губитак посла или страх од губитка посла итд.

 

Ако приметите да сте у стању појачане анксиозности када разговарате са дететом, направите паузу, користите неке од техника за смањење стреса као што је дубоко дисање, или идите у краћу шетњу. Како би избегли да будете преплављени анксиозношћу, не заборавите на сопствене потребе док бринете о другим члановима породице. Сва деца ће најбоље функционисати када имају структуру, али екстремне ситуације као што је ова, захтевају од нас да будемо флексибилни како бисмо што успешније прошли кроз ову ситуацију.

 

Извор: Креативна чаролија

 

 


Последњи пут измењено понедељак, 13 април 2020 22:58
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015