Logo
Одштампајте ову страницу

Комуникација у кући

Оцените овај чланак
(2 гласова)

jumamaahjhjhjhjhjЗнам да неки од вас уживају у овој ситуацији са својим укућанима, али знам да има и оних којима ово све представља велики изазов.

 

Хтела бих овог пута да вам дам неколико основних смерница за које верујем да ће вам користити сада када смо и ми и наши укућани можда рањивији и осетљивији него обично, и када могу да се појаве ситуације на које нисмо навикли.

 

Један од најефикаснијих начина да се изазову конфликти и нетрпељивост је ставити што више људи на што мању површину и оставити их што дуже затворене.

 

То сам искусила на својој кожи за време једног тренинга лидерства пре доста година.

 

Били смо већ на 2. години. Претходне године смо апсолвирали Иннер леадерсхип (Лидерство изнутра), а те године смо радили на Оутер леадерсхип компонентама (Лидерство према другима). Спаковали су нас у мали простор на коме је требало да се организујемо и једно време „нормално функционишемо“.

 

Оно што нам је малтене буквално спасило живе главе је била и чињеница да смо у ову кризну ситуацију ушли са прилично развијеним вештинама комуникације као једне од основа лидерства.

 

Ево неких принципа и тактика који су нам помогли

 

1. Основни циљ комуникације је да се пренесе порука.

 

2. Води рачуна о томе да порука коју шаљемо другима, тј. оно што хоћемо да кажемо пролази кроз њихове несвесне филтере који се углавном састоје од претпоставки, интерпретација, искустава из прошлости и стања у коме се тренутно налазе. (То наравно важи и за нас када смо у улози слушаоца.)

 

3. Поштуј саговорника. Да, и када су деца у питању.

 

4. Пре него што почнеш да говориш, запитај се шта је сврха твоје комуникације, тј. шта хоћеш да постигнеш. Док је не дефинишеш, можда је боље да не проговараш.

 

5. Већина људи мисли да комуницира а у ствари само говори, махом из два разлога:

а.   Да би се њихова реч чула, по оној народној Жив ми Тодор, нек се чује говор!

б.   Да би показали да су у праву. Јер его мора нечим да се храни, поготову када му недостаје осећај сопствене вредности. Пазите да не упаднете у ову замку. Паркирајте его и укључите љубав, прихватање друге особе и спремност да разумете.

 

6. Један од основних предуслова за добру комуникацију није говор, већ слушање. Слушајте дупло више него што говорите. Зато и имате два уха и једна уста.

 

7. Док вам неко говори – слушајте га активно. Удубите се у оно што говори. Немојте да припремате одговор јер „већ знате шта је хтео да каже“. Чак и када знате, оставите га да заврши излагање па онда одговорите из тог момента, који је једини релевантан.

 

8. Да бисте знали да ћете адекватно одговорити: Саслушајте, проверите да ли сте разумели, па тек онда одговорите. Реците слободно: Желим да те правилно разумем, само да проверим да ли сам добро схватила/схватио.

 

9. Реците јасно оно што имате да кажете, немојте да увијате, а поготову не да инсинуирате и да се служите методом „Ћерку кара, снаји приговара.“

 

10. Немојте да интерпретирате на основу претходних искустава.

 

11. Немојте да пребацујете и да гунђате – дајте феедбацк. Притом увек говорите из првог лица једнине. На пример: Оно што ја видим… Имам утисак да… Имам осећај да… Волела/волео бих то уместо тога… Замолите особу да промени оно што вам не одговара и реците тачно шта бисте желели да уради. А потом направите и договор на који касније можете да се позовете.

 

12. Избаците из употребе „ти никад“ и „ти увек“. Не зна се шта изазива код човека гору реакцију: Упирање прстом или употреба речи никад и увек могу да изазову отпор у саговорнику који ће почети или да се брани или да иде у контранапад, и ето готове свађе.

 

13. Будите стрпљиви! Нисмо сви исти и не комуницирамо сви истом динамиком и на исти начин.

 

14. C'est le ton qui fait la musique (илити по нашки: Тон чини музику.) Начин на који нешто кажете је исто толико важан као и садржај.

 

15. Вратите у употребу речи изволи, хвала, молим, молим те и извини, за случај да су вам се затуриле негде у ужурбаности свакодневице.

 

16. Непријатна истина: Ако вас неко не разуме, није до њега или ње, него је до вас. Није он(а) глуп(а), него ви не умете да објасните. Прилагодите комуникацију особи са којом разговарате. Изаберите друге речи, употребите аналогију и примере који ће тој особи бити најближи.

 

17. Увек одговорите особи на питање, чак и да вас по пети пут пита. Не реагујемо сви на стрес на исти начин. „Па рекао сам ти“ може да има призвук изјаве „Досадо божја, немој опет да ме смараш.“ То свакако неће учинити да се особа осећа боље. А ни ви.

 

18. Најбољи конфликт менаџмент је да се конфликт спречи. Ако је већ дошло до неслагања, не доживљавајте то лично. Слушајте са разумевањем шта друга особа има да вам каже, и са намером да се ситуација реши на задовољство свих. Не гледајте је само са свог становишта. Ставите се у положај друге особе, а потом и у положај неутралног посматрача

 

19. Не потежите догађаје из прошлости. Бавите се само ситуацијом која је тренутно актуелна

 

20. Разрешите све конфликте пре одласка на спавање или растанка. Реакција типа „Ја сам му рекла и демонстративно напустила просторију па сад нека он размишља“ је детињасто понашање и највероватније засновано на кондиционирању из прошлости или моделу који смо усвојили. Време је за одрастање, јер одрасле особе одговарају на ситуацију из садашњег тренутка и са позиције зреле особе уместо да реагују са инфантилне позиције.

 

И за крај, запамтите, избор је увек на нама! Комуникација, стрпљење и толеранција могу сада више него икада да нам олакшају живот.

 

Будите добро и водите рачуна о себи, и једни о другима.

 

Извор: Креирање успеха


Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015