Logo
Одштампајте ову страницу

Jужна Кореја – телемедицина на делу

Оцените овај чланак
(1 Глас)

фото6

Наставак четвртог дела:

Република Кореја није изузетак у глобалној пандемији вируса SARS-COV-2 , који изазива оболење КОВИД-19. Но, Јужна Кореја је успела да успешно изравна криву КОВИД-19 за само 20 дана крајем фебруара и у првој половини марта без примене екстремних драконских мера које ограничавају слободе и кретање људи.

 

Корејски центри за контролу и предупређивање болести (KCDC) су саопштили да је закључно са понедељком, 11. мајем у поноћ, од КОВИД-19 оболело 10.936 лица, а 9.670 опоравило, 88 процената потпуно излечених пацијената. Преминуло је 256 људи.

 

Седмицама су у Јужној Кореји успешно контролисане нове инфекције, Од 3. јануара је обављено 668.890 тестова, Од средине априла је било мање од 15 случајева КОВИД-19, а број домаћих инфекција је неким данима чак пао на нулу.

 

                                                   фото1   

 

Сада је способност обуздавања коронавируса поново на проби. Страхује се од оштрог пораста нових случајева заразе повезаних са клубовима и баровима у Сеулу. Број оболелих је достигао 102 у уторак, 12. маја у подне по локалном времену.

 

Нове инфекције у колективима су уследиле и пошто је у земља почело ублажавање правила физичког растојања и уведен режим свакодневног живота уз КОВИД-19. Уз то, током националних празника од 30. априла до 5. маја су многи Јужнокорејци накратко путовали широм земље. Период инкубације вируса ЦОВИД-19 је отприлике две седмице.

 

Власти су се обавезале да ће упркос новим кластерима зараза, за сада, задржати већину ублажених прописа, Ипак, планирају да примене строжа ограничења за забавне садржаје.

 

Лечење у најранијој могућој фази

 

Од регистровања првог оболелог 20. јануара ове године јужнокорејске власти су, уз помоћ усавршене медицинске неге, усредсређене на убрзано оздрављење заражених Ковидом-19. Иако се инфицираност заразом може манифестовати слабим симптомима или непостојањем истих, масовно тестирање и увелико повећана способност дијагностификовања омогућава здравственим органима скоро откривање и лечење у најранијој могућој фази чиме се повећава вероватноћа успешног оздрављење.

 

Такав приступ је допринео и релативно ниској стопи смртности. Стопа смртности износи 2.35 процента. Власти, међутим, страхују да би она могла порасти у наредним седмицама због болесника на интензивној нези.

 

Већином су умрле или старе особе или оне са постојећим болестима. Према старосној доби, број умрлих између 30. и 39. година је 0,17, оних између 70. и 79. година, јесте 10,85 одсто. Међу свим оболелима преко 59 одсто су биле жене.

 

Стопа смртности од КОВИД-19 пацијената старих 80 и више година у понедељак је износила 25,36 процената, у поређењу са просечном стопом смртности од 2,36 процената. Та стопа смртности је износила свега 3,7 процената 2. марта када су здравствене власти почеле да прате ову цифру. Но, 20. марта је порасла на 10 процената потом и пробила ниво од 20 процената, саопштили су KCDC.

 

                                     healtvorkers                                                            

 

Четири категорије лечених

 

У раној фази избијања инфекције, влада је прописала обавезну хоспитализацију за све потврђене случајеве, без обзира на тежину симптома. Међутим, суочена са недостатком болничких кревета после избијања заразе у граду Дегу, 300 километара југоисточно од Сеула и у околним насељима, одлучено је да медицински ресурси буду првенствено усмерени ка онима којима је потребно лечење.

 

Посебан тим за руковођење пацијентима, састављен од професионалналаца медицинске струке категоризује потврђене случајеве у четири групе, сходно озбиљности симптома, благе, умерене, тешке и изузетно тешке. Они са најблажим симптомима смештени су у привременим објектима за лечење. Преостале три групе оболелих су на лечењу у државним болницама за инфективне болести или другим медицинским институцијама које је влада одредила.

 

                                                        фото3

Пацијенти са благим симптомима за које је потребно лакше лечење смештају се у карантин по привремено преуређеним корпоративним и јавним установама за обуку (зване „Дневни центри за лечење“). На крају марта су постојала 139 центара за збрињавање са 14.503 собе.

 

У тим центрима здравствено особље прегледа оболеле најмање два пута дневно ради утврђивања симптома. Они пацијенти код којих се у тим центрима развију озбиљнији симптоми па захтевају медицинску интервенцију, одмах бивају подвргнути болничком лечењу. Оне који остваре потпуни опоравак у складу са одговарајућим стандардима, отпуштају.

 

Пацијенти у преостале три категорије тежине одмах се стављају под болничку негу у националним болницама за заразне болести или другим медицинским установама које именује влада. Власти су одредиле 67 „болница за заразне болести“ за смештај искључиво пацијената заражених КОВИД-19, а њихове дотадашње болеснике пребацили у друге установе.

 

Јужнокорејски лекари већ планирају да детаље о клиничкој слици Ковида-19 у земљи поделе у будућим публикацијама. Надају се да ће њихово искуство помоћи другим државама да епидемију Ковида-19 држе под контролом.

 

                                                  фото4

 

Влада Јужне Кореје је, такође, од краја фебруара привремено дозволила лекарима да користе телемедицину. То се остварује у оквиру превентивних мера за избегавање групне контаминације у угроженим установама, укључујући медицинске центре и старачке домове. Пацијенти могу остварити телефонске консултације и прописане лекове без посете медицинским установама када лекар то сматра безбедним.

 

Прошлог марта су телемедицинске услуге први пут примењене у Кореји, пошто су у Дегуу формирани колективи потврђених болесника од коронавируса. Огранак Националне сеулске универзитетске болнице у граду Мунгјану у провинцији Северни Кјансан која окружује Дегу, ослонио се на видеопозиве и електроничке системе за праћење пацијената са благим симптомима. Успостављена је иста рачунарска мрежа попут оне у главној болници у Сеулу, како би путем видео конференција о телеком здравству била бележена испитивања и лечења пацијената.

 

Медицинске сестре постављају пацијентима детаљна питања о њиховом стању преко видео позива посредством паметних телефона. Медицински упитници које пацијенти попуњавају и рендгенски снимци се отпремљују на рачунар. Радиолози из Националне универзитетске болнице у Сеулу, која је удаљена стотине километара од Мунгјана, виде снимак и уносе резултате у рачунарску базу.

 

Подржана овим службама, болница је била у могућности да у стварном времену провери симптоме потврђених пацијената и пребаци пацијенте са погоршаним симптомима у веће суседне болнице. Уопште, у Јужној Кореји наводе да су услуге телемедицине веома погодне и ефикасне, а истовремено спречавају заразу која се може јавити током директних посета пацијената болницама.

 

Преглед пацијента уз помоћ вештачке интелигенције

 

У Јужној Кореји, такође, сматрају да прецизнију анализу и доношење одговарајућих одлука у вези евентуалних оболелих од КОВИД-19 пацијената омогућава и вештачка интелигенција (ВИ). ВИ може брзо да научи, препознаје и анализира податке великих размера на основу рачунарских ресурса високих радних карактеристика.

 

С обзиром на јединствене карактеристике брзине и тачности, ВИ може играти значајну улогу у подршци истраживачима и здравственим радницима на дијагностици и скринингу пацијената са тешким симптомима, као и налажењу одговора на основу детаљне анализе ситуације у вези са ширењем КОВИД-19. Отуда су неке локалне власти у Јужној Кореји, укључујући Дегу, најнасељенију провинцију Кјангђи којој географски припада и главни град Сеул, те провинција Гангвон, инсталирали уређаје ВИ по јавним здравственим центрима и локалним болницама како би ублажили терет здравствених радника и побољшали ефикасност дијагнозе.

 

                                                          фото5

 

Влада Јужне Кореје, опет, није штедела напоре да подржи иновативне одговоре приватног сектора. Најавила је брзе мере подршке за компаније које реагују на КОВИД-19. Постојећа подршка рачунарству високих перформанси је проширена и преференцијално је понуђена организацијама и предузећима која развијају ВИ алгоритме или решења која су одговор на КОВИД-19. Недавно је, такође, успостављен посебан ваучерски пројекат подршке за одговор на КОВИД-19 и проширен је са предузећа на универзитете и истраживачке институте.

 

Блокирање прилива инфекција

 

Јужнокорејске власти су, такође, успешно блокирале прилив инфекције, иако не постоји потпуна забрана уласка у земљу путницима који долазе из држава погођених вирусом. Резултат је то различитих свеобухватних и непробојних карантинских мера. То подразумева и континуирано прилагођавање мера за контролу и праћење пристиглих путника.

 

Специјална процедура за улазак у земљу примењује се на све стране и држављане Републике Кореје пристигле из земаља и региона погођених Ковидом-19. Она укључује надгледање током 14 дана од уласка у Јужну Кореју.

 

Сви пристигли путници пролазе кроз посебну салу за имиграцију где им се мери температура, попуњавају здравствени упитник и декларацију о подацима са путовања, као и информације о њиховим контактима и адресе у Јужној Кореји. Имиграционе службе проверавају на лицу места да ли су путници доступни преко телефонских бројева које су доставили. Улазак се забрањује уколико не дају телефонске бројеве на којима се одазивају.

 

                                           фото61

 

Од пристиглих путника се, такође, захтева да на паметним телефонима уграде апликацију о самодијагностификовању којом пружају податке о свом здравственом стању свакодневно током 14 дана. У случају појаве симптома ране заразе Ковидом-19 током два узастопна дана, KCDC и локалне власти предузимају неопходне мере.

 

Онима који не достављају податке о властитом стању здравствене службе откривају локацију и утврђују здравствено стање. Допире се и до оних који немају апликацију на старијим, 2G телефонима како би били надгледани преко кол центара током 14 дана.

 

Умањивање ризика прекограничног саобраћаја

 

У складу са препорукама Светске здравствене организације (СЗО), корејска влада, такође, ефикасно управља ризиком повезаним са прекограничним саобраћајем. Корејска влада забрањује појединцима који су били у „контакту“ са Ковид-19 да напусте земљу током самоизолације у трајању од 14 дана, без обзира да ли имају или не симптоме заразе. Од 30. марта преко 22.000 Корејаца, за које је утврђено да су имали контакт са потврђеним случајевима заразе КОВИД-19 нису могли да напусте земљу.

 

                                         фото7

Корејска влада сноси све трошкове који су укључени у тестирање и лечење КОВИД-19 за корејске и стране држављане. Трошкове везане за самоизолацију, укључујући накнаде плаћања за кориштење државних карантинских објеката, преузимају појединачни путници, без обзира на њихово држављанство.

 

Владини службеници су задужени за сваки такав „контакт“ и два пута дневно проверавају њихово кретање и симптоме док су у самоизолацији. Одређени закони у Јужној Кореји су ревидирани и уведене су строже казне (до једне године затвора и/или до 10.000.000 корејских вона, преко 8.100 америчких долара) за прекршај правила о самоизолацији.

 

Од 30. марта од свих авиокомпанија које имају летове ка Кореји и из ње затражено је да пре укрцавања изврше проверу температуре код свих путнике, осим посаде лета, без обзира на националну припадност. Они који имају температуру преко 37,5 степени Целзијусових (C) ускраћено је укрцавање и биће им враћене паре за карту. Ова мера је усвојена да минимизира прилив случајева КОВИД-19 у Кореју и осигура безбедност међународних путника током лета.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 16 мај 2020 20:32
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Најновије од Борислав Коркоделовић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015