Logo
Одштампајте ову страницу

Започели разговори о производњи руске вакцине у Србији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sputnjikvdfdfdfdМинистар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић посетио је данас производне капацитете највећег руског произвођача вакцине ”Спутњик Ве”, организацију Генериум у Владимирској области у Русији, и том приликом поручио да су започели званични разговори о производњи ове вакцине на територији Републике Србије.

 

Поповић је заједно са стручњацима из Института Торлак и Министарства здравља Републике Србије одржао састанак са генералним директором организације Генериум, Данилом Таљанским, који је потврдио спремност руске стране да изврши трансфер технологија и помогне у обуци српских кадрова за производњу руске вакцине против корона вируса у Србији.

                                                                   

Министар је истакао да је ово још један доказ пријатељских односа Србије и Русије.

 

”Захваљујући председнику Вучићу, руска страна је одмах одговорила на наш молбу да се руска вакцина "Спутњик Ве" производи у Србији и са највишег нивоа у руском државном врху наложено је да се изнађе начин како да успоставимо производњу ове вакцине у Србији у најкраћем могућем року”, рекао је Поповић.

 

Он је истакао да се у овом тренутку руске вакцине "Спутњик Ве", ван територије Руске Федерације, производе једино у Казахстану. ”Не треба посебно напомињати колики значај ће за нас имати производња руске вакцине у Србији. Прво за очување здравља и живота људи, а онда и за могуће развојне перспективе за дистрибуцију ове вакцине на Балкану и у Југоистичној Европи”, рекао је Поповић.

 

 popovicccc

 

Он је истакао да је са организацијом Генериум потписан протокол којим су дефинисани даљи кораци ка успоствљању заједничке производње вакцине "Спутњик Ве" у Србији и најавио да ће у наредним данима руски стручњаци посетити Републику Србију и Институт Торлак како би се уверили у кадровске и технолошке капацитете којима располаже ова институција.

 

Вршилац дужности директора Института за вирусологију, вакцине и серуме Торлак, Вера Стоиљковић, истакла је да је овај институт спреман да хитно предузме неопходне кораке за успостављање производње руске вакцине у Србији. ”Технологије и окружење у којем се производи ова вакцина нама нису непознате. Уверена сам да би Институт Торлак, уз подршку државног врха, заједно са руским стручњацима могао веома брзо да успостави производњу ове вакцине у Србији”, истакла је Стоиљковић.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 24 јануар 2021 15:39
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015