Logo
Одштампајте ову страницу

Годишњица Црвеног крста Србије

Оцените овај чланак
(2 гласова)

redcrosssfghghghЦрвени крст Србије 6. фебруара 2021. године обележава 145 година постојања и рада у нашој земљи.

 

Иницијатор оснивања Црвеног крста др Владан Ђорђевић једном приликом је рекао:

 

„Па кад је право, необорива истина да смо ми само трунак мерљиве материје, а наш живот, ма да траје неколико стотина година, само тренут вечности, зар није то права срећа имати нешто што је кадро том животу дати вредност?“

 

„Данас обележавамо 145. годишњицу на неуобичајен начин у коме има симболике нашег историјског постојања. Ћуд историје није била наклоњена нашем народу и његовом Црвеном крсту па је дане и годишњице често, можда и сувише често обележавао рат, страдање, избеглиштво, немилосрдни непријатељ који не жели да победи већ да сатре и затре. Своју силу је много више показивао на голоруком народу, женама и деци, свестан да на бојном пољу од непоколебљивог и ратоборног народа сигурно губи. Зато су увек цивилне жртве у ратовима на овом простору биле много веће него било где, што је Црвеном крсту наметало много теже и бројније задатке, опет, него било где. Крај 20. века који је Европи донео просперитет, економски напредак и благостање, овим просторима је донео поново рат, избеглиштво, сиромаштво и назадак. 21. век нам је донео пак честе природне непогоде у лику поплава, пожара, земљотреса и снажних зима. И на крају данас, тачније последњих 10 месеци се боримо са пандемијом до сада невиђених размера.

 

Пандемија је Црвеном крсту у Србији донела нове до сада несретнуте изазове. Црвени крст Србије, његови волонтери и запослени, прекаљени историјским искуством у борби са различитим недаћама и великим знањем у свакодневном раду одговорили су на пандемију изванредно, тј. храбро, мудро, ефикасно и зналачки долазећи до свакога коме смо потребни. За ових 10 месеци смо прешли 823.000 километара да би пружили преко 650.000 директне помоћи према појединцима и обавили преко 320.000 разговора на нашим телефонима наде и подршке",  изјавио је председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић поводом годишњице организације.

 

 

 

Председник Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца Франческо Рока обратио се Црвеном крсту Србије следећим речима:

„Искрено сам импресиониран радом свих вас у Србији. Бројеви говоре више него речи: обухватили сте око 1,5 милиона људи током 2020. године путем различитих програма, како активностима на нивоу заједнице тако и подршком здравственом систему, увек стављајући као главни приоритет безбедност својих тимова. Када погледам активности ваших тимова у Србији, могу да видим здраво и иновативно национално друштво које је добро познато и прихваћено у локалној заједници и способно да се прилагоди и прошири активности. Такође могу да видим национално друштво које оличава наше Основне принципе, које je дубоко укорењено у својој заједници и спремно да се суочи са будућим изазовима.

 

 

Прошли сте кроз много различитих криза последњих деценија и увек сте проналазили начин да помогнете најугроженијима без икаквих разлика. Хвала на вашој посвећености, хвала на активностима, хвала вам што служите најугроженијима пратећи пут нашег оснивача Анрија Динана.“

 

 

 

„Ми смо као Покрет искусили огроман хуманитарни изазов. Црвени крст је још једном показао своју снагу јер је одговорио као јединствена целина у којој су сви чланови од велике и једнаке важности. Стога је потреба за партнерством увек толико важна и то је оно што Црвени крст чини тако моћним, а партнерство тако снажним. Користим прилику да изразим захвалност Међународног комитета Црвеног крста Црвеном крсту Србије на нераскидивом партнерству у свим нашим заједничким активностима и честитам свим запосленима, члановима и волонтерима на ономе што сте постигли у последњих 145 година!“, каже шеф регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста Јелена Стијачић.

 

 

Српско Друштво Црвеног крста је основано је 25. јануара по старом, а 6. фебруара по новом календару 1876. године у Београду, у згради на Студентском тргу. На том месту данас је зграда Југословенске кинотеке где постоји спомен плоча о настанку најстарије хуманитарне организације у земљи. Иницијатор оснивања Црвеног крста Србије био је др Владан Ђорђевић, а први председник Друштва Митрополит Михајло Јовановић. Биста др Владана Ђођевића налази се у Спомен соби Црвеног крста Србије, а биста Митрополита Михајла Јовановића у дворишту зграде у Симиној 19 која од 1879. када је саграђена на земљишту које је Црвеном крсту поклонила краљица Наталија, икоја није мењала своју намену.

 

Иницијативу за оснивање Српског Друштва Црвеног крста др Владан Ђорђевић покренуо је у време Херцеговачког устанка. Почетком јануара 1876. године одржао је два јавна предавања о историјату и организацији приватне помоћи у рату у европским земљама, а затим је израдио детаљан нацрт правила рада будућег Друштва. Јавна предавања „која су у корист херцеговачких рањеника“ држао је „Мајор др. Владан Ђорђевић, лични лекар Њ.Св. књаза српског М.М.Обреновића IV“ у Дворанама Београдске Грађанске Касине, а књига коју је за ту прилику штампала Државна штампарија, носила је наслов “Црвен крст на белој застави“.

 

Архиепископ београдски и митрополит београдски Михајло, председник Привременог одбора, 21. јануара 1876. године се обратио министру унутрашњих дела, иначе Председнику Министарског савета, данас Влада, који је 23. јануара дао сагласност на Правила Главног Српског друштва за приватну помоћ рањеницима и болесницима у ратно доба.

 

Свечаној седници где је основано Српско Друштво Црвеног крста присуствовали су знаменити људи тадашње Србије као што су: Јосиф Панчић, Ђорђе Вајферт, Илија Коларац, проф. Коста Стојановић и други. Залагањем др Владана Ђорђевића Србија је потписала прву Женевску конвенцију што је омогућило Српском Друштву Црвеног крста међународно признање, а нашу организацију сврстало у 15 првооснованих националних друштава Црвеног крста у свету.

 

Црвени крст Србије данас има преко 60.000 волонтера, 130.207 чланова и 724 запослених у 183 организације Црвеног крста у градовима и општинама и 2 покрајинске организације и седишту националног друштва.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено петак, 05 фебруар 2021 15:09
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015