Logo
Одштампајте ову страницу

Светски дан здравља

Оцените овај чланак
(2 гласова)

svetskidanzdravljaНа Светски дан здравља, 7. априла 2021. године, широм света организује се нова кампањи за изградњу праведнијег, здравијег, света.

 

Наш свет је пун неједнакости.

 

Као што је пандемија обољења KОВИД-19 нагласила, неки људи могу да живе здравије и имају бољи приступ здравственим услугама од других и то у потпуности захваљујући условима у којима се рађају, расту, живе, раде и старе.

 

Широм света, неке групе се боре да преживе са малим дневним приходима, имају лошије услове становања и образовања, мање могућности запослења, већу неравноправност између полова и имају мали или никакав приступ безбедном окружењу, здравствено-безбедној води, ваздуху и храни и здравственим услугама. То доводи до непотребне патње, болести и превремених смрти које се могу избећи. Све ово штети нашим друштвима и економијама.

 

То није само неправедно - то је могуће спречити.

 

Због тога се 7. априла, на дан обележавања Светског дана здравља 2021. године, глобално позивају лидери да осигурају да сви имају услове за живот и рад који погодују добром здрављу. Истовремено, апелује се на лидере да надгледају неједнакости у здравству и да осигурају да сви људи могу да приступе квалитетним здравственим услугама, онда када им требају и на местима где им требају.

 

KОВИД-19 је тешко погодио све земље, али је његов утицај био најоштрији у оним заједницама које су већ биле угрожене и које су изложеније болести, јер су имале мање шансе за приступ квалитетним здравственим услугама и било је вероватније да ће трпети негативне последице мера спроведених за сузбијање пандемије.

 

Додатне поруке ове кампање наслањају се на основну прокламацију да је „време да изградимо праведнији и здравији свет, за све и свугде“:

 

„Светски дан здравља је. Време је да изградимо праведнији и здравији свет, за све и свугде.“

„KОВИД-19 нам је показао да нико није безбедан док сви нису безбедни. Време је да изградимо праведнији и здравији свет, за све и свугде.“

 

„Слажемо се да је здравље право, а не привилегија. Време је да изградимо праведнији и здравији свет, за све и свугде.“

Морамо зауставити дискриминацију и искључивање. Време је да изградимо праведнији и здравији свет, за све и свугде.“

„Морамо учинити да KОВИД-19 вакцине, тестови и лечење буду доступни свима. Време је да изградимо праведнији и здравији свет, за све и свугде.“

 

„Морамо обезбедити здравствене услуге у свим заједницама. Време је да изградимо праведнији и здравији свет, за све и свугде.“

                                                svetzdravljedfdfdfd

 

Изазови Србије у достизању циљева Агенде 2030

               

Под покровитељством Светске здравствене организације 7. априла сваке године од 1948. обележава се Светски дан здравља. Због пандемије KОВИД-19 овај датум је прошле године посвећен подршци медицинским сестрама и бабицама, а ова тема, као и питања стандарда и квалитета здравствених услуга и превенције у циљу очувања здравља људи, остали су максимално актуелни и ове године.  

 

Према подацима Светске здравствене организације, у Србији на 10.000 становника долази просечно 31,25 лекара, наводи се у извештају Србија 2030 - припремљеност Србије за спровођење Агенде 2030, који су припремиле организације цивилног друштва окупљене око Платформе за општедруштвени дијалог о спровођењу циљева одрживог развоја у Србији “Одрживи развој за све”. То нашу земљу, наводи се у овом документу, сврстава у категорију земаља са најбољом покривеношћу у свету. Са друге стране, број медицинских сестара и бабица на 10.000 становника износи 60,86, по чему наша земља заузима 55. место у свету од 194.

 

“Као чланица УН Србија се обавезала на спровођење Агенде 2030 Уједињених нација усвојене 2015. године која садржи 17 циљева одрживог развоја. Извештај Србија 2030 - припремљеност Србије за спровођење Агенде 2030 требало би да послужи као усмерење и основа за даље усаглашавање јавних политика и активности које воде ка испуњавању циљева одрживог развоја међу којима је и циљ 3, који се односи на обезбеђивање здравог живота и очувања здравља за све људе,” каже Богдан Гавански, пројектни менаџер Платформе “Одрживи развој за све”, коју уз подршку влада Швајцарске и Немачке имплементира Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ кроз пројекат “Реформа јавних финансија – Агенда 2030”.

 

“У извештају Србија 2030 - припремљеност Србије за спровођење Агенде 2030 закључује се и да је циљ 3 одрживог развоја - обезбеђивање здравог живота и очување здравља за све људе - само делимично уврштен у националне циљеве, да универзалност обухвата здравственом заштитом није обухваћена ниједним националним циљем и да је правни оквир за остваривање овог циља само делимично успостављен. За достизање циљева одрживог развоја, имајући у виду њихову амбициозност и значај, нарочито у тренутном контексту пандемије, кључна је сарадња свих друштвених актера, укључујући доносиоце одлука на националном и локалном нивоу, организације цивилног друштва, корпоративни сектор, академску и истраживачку заједницу, медије и грађане, што Платформа управо пружа,” додаје Гавански.

                                              

Током првих месеци ове године, у оквиру Платформе, под покровитељством Фондације Ана и Владе Дивац, а у сарадњи са Фондацијом центар за демократију и локалним партнерским организацијама цивилног друштва из златиборског округа, спроведена је и кампања “Дневна доза здравља“ током које су организоване различите активности информисања јавности о стандардима и квалитету здравственог система у Србији, редовној здравственој заштити у условима пандемије, условима рада у здравству, као и здравим животним навикама које доприносе јачању имунитета и превенцији болести. У склопу кампање одржан је и вебинар са националном покривеношћу коме је присуствовало више од 40 представника организација цивилног друштва, синдиката у области здравства и других заинтересованих организација и удружења. Предавачи и саговорници у кампањи су били еминентни лекари, медицински радници и стручњаци из здравствених установа свих нивоа националног и локалног система здравствене заштите.

 

 

Општина Звездара обележила Светски дан здравља

 

 

Градска општина Звездара, у сарадњи са Градским заводом за јавно здравље, а у складу са препорукама општинског Савета за здравље, обележила је Светски дан здравља програмом који је реализован на четири пункта на Звездари и у Волонтерском сервису Звездаре.

 

 

На пијацама Ђерам, Цветкова и пијаци у Миријеву као и испред Општине Звездара, били су постављени штандови на којима су заинтересовани грађани могли да се пријаве за имунизацију и да добију инфо материјал о програмима подршке и помоћи на Звездари.

 

                                                                danzdravljajajaja

 

Сва четири пункта на којима су дежурали ученици Медицинске школе „Звездара" са професорима као и волонтери Волонтерског сервиса и Црвеног крста Звездаре, обишли су чланови општинског Већа Гордана Мишев, Мирослав Лазић и Душан Игњатовић.

 

 

„Желимо да се вратимо у нормалне животне токове, да опоравимо привреду и угоститељство. Вакцинација је донела више напретка свету, него било који други вид здравствене заштите, па зато апелујемо на грађане да се вакцинишу. Како би грађанима омогућили бржу и лакшу имунизацију Општина Звездара је, у сарадњи са Домом здравља Звездара, организовала пунктове за вакцинацију у периферним насељима као што су Мали и Велики Мокри Луг и насеље Војводе Влаховића, а сутра на Светски дан Рома биће организован пункт у Орловском насељу. Сходно заинтересованости грађана постоје могућности да се пунктови отворе и у Миријеву“, рекла је Гордана Мишев.

 

 

У истом периоду у Волонтерском сервису Звездаре је организовано мерење притиска и шећера у крви за заинтересоване грађане. Материјал за мерење гликемије обезбедио је донатор фирма Кепром која је донирала и пелене за 15 породица које брину о дементном члану.

 

 

Поред отвореног телефона Саветовалишта за појединце и породице, грађанима су били доступни стручњаци за психосоцијалну подршку и волонтери.

 

 

Извор: Институт за јавно здравље/Кућа добрих вести

 

 


Последњи пут измењено среда, 07 април 2021 18:44
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015