Кућа Добрих Вести

Login

Наш познати психијатар открива 5 разлога зашто вам не успева брига о себи

Оцените овај чланак
(1 Глас)

briniosebighghghБрига о себи последњих година све је популарнија, како схватамо да нам обраћање пажње на сопствене потребе доноси опште благостање.

 
 

Са друге стране, занемаривање себе може проузроковати повећану анксиозност, бес, умор и пад концентрације. Такође, може допринети лошијем квалитету сна, узроковати незадовољство у личним и партнерским везама, мањак самопоуздања, емпатије и саосећања. Ако на то додамо стално излагање стресу, причамо већ о озбиљним последицама као што су депресија и болести срца.

 

Није лако бринути о себи, али занемаривање себе на дуже стазе заиста може да изазове бројне проблеме у животу. Ако се препознајете у томе, освестите шта вама недостаје и дајте то себи, јер за такав почетак никад није касно.

 

„Како људи у скоро свему одмеравају предности и недостатке, све више њих се окреће овој новој пракси бриге о себи. Нажалост, није неуобичајено да напор који уложите једноставно не промени ништа – каже др сц. мед. Петар Војводић, психијатар, РЕБТ психотерапеут и директор Удружења за ментално здравље „Психоцентрала“.

 

Зато пре него што вам обесхрабреност заустави напредак, додаје наш саговорник, размислите да ли неки од пет разлога који следе представља препреку у вашој бризи о себи...

 

Лакше је рећи него учинити

 

Заборавите на идеју да је брига о себи лака. Брига о себи може бити незгодна, поготово ако тек почињете да схватате да је она изузетно важна.

 

„Веома је лако заборавити на бригу о себи, посебно пред вољенима. У ситуацијама када немате довољно енергије и времена, вероватно ћете одустати од својих потреба зарад неког другог, што с временом може бити опасно. Такође, када бринете о другима, корисно је показати им колико је важно водити рачуна о себи. Тиме им дајете пример и спречавате њихово самозанемаривање“, објашњава наш саговорник и наводи пример тога.

 

Пример: Ако је неко кога познајете застао на путу јер му је аутомобил остао без горива, да ли ћете испразнити свој резервоар за њега? Уместо тога, вероватно бисте користили средства која имате како бисте другој особи помогли да набави гориво за свој резервоар. Иако представља љубазан и несебичан чин, одрицање од свог горива како бисте помогли некоме другом ствара потпуно нови проблем. Најефикаснији начин увек је да напуните свој резервоар, како бисте боље помогли некоме другом да исто уради и са својим.

 

Само једном не даје резултате

 

После година самозанемаривања можда сте толико жељни бриге о себи да почињете да формирате нереална очекивања.

 

„Међутим, брига о себи није чаробни напитак. Не постоји ниједан облик бриге о себи који ће донети трајне користи уз један начињен корак. Можда сте нестрпљиво очекивали велику и брзу промену“.

 

Пример:Шта примећујете из следећих изјава? Појео сам здрав оброк, али нисам смршао. Учио сам за тест, али нисам положио испит. Предао сам пријаву за посао, али још увек нисам нашао посао. Отишао сам на час гитаре, али још увек не умем да је свирам. Ниједна од ових изјава није рационална. Брига о себи је пракса која захтева активну пажњу и рад на себи. Брига о себи није унапред дефинисана вештина. Она укључује широк спектар задатака прилагођених вашим јединственим потребама. Уместо да се ослањате на један метод и једнократне поступке, имајте на уму да би ваше методе требало да се мењају у складу са променом ваших потреба.

 

Иако могу постојати сличности између стратегија за бригу о себи, она је субјективна и обично варира од особе до особе. Постоје неки облици бриге о себи који могу бити корисни за све, као што су адекватан сан и хидратација. Чак и универзално корисне стратегије потребе у погледу количине или квалитета могу се разликовати. Можда чујете како се неко радосно хвали својом новооткривеном методом која је имала ефекат на његову добробит и срећу и помислите: „Мора да је ово оно што ми недостаје“. Могуће је, али могуће је и да ефекат не буде исти, или да у потпуности изостане. Иако је корисно када су нам други људи извор инспирације, имајте на уму да не постоји јединствен приступ. Чак и када пронађете онај који вам одговара, имајте на уму да и ваше потребе зависе од контекста.

 

Пример: Рецимо да сте научили да вам јутарње трчање помаже да разбистрите мисли и започнете дан. Као бонус можда сте приметили да вам је ниво енергије виши и почели сте да се осећате снажније. Изгледа да је трчање била одлична стратегија, али имајте на уму да је и контекст важан. Ако приметите да ћете се прехладити, ваше тренутне потребе могу бити ефектније задовољене са додатним временом уложеним у одмарање, проведеним у кревету. Бригу о себи треба да започнете освртом на своје потребе како би све било у складу.

 

Брига о себи тек је почетак

 

Брига о себи само је делић ширег концепта љубави према себи. Љубав према себи укључује препознавање сопствене вредности, љубазност према себи и неговање сопственог раста и развоја током читавог живота. Ако ваша брига о себи није одржива, можда је то и због тога што вам недостаје темељ љубави према себи. Пробајте да сами или уз помоћ терапеута освестите аспекте доброте према себи и поштовања који су пресудни за неговање себе.

 

Одабир тренутка

 

Када заиста осетите значај бриге о себи, одлука да фокус усмерите према унутра обично следи убрзо након тога. Можда ћете почети заиста да бринете о себи од тог тренутка, иако би свакако било лакше да сте тај језик научили још као дете. Ипак, уз стрпљење и посвећеност то можете и као одрасла особа.

 

„Одабир тренутка за бригу о себи такође може направити разлику. Као вештина сналажења брига о себи ће вам помоћи да препознате важне ствари којима треба поклонити пажњу. Када се практикује у континуитету, брига о себи с временом постаје лакша, више рутинска и има трајни ефекат на ваше благостање“, објашњава др сц. мед. Петар Војводић.

 

Извор: Жена/Блиц

 


Последњи пут измењено четвртак, 10 јун 2021 20:46

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија