Logo
Одштампајте ову страницу

ПРИОРИТЕТ: Унапређење положаја особа са инвалидитетом

Оцените овај чланак
(2 гласова)

nejednakostiУнапређење положаја особа са инвалидитетом један је од приоритета у раду Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а посебна пажња посвећује се и њиховом запошљавању, рекла је државна секретарка Стана Божовић на конференцији поводом обележавања 12. октобра - Светског дана борбе против артритиса, коју је организовало Удружење оболелих од реуматских болести Србије у сарадњи са Удружењем реуматолога Србије.

 

Божовић је нагласила да ће Министарство и у наредном периоду наставити да пружа пуну подршку особама са инвалидитетом и организацијама које их окупљају.

 

Истакла да је државна политика, политика председника Србије Александра Вучића и Владе Републике Србије, заштита припадника свих угрожених категорија друштва у Србији и да је на том пољу доста урађено у претходном периоду.

 

Како је додала, једно од најважнијих питања за све грађане је питање рада и економске егзистенције, у чему држава пружа велику подршку.

 

Божовић је указала да је запошљавање особа са инвалидитетом део и Стратегије запошљавања за период 2021-2026. године и пратећег Акционог плана, а да су томе посвећене и мере активне политике запошљавања.

 

У 2021. години из Буџета Републике Србије издвојено је 625 милиона динара за подршку предузећима која запошљавају особе са инвалидитетом, као и 468 милиона за заштиту и подршку програмским активностима особа са инвалидитетом, док је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања преко Националне службе за запошљавање определило 550 милиона динара за подршку запошљавању особа са инвалидитетом.

 

„Веома нам је важно да као Министарство дамо подршку и мотивацију особама са инвалидитетом, да би у складу са својим могућностима и компетенцијама могле да нађу посао. Њихове вештине, знање, мотивација и компетенција су битни, али исто тако и сензибилизација друштва, поштовање различитости, солидарности и хуманости у подршци овим људима“, навела је Божовић и подсетила да је 2009. године донет Закон о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом, који је, како каже, показао добре резултате.

 

Божовић је указала и на веома повољне резултате који су остварени на пољу смањења незапослености у Републици Србији, истичући да је пре 2012. године у Србији проценат незапослености био скоро 27 одсто, док је данас проценат незапослености испод 10 одсто, што је показатељ одговорне, посвећене политике која је у функцији унапређења животног стандарда, рада, а пре свега здравствене заштите свих грађана и грађанки Републике Србије.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 13 октобар 2021 15:19
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015