Кућа Добрих Вести

Login

КРУГ ЗДРАВЉА АПЛИКАЦИЈА: Практична и директна подршка вашем менталном здрављу

Оцените овај чланак
(2 гласова)

KrugZdravljajghghghЗахваљујући пројекту СВАКО МОЖЕ ДА ПУКНЕ који спроводи мрежа за ментално здравље НаУм уз подршку АЦТ пројекта и Владе Швајцерске, редизајнирана, унапређена верзија бесплатне мобилне апликације Круг Здравља поново је доступна за све оне којима је потребна психолошка подршка.

Круг Здравља представља једноставан „алат“ који људима помаже да брзо и лако дођу то стручних психолошких савета и подршке, да се едукују, информишу, унапреде своје ментално здравље, потраже и добију помоћ бесплатно. Кроз опцију Питајте психолога можете потпуно анонимно да поставите било које питање психолошке природе и изнети проблем који вас мучи и у року од 48 сати добићете одговор клиничког психолога – психотерапеута. На овај начин може се помоћи и онима који због природе проблема не могу да потраже помоћ (агорафобија – страх да особа изађе сама из куће, да путује и сл., затим социјална анксиозност – особа има страх и осећа нелагоду да комуницира са људима), особама које због удаљености немају приступ професионалној помоћи, као и онима који желе да остану анонимни. Узимајући у обзир чињеницу да људи, а нарочито млади проводе највећи део времена са мобилним у руци, зашто не употребити телефон као “алат” за ментално здравље?!

Неке од опција које апликација садржи су: Инфо боџ – текстови о најчешћим психичким поремећајима и информације о доступној подршци, Блог – текстови психолога о разним свакодневним темама и проблемима које нас муче, Психолошки тестови – омогућавају особи да уз стручне и стандардизоване тестове провери своје ментално стање, Препознавање симптома, технике за превазилажење одређених стања, опција Питајте психолога, Видео радионице – кратке радионице које имају за циљ да особама помогну око решавања неких менталних тегоба, Информације о томе где се могу обратити за помоћ, Календар догађаја – најава разних догађаја које организујемо у оквиру нашег пројекта.

Како СЗО упозорава предстоји нам пандемија менталних поремећаја као последица кризе с којом се суочавамо а према националном истраживању реализованом у оквиру пројекта ЦоВ2Соул , број особа које пате од депресије се удвостручио у односу на пре-пандемијски период. Због тога је изузетно важно да не запоставимо своје ментално здравље и да искористимо све могуће ресурсе да га сачувамо.

Апликацију можете преузети бесплатно на на Apple Store и Play store.

 

Све информације о пројекту могу се пратити путем Инстаграма и Фејсбука.

 

О мрежи „НаУм“

 

Мрежа „НаУм“, једина мрежа за ментално здравље у Србији основана је 2015. године у Београду у оквиру пројекта ”ПРО.МЕ.НЕ. – ПРОмоција МрежЕ за менталНо здрављЕ”, који финансира Европска унија, а носилац пројекта је Царитас Србије. Мрежа је формирана у циљу ефикаснијег рада на разбијању стигме и умањењу дискриминације а чине је 12 удружења из целе Србије која заједничким снагама раде на едукацији и информисању јавности о значају очувања менталног здравља. Мрежа ”НаУм” је 2017. године унапређена у Мрежу бранилаца људских права.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 25 новембар 2021 23:28

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија