Logo
Одштампајте ову страницу

И лекари могу да буду Дон Кихоти

Оцените овај чланак
(3 гласова)

kuca-zdravljaПАРИЗ – Пример значаја поштовања етике и части лекарске професије, а надасве борбе и у наизглед безизлазној ситуацији, слично Дон Кихоту, показује и пример часног и правилног обављања здравствене професије француског лекара Мишела Серена.

Тај лекар опште  праксе обавља свој посао у француском градићу Сен-Аманд-ан-Писеј (Saint-Amand-en-Puisaye) коме је 2003. године запретила опасност да постане “ здравствена пустиња”, пошто се у то време, Серен нашао сам у пружању здравствене помоћи за више од 4.000 становника тог градића.

Уместо да прекрсти руке, он се суочио са проблемом, тако да се дао у формирање медицинског центра, у коме би лекари опште праксе и други здравствени стручњаци заједно радили и лечили оболеле, објављено је на сајту over-blog.com.

Привучени том идејом, физиотерапеут Лис Дисан (Luce Duysens), болничарка Мари-Франсоаз Метаи (Marie –Francoise Methais), бабица Карин Пино (Karine Pinot) и лекар опште праксе Кристоф Жарни (Christophe Jarny) приступили су покрету.

Екипа, сачињена од 14 особа, отворила је прву "Кућу здравља" у Француској маја 2005.године.  

То је само један пример како од позитивних идеја, оптимизма и вере никада не треба одустајати и који показује да за сваку ситуацију постоји решење и да увек има излаза.

То је и пример правог значаја лекарске професије и њене мисије, која  може и мора часно и поштено да се спроводи, у интересу здравља људи.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 10 децембар 2012 03:53
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Најновије од Вукица Сотировић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015