Кућа Добрих Вести

Login

ЗДРАВЉЕ: Шта вам све говори анализа крвне слике и како да је читате

Оцените овај чланак
(2 гласова)

slikakrvdfdfdfdfdБило који здравствени проблем треба решавати са стручњаком и не треба ништа радити на своју руку.

 

Ипак, воле многи да сами тумаче, рецимо, крвну слику након урађених анализа. Зато др Иван Ђурић за Нову даје корисне смернице, али уз напомену да само лекар може да створи свеукупну слику након што погледа резултате.

 

„Анализа крви је само део слагалице која се зове здравље. За правилно тумачење лабораторије и анализе крви су потребне године искуства”, напомиње др Иван Ђурић и додаје увек на резултату имате опсег нормалних вредности који је референтан за ту лабораторију.

 

RBC– то су еритроцити, тј црвена крвна зрнца. Смањен број еритроцита говори о анемији, увећан број се може наћи код повећаног броја ћелија крви нпр полицитиемије.

 

HGB – хемоглобин, представља протеин крви који се налази у еритроцитима, а садржи гвожђе и улога му је да преноси кисеоник из плућа до ткива. Ниже вредности се могу наћи код анемија, крварења и разних других стања, а повишене рецимо код полицитемије.

 

HCT – хематокрит је удео еритроцита у укупној запремини пуне крви. Смањене вредности иду у прилог анемији, значајно је рећи да вредности испод 0,24 представљају вредности које захтевају надокнаду крви и хитно јављање лекару.

 

MCV – просечна запремина еритроцита ( тј колико су еритроцити велики ). Резултати изван нормалног опсега могу бити знак анемије или синдрома хроничног умора, између осталих медицинских стања.

 

MCH – представља просечну количину хемоглобина присутног у свакој црвеној крвној ц́елији.

 

MCHC – просечна концетрација хемоглобина по литру крви.

 

 

RDW – представља дистрибуцију црвених крвних зрнаца,заправо постојање више популација еритроцитних лоза. Нивои изван нормалног опсега могу указивати на стања као што су анемија, неухрањеност и болест јетре, нпр. Повећане вредности се могу наћи нпр. код жена после циклуса.

 

PLT – тромбоцити,ћелије у облику плочица које имају улогу у згрушавању крви. Смањен број указује на могућност крварења, а повећан број може да указује на инфекцију, канцер, анемију.

 

MPV – просечна запремина тромбоцита.

 

Шта је то леукоцитна формула код анализа крви?

 

WBC (леукоцити) – то су бела крвна зрнца, која су задужена за одбрану организма и њихов укупан број се креће између 4,0-10,0џ10на9/л. Њихов број се повећава код бактеријских инфекција (упала плућа, упала грла), разних других запаљенских стања, хематолошких болести… Број опада код поремећаја коштане сржи.

 

Извор: Нова

 

 


Последњи пут измењено понедељак, 15 август 2022 11:50

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија