A+ A A-

ВЕЛИКИ УСПЕХ У ОФТАЛМОЛОГИЈИ: Протеином из свињске коже излечили слепило код 20 људи

Оцените овај чланак
(2 гласова)

okoviddfdfdfdfdИмпланти направљени од протеина из свињске коже повратили су вид 20 људи са оболелим рожњачама у изненађујућем клиничком испитивању.

 

Сви пацијенти су били или делимично или потпуно слепи пре него што им је пресађено специјално ткиво добијено биоинжењерингом.

 

Научници су се надали добрим резултатима, али оно што се десило је и њих запањило. Две године након захвата, свих 14 потпуно слепих људи повратило је пуну функцију очију, а троје од њих има савршен 20 од 20 вид.

 

„Ова процедура заобилази проблем мањка донираног ткива рожњача и омогућава људима да се излече и поврате квалитет живота“, каже офталмолог Нил Лагали са Универзитета Линћепинг у Шведској.

 

У свету десетине милиона људи пати од губитка вида због оштећења или болести рожњаче, али само један од 70 успе да дође до нове рожњаче путем трансплантације – што је до сада био једини начин да им се поврати функција очију.

 

Осим тога, захват је веома скуп и због мањка донираних рожњача већина људи никада ни не поврати вид.

 

„Учинили смо велики помак да би осигурали да наш проналазак буде лако доступан и приступачан свима, не само богатима. Због тога се може користити у свим деловима света“, истиче биомедицински инжењер Мердад Рафат са Универзитета Линћепинг.

 

Да би постигли то, Рафат и његове колеге развили су нову технику која не захтева инвазивну интервенцију, већ доктори могу да је примене у далеко скромнијим условима и са много мање опреме.

 

„Мање инвазиван метод могао би да се користи у више болница, чак и оних слабије опремљених и тиме би се помогло већем броју људи. Нашим методом, хирург не мора да одстрањује постојеће ткиво. Уместо тога, прави се мали рез кроз који се у постојећу рожњачу убацује имплант“, објашњава Лагали.

Јефтин и лак за чување

 

Оно што је можда још важније јесте што је материјал који се користи нуспроизвод прехрамбене индустрије, а захваљујући специјално развијеном паковању и процесу стерилизације може да се чува до две године.

 

 

Наша рожњача, онај чисти предњи слој ока који штити зеницу и дужицу, сачињена је од различитих врста колагена. Она се временом тањи и почиње да се криви што доводи до обољења кератоконуса и делимичног или потпуног губитка вида.

 

Због тога су шведски стручњаци пречистили колаген из свињске коже и направили нови слој рожњаче.

 

Онда су путем хемијских и фотохемијских метода ојачали овај иначе мекан материјал и учинили га стабилнијим и добили хидрогел.

 

Усавршавајући своје технике на животињским моделима, истраживачи су развили једноставан метод усађивања хидрогела у рожњачу без потребе да се она одстрањује.

 

Имплант исправља рожњачу и враћа јој дебљину чиме се поново успоставља могућност ока да се фокусира.

 

Минимално инвазивни захват такође оставља нерве и ћелије рожњаче нетакнутим, због чега се рана врло брзо зацељује.

 

Извор: РТС


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани