Logo
Одштампајте ову страницу

Марин биљни "кутак"

Оцените овај чланак
(3 гласова)

Mara2БЕОГРАД - Лековито биље и брига за здравље људи главни су мотиви дугогодишње продавачице лековитих трава Маре на београдским пијачним тезгама, која постаје драгоцени "алтернативни лекар".

“Препоручујем да се млади озбиљно окрену бављењу лековитим биљем и његовим коришћењем, јер је то услов за опстанак и здравље”, каже за "Кућу добрих вести" госпођа Мара, која деценију и по продаје чајеве и мелеме, чиме је у животу спојила лепо са корисним.

У школе увести и предмет о лековитом биљу

Мара је забринута за младе генерације, па сматра да би увођење предмета о лековитом биљу и очувању животне средине, требало уврстити међу школске предмете.

„Добар део генерација је уништен. Дај Боже да се вратимо природи и здрављу“, каже Мара.

Она је почела да се бави биљем уз своју баку, јер је одувек имала склоности ка томе. На почетку свог радног века бавила се другим послом. Себи је, међутим, често говорила да ће се, ако остане без посла, бавити гајењем и прикупљањем лековитог биља. Њена предвиђања су се обистинила.

Пре "изласка на улицу" Мара се биљем бавила за сопствене потребе, редовно је читала литературу посвећену биљу и усавршавала се у том послу.

 

У понуди 175 врста чајева и мелеми

 

Данас се Мара професионално бави узгојем лековитог биља и прављењем мелема. Њени добављачи су из Соко бање, са Ртња, Озрена, Старе планине... У понуди има 175 врста чајева. Ова необична продавачица продаје чајеве одређеним данима на Миријевској пијаци, као и на зеленој пијаци код "Старог Меркатора“.

Каже да се са чајевима, уз лекове и обавезну лекарску контролу, могу постићи фантастични резултати, али се са употребом чајева мора кренути на време. Упорност и дисциплина у коришћењу чајева су пут до успеха.

Марино искуство је да се лекови морају користити паралелно уз чајеве, као и да се редовно мора одлазити на лекарске прегледе. После њеног савета, на опште задовољство, многи лекари, рецимо, смањују терапију против високог притиска. Мара каже да јој је драго када муштерија дође скептична да купи чај, а онда пазари осушене биљке које она препоручи. Корисници чејава по њеним саветима, често се врате да јој се захвале.

 

Чајеви који могу допринети и трудноћи 

 

Траварка наводи пример да много особа које су уз њене савете и чајеве затруднеле. Она истиче да је код тог проблема важно да се слузокожа пречисти и подигне имунитет. У тој терапији, каже Мара, мали допринос морају дати и мужеви. Макар симболичан. Зато наводи велику помоћ лековите биљке мацина трава или очајнице.

Каже да је некада била велика сезонска разлика у продаји, тако да се у периоду јесен-зима-пролеће продавало више чајева. Сада је, међутим, продаја континуирана, јер велики број људи лети пије хладне чајеве, или спроводи одређене третмане.

У зимском периоду више се користе чајеви за прочишћавање дисајних путева, као и побољшање имунитета, као што су жалфија, камилица, нана, кантарион, раставић...

Постоје "модерни“ антибактеријски чајеви или чајеви "против повишеног холестерола и триглицерида". Они се све више продају, јер су то болести савременог доба.

Мара у зимском периоду препоручује три групе чајева - за прочишћавање дисајних путева, јачање имунитета и чишћење организма.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 12 јануар 2013 12:46
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Најновије од Вукица Сотировић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015