Logo
Одштампајте ову страницу

Бесплатно мерење очног притиска у више градова Србије

Оцените овај чланак
(2 гласова)

glaukomaБЕОГРАД - Бесплатно мерење очног притиска биће организавано у више градова у Србији, током Светске недеље борбе против глаукома и то од данас до 16. марта, најавила је Агенција за друштвено одговорно пословање CSR (Corporate Social Responsibility) .


Бесплатно мерење очног притиска биће организаовано у Београду, Крагујевцу, Нишу, Лесковцу и Новом Саду у циљу раног откривања глаукома.
Заказивање је почело и трајаће до попуне места, а грађани свој термин могу заказати радним даном од 9.00 до 19.00 на бројеве телефона - 011/2633-449 (Београд), 018/208-218 (Ниш), 016/241-348 (Лесковац) и 034/365-680 (Крагујевац).

Акција “Сачувај вид”

То је почетак акције "Сачувај вид" коју је поводом Светске недеље борбе против глаукома покренула Специјална болница за офталмологију "Oculus".
Право на бесплатно мерење очног притиска имају грађани који су у посебном ризику - они који у породици имају оболелог од глаукома, кратковиди, старији од 40 година, оболели од дијабетеса, повишеног крвног притиска и смањене функције штитне жлезде, они који су имали друге очне болести или операције на очима, као и особе које су дуже времена користиле кортикостероидну терапију.
Иначе, током прошле године Офталмолошки центар "Oculus", у оквиру ове акције, извршио је 700 бесплатних офталмолошких прегледа за Новосађане. Пријављивање и у Новом Саду, како је саопштено, траје до попуне места, а могуће га је обавити сваким радним даном од 16 до 19 сати на телефон 021/521-050 или лично на адрси Угао Јеврејске и Васе Пелагића.

Светска недеља борбе против глаукома

"Глауком је други по реду узрочник слепила и дуго је неприметан, или су симптоми често безначајни: главобоља, осећај притиска у очима, замор очију, мушице које лете испред очију и други. Управо због тога у свету се током Недеље глаукома организује низ активности ради подизања свести, као и масовни преветивни прегледи.
Уколико се глауком на време открије, слепило је могуће спречити лековима, хируршком интервенцијом или ласерском терапијом, у зависности од степена развоја" рекла је специјалиста офталмолог Нада Даутовић, медицински директор "Oculus"-а у Новом Саду.
Грађани од 18 до 40 година старости треба да обављају прегледе сваке две године, док старији од 40 година и ризичне групе једном годишње.
Редовним офталмолошким прегледима могуће је сачувати вид.

                                                                                                                                 Извор:Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 10 март 2013 18:39
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015