Logo
Одштампајте ову страницу

Култура лечи

Оцените овај чланак
(3 гласова)

kulturХЕЛСИНГБОРГ (Шведска) – Замислите да одете код лекара, а он вам уз очекивану и уобичајену терапију за ваше проблеме препише и бављење неком културном активношћу. Звучи необично, зар не? Ипак, управо то раде лекари у Шведској.

Наиме, локалне власти најјужније шведске покрајине Сканије су у јануару прошле године почеле да спроводе трогодишњи пројекат под називом “Култура на рецепт” (Kultur pa recept), који би требало да покаже у којој мери културне и креативне активности могу да буду део процеса рехабилитације, али и да обезбеди додатне опције у рехабилитацији пацијената код којих конвенционалне методе лечења нису дале резултате.

 

Култура на рецепт

 

У овај пројекат су укључене приватне и државне здравствене установе у граду Хелсингборгу, а њиме ће бити обухваћени пацијенти са психичким проблемима као што су депресија, стрес или анксиозност, они који пате од болова у леђима, рамену или врату дуже од три месеца и они који су суочени са ризиком од друштвене изолације, може се прочитати на сајту локалних власти покрајине Сканије.

Њима ће, као допуна конвенционалним методама лечења и рехабилитације, бити преписиване различите културне активности, које су схваћене врло широко и обухватају посете позоришним представама и концертима, певање у хору, али и одласке у ботаничке баште или бављење различитим врстама ручног рада.

Пацијентима ће културне активности бити преписиване на период од десет недеља, а групне терапије ће се обављати три пута недељно.
Током 2010. године у Хелсингборгу је спроведен пилот-пројекат који је дао добре резултате, потврдивши везу између учешћа у културним активностима и здравља, што је и подстакло власти да „Културу на рецепт“ наставе.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 11 април 2013 14:18
Мирјана Јовановић

Рођена 1973. године у Београду. Дипломирани професор шпанског језика. Више од десет година радила као преводилац у Новинској агенцији Танјуг. Осим шпанског, служи се енглеским и руским језиком.

Најновије од Мирјана Јовановић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015