Logo
Одштампајте ову страницу

Болест као пут до излечења

Оцените овај чланак
(9 гласова)

knjigaБЕОГРАД - Болест није непријатељ. Човек је партнер у превазилажењу своје патње. У свакој болести крије се порука коју шаљемо сами себи, а њено разумевање води до излечења, поруке су књиге „Болест као пут до излечења“ , која ће вечерас бити представљена у Студентском културном центру (СКЦ).

Београдска публика имаће прилику да на промоцији чује и едукативно предавање једног од аутора ове књиге – познатог лекара и психотерапеута Ридигера Далкеа (Ruediger Dalke).

dahlke_ruediger

Иако је ова књига (издавач „Лагуна“) „чекала“ на српски превод са немачког дугих 30 година, чини се да није било бољег тренутка за њено објављивање у Србији. Јер, док класична медицина и њен универзални приступ пацијенту, унифицирање дијагнозе и ослањање на модерну технологију имају примат у савременом лечењу, у Србији све већи замах има и алтернативна медицина са својим индивидуалним приступом човеку и својим аксиомом о повезаности стања душе и тела, што је класична медицина потпуно изгубила из вида.

То је речено на недавној - првој Лагуниној промоцији (у књижари Делфи), овог дела чији је коаутор Торвалд Детлефсен  (Thorwald Dethlefsen)(1946–2010), дипломирани психолог, психотерапеут, који је од 1973. до 1993. године руководио Приватним институтом за необичну психологију у Минхену.

dethlefsen_thorwald

 

Веза душе и тела

 

Ту законитост одлично су уочили холистичко-хуманистички психолог Детлефсен и лекар психотерапеут Ридигер Далке, аутори ове књиге. Они су настојали да покажу шта нам поручују разне болести – инфекције, главобоље, срчана и стомачна обољења, али и тешке болести као што су сида и рак.

Важно је да знамо да сви симптоми имају дубљи смисао за наш живот: они нам преносе драгоцене поруке из сфере душевног.

Зато треба упознати узроке који воде до болести, разрешити их, а то је могуће само ако смо спремни на одређене промене у свом животу. У том случају болест нам постаје пријатељ и води истинском здрављу, односно, исцељењу.

 

Другачији поглед

 

Представљајући књигу на недавној презентацији у књижари „Делфи“, овлашћени инструктур породичног распореда  Владо Илић је истакао да је ово дело важно јер нуди другачији поглед на болест.

Књига се, наиме, састоји из два дела. У првом делу су изложене теоријске претпоставке и филозофија болести, а у другом најчешћи симптоми болести и оно што нам симболично говоре. Ипак, ово није популарна психологија, нити је ово књига која служи за самопомоћ.

„Разни симптоми - несаница, срчана обољења, кожне болести, главобоље - нису исти за све и овде је дат само предлог тумачења, а заправо је циљ да начин размишљања буде другачији“, објашњава Владo Илић.

 

Шта је породични распоред

Поредак љубави или породични распоред је феноменолошка метода која својим ефикасним исцелитељским дејством превазилази оквире класичног терапеутског рада. То је начин исцељења који укључује како нама познато трансперсонално, тако и унутрашњи душевни домен и односе унутар породице и социјалне средине. Овај поступак истовремено превазилази границе личног и омогућава увид у трансгенерацијске динамике и њихово дејство на појединца. Спознаја тих динамика путем такозваног колективног памћења, омогућавајући нам увид у повезаност и смисао односа, доводи до невероватног напретка и коначног решења и оздрављења.

 

Целовитост перспективе

 

Потпредседник Комисије за традиционалну медицину проф. Др Вук Стамболовић ставио је акценат на целовитост перспективе коју ова књига нуди, изједначивши је по томе са сликом „Мртав Христос“ чији је аутор италијански ренесански сликар Андреа Мантења (Andrea Mantegna).

На тој слици, као и у овој књизи не постоји механицистичка исцепканост, већ само један план. „Каснија уметничка дела имају више планова, као што и званична медицина има више планова – физичку, психичку, социјалну компоненту. У књизи немате исцепканост болести, накнадно укључивање психичке, социјалне компоненте, него имате целовиту перспективу која обухвата скривене и откривене манифестације човековог бића и његове потенцијалне болести“, истакао је Стамболовић.

Као што је Мантењина слика део вредносног преокрета у доба ренесансе, како је истакнуто, тако и „Болест као пут до излечења“ представља преокрет са медицинског схоластицизма, који одликују догма, масификација и манипулација, на медицину са хуманистичком компонентом.

 

Поштовање људске индивидуалности

 

„Уместо масификације у овој књизи ћете препознати поштовање људске индивидуалности. Немате оно што је познато у медицини као принцип добре праксе, шаблон и шема која се примењује на људе који имају исту дијагнозу без обзира на њихове индивидуалне разлике. Отвара се могућност персонализовања људске патње и уместо човека сведеног на објект манипулације, где се у пуној мери показује да је технологија све, а човек ништа, имате отворени пут да тај човек остане партнер у превазилажењу своје патње и партнер у доприносу своме здрављу.

Полако али сигурно долазимо у време доминације вредности постмодерне, када почиње све да се окреће ка малом наративу и ка човеку као појединцу. Ту се види да начин ублажавања патње који примењује медицина није универзалан и да некима то више одговара, а некима не“, нагласио је Стамболовић.

Данашњи предавач, један од коаутора ове књиге, Ридигер Далке (1951), по завршетку студија медицине у Минхену усавршио је природне методе лечења и прошао проширену обуку из различитих психотерапијских праваца. Заједно са супругом Маргит Далке основао је исцелитељски центар у Шормаху код Јоханескирхена у Доњој Баварској у Немачкој.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 17 април 2013 15:31
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015