Logo
Одштампајте ову страницу

Светски дан менталног здравља

Оцените овај чланак
(3 гласова)

zdravljeeeeБЕОГРАД -  Светски дан менталног здравља, 10. октобар биће обележен у Београду и Србији разним скуповима и акцијама са идејом да се укаже на важност очувања менталних способности али и одговорнијег односа према ментално оболелим особама у нашем друштву.

Потреба за позитивним менталним здрављем је свеопшта и односи се на све нас.

Веома је важно да то сазнање дође и до доносилаца законских одлука, стручњака, и да се схвати да је унапређење менталног здравља питање унапређења свакодневног живота појединца.

Веома је важно да се осмисле и уведу програми за унапређење менталног здравља младих, узраста 14-18 година, који би утицали на јачање самопоуздање и самим тим последично утицали на смањење учесталости болести зависности, пушења и алкохолизма код младе популације.

Путем таквих програма треба и упознати младе људе са постојањем Саветовалишта за младе и сличних сервиса у склопу здравствене заштите који се баве проблематиком менталног здравља младе популације.

„Жива библиотека“

Удружење психијатријских корисника и њихових породица Душа и Дом омладине Београда организују  овај дан “Живу библиотеку“  на тему менталног здравља.

Библиотека ће бити отворена у Дому омладине од 16 до 19 часова и сви заинтересовани читаоци моћи ће да изнајме и прочитају неку од књига, које су у овом случају само – живи људи.

Књиге у овом случају нису праве књиге, већ  можете „изнајмити“ само чланове  удружења, односно особе које се свакодневно носе са проблемима које доносе ментални поремећаји. Управо овом иницијативом другу годину за редом чланови Душе настоје да смање стигму и предрасуде које постоје када су у питању психијатријски пацијенти.

Жива библиотека функционише баш као права библиотека, где читаоци долазе да позајме “књигу” на одређено време. Постоји једна разлика: књиге у Живој библиотеци су људи, и књиге и читаоци имају прилику да уђу у прави дијалог. Књиге у Живој библиотеци су људи који представљају групе које су често мета предрасуда и стереотипа, и који су често жртве дискриминације и социјалне ексклузије. У овој библиотеци, књиге не само да могу да причају, већ могу и да одговарају на питања читалаца, а могу и да постављају питања и да уче.

„Жива библиотека“ на тему менталног здравља промовисана је први пут у оквиру прошлогодишње кампање против социјалне искључености људи са менталним проблемима чији је слоган 365 дана за ментално здравље, а коју већ неколико година уназад организују  Cartisas Србије и Caritas  Италије са удружењима корисника психијатријских служби и другим партнерима.

Одакле потиче идеја Живе библиотеке?

Идеја Живе библиотеке (Menneske Biblioteket = Људска бибилотека) је оригинално развијена од стране данске омладинске иницијативе “Стоп насиљу” (Forefinger Stop Volden) као једна од активности која је понуђена посетиоцима  Roskilde фестивала 2000. године у Копенхагену.

Roskilde је један од највећих музичких фестивала у Данској. “Стоп насиљу” је омладинска иницијатива која има за циљ превенцију насиља међу младим људима. Позитивно искуство Живе библиотеке на овом фестивалу привукло је пажњу Европског Омладинског Центра  из Будимпеште (Савет Европе).  Од 2002. године, методологија Живе библиотеке је постала интегрални део програма за младе Савета Европе у оквиру програма учења за људска права.

Форум о правима особа са менталним потешкоћама у Србији

Поводом Светског дана менталног здравља, хуманитарна организација Caritas и Асоцијација Trentino са Балканом најавили су одржавање Форума о правима особа са менталним потешкоћама у Србији и представљање Мреже удружења особа са менталним потешкоћама НаУМ.

На иницијативу удружења корисника психијатријских служби из Србије, а уз подршку горе поменутих организација, 11. октобра биће одржан Форум о правима особа са менталним потешкоћама у Србији. Место одржавања догађаја је Belgrade City Hotel, Савски Трг 7, Београд, са почетком у 11 часова.

Тема Форума ће бити ментално здравље, стања бриге према особама са менталним потeшкоћама, као и правни оквир проблематике ових особа у Србији.

На Форуму ће уједно бити представљена и новооформљена Мрежа удружења особа са менталним потешкоћама Србије – НаУМ.

                                                                                                                      Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 09 октобар 2013 22:25
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015