Logo
Одштампајте ову страницу

Немојте куповати дуван код шверцера – повећани ризик по здравље

Оцените овај чланак
(3 гласова)

MinistarstvooooБЕОГРАД - Анализе нелегално прометованог дувана, заплењеног од стране недлежних тржишних инспектора указују на озбиљну забринутост по питању квалитета таквих производа и њиховог утицаја на здравље.

Анализе је обавио Пољопривредни факултет Универзитета у Београду а испитивања су рађена према SRPS стандардима и у складу са Законом о дувану.
Резултати указују на неадекватну амбалажу која условљава неадекватну влажност, сув или претерано влажан дуван, утврђену појаву плесни, лошију сагорљивост цигарете овог дувана, лошија сензорска својства дима, два пута већи ТАР у дуванском диму, 3,5 пута већу вредност за CO, много већу количину никотина код ручно рађених цигарета и знатно већи садржај чврстих честица у диму.

Куповати дуван на одобреним местима

Свим потрошачима који су се определили да користе дуванске производе Министарство пољопривреде је саветовало да умање ризик по здравље тако што ће се ове производе куповати на за то одобреним местима, а не код шверцера и препродаваца који нуде производ ван стандарда и далеко штетнији по здравље, саопштило је Министартво пољопривреде, шумарства и водопривреде.
Пољопривредни инспектори Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде у оквиру својих надлежности интезивираће контроле код произвођача дуванских производа и обрађивача дувана.
Појава недозвољене трговине резаним дуваном као и његовог недозвољеног промета ван свих контрола и провере стандарда за дуванске производе, представља озбиљан ризик за све који се одлуче да на овај начин набаве резани дуван, најчешће продаван на тротоарима око пијаца и испод тезги неодговорних појединаца.

                                                                                                                      Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 12 октобар 2013 16:35
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015