Logo
Одштампајте ову страницу

Школа за тате у Дому омладине

Оцените овај чланак
(2 гласова)

tateБЕОГРАД - Школа за тате (и тата-мате) by Kombank je пројекат јединствен у Србији и региону који има за циљ да пружи психолошку и практичну помоћ татама новорођених беба и будућим очевима да се што боље снађу у новој улози.

Захваљујући подршци  Комерцијалне банке, школа је бесплатна за све тате, старатеље и друге „очинске фигуре“ – „тата-мате“ деце до 12 месеци.

Школа се одржава током два дана месечно, по три сата недељом,  у интервалу од 10 до 13 часова, у Дому омладине.

Бројна истраживања показују да деца која имају добар однос са очевима ређе пате од депресије, анксиозности и поремећаја понашања (лагање, крађе, бежање из школе и од куће, и др).

Повезаност са оцем добра за ментални развој детета

Такође, истраживања показују да очеви који су активно укључени у живот своје деце, у погледу доступности, одговорности и заједничких активности са децом, представљају фактор за развој високих когнитивних способности, емпатије и мање родних стререотипа.

Ауторка пројекта је брачни и породични терапеут и школски психолог Ивана Вукмирица – Баћановић, која ће бити и главни предавач „Школе за тате (и тата-мате)“.

Школа ће се састојати из две програмске целине: Нови живот (долазак новог члана породице, промена динамике и навика брачног пара који постају родитељи) и Радионице (практични савети и технике).

Међу редовним предавачима који ће разговарати са татама и „тата-матама“ биће и др Радослав Лукешевић, наченик Ургентне службе Института за мајку и дете. Обуку очева потпомоћи ће и Марко Обрадовић, педијатријски техничар.

Пријава за прве полазнике је већ реализована преко сајта www.tata-mata.rs.

Да ли сте знали и да...

• дете које има добар однос са оцем ређе пати од депресије, анксиозности и поремећаја понашања (лагање, крађе, бежање из школе и од куће, и др.)

• укљученост и оца и мајке у одгајање детета обезбеђује му богато, разноврсно и стимулативно окружење за развој и одрастање

• квалитет односа са оцем је важан фактор самопоштовања код девојчица

                                                                                                      Извор: Кућа добрих вести/tata-mata.rs


Последњи пут измењено четвртак, 24 октобар 2013 01:07
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015