A+ A A-

Данас се обележава Светски дан борбе против дијабетеса

Оцените овај чланак
(5 гласова)

dijabetessssssБеоград – Данас се у свету и код нас обележава Светски дан борбе против дијабетеса. На данашњи дан почеће и трогодишња кампања (2014-2016) која ће бити усмерена на здраве стилове живота и спречавања оболевања од дијабетеса.


Због посебног значаја исхране у превенцији типа 2 дијабетеса и превенцији компликација, ове године тема је „Здрава исхрана и дијабетес“. Овогодишња кампања ће наставити да промовише значај очувања здравља будућих генерација, оних који су под ризиком за настанак дијабетеса као и значај квалитетне контроле болести.


Упркос огромним напорима међународне заједнице, број оболелих у свету и даље расте.


Према највновијим проценама Међународне дијабетес федерације (ИДФ), 382 милиона људи у свету има дијабетес и уколико се постојећи тренд настави, до 20135. године свака десета особа или 592 милиона људи ће живети са дијабетесом.


Удружење „Плави круг“ организује бесплатно мерење нивоа шећера у крви


Поводом обележавања Светског дана дијабетеса, Удружење за борбу против дијабетеса града Београда "Плави круг" данас од 10 до 16 часова организује бесплатно мерење нивоа шећера у крви и крвног притиска у тржним центрима у Београду, ТЦ Делта Сити, ТЦ Ушће и "Immo Outlet" центру.


Посетиоци штандова „Плавог круга“ ће, осим савета везаних за дијабетес, од активиста добити и штампани материјал са предлозима за здрави доручак.

 

Форум о дијабетесу


Поводом Светског дана дијабетеса, у Привредној комори Србије биће одржан Форум о дијабетесу који ће окупити еминентне стручњаке из те области.


На Форуму ће учествовати Златибор Лончар, министар здравља у Влади Србије, Здравко Јелушић, потпредседник Привредне коморе Србије и Небојша Лалић, академик, најавила је ПКС.


Форум о дијабетесу организује Удружење за хемијску, фармацеутску, гумарску индустрију и индустрију неметала Привредне коморе Србије и Удружење дијабетичара Србије.


Форум почиње данас у 12 часова у Ресавској 15.


Иначе, у знак подршке Светском дану дијабетеса, у ноћи између 14. и 15. новембра у Београду ће плавом бојом бити осветљен велики број споменика и јавних објеката – Дом Народне скупштине, Стари двор, Споменик Вуку Караџићу, Музеј савремене уметности, Трг Славија, споменик "Победник" на Калемегдану, Палата "Албанија", Споменик кнезу Михаилу, мост на Ади, споменик "Вечна ватра", хотел Москва.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 14 новембар 2014 10:52
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани