Logo
Одштампајте ову страницу

Данас је Светски дан борбе против рака

Оцените овај чланак
(2 гласова)

WC-300x181БЕОГРАД - Светски дан борбе против рака обележава се сваког 4. фебруара и представља за сада једину иницијативу под којом цео свет може да се удружи у борби против глобалне епидемије рака.


Број оних који изгубе борбу са овом болешћу је, из године у годину је све већи. У 2013. години 13 милиона људи у свету, изгубило је живот од ове опаке болести, док их је највише у неразвијеним земљама.


Најбоља превентива су скрининг програми, којима се рак открива у раној фази. Међутим, оболелима је осим здравствене, потребна и психолошка подршка.


Овогодишњи мото светске организације за борбу против рака је „Није јачи од нас“.


Стручњаци истичу и да је оболевање и умирање од рака у свету попримило размере епидемије која расте, додајући да би, ако се предузму одлучне мере како би се достигао циљ 25 до 25 Светске здраствене организације (смањење превремене смртности у узрасту од 30 до 69 година, од незаразних болести за 25 одсто до 2025. године), могло да буде спасено 1,5 милиона живота изгубљених због рака годишње.


У свету сваке године 7,6 милиона људи умре од рака, од којих четири мииона превремено.


Уколико се не предузму хитне мере за подизање свести људи у овој болести и не развију програми или стратегије које се односе на рак, до 2025. године, процена је да ће се број привремених смрти услед рака повећати за 50 одсто и износити шест милиона смртних исхода годишње.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 04 фебруар 2015 10:10
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015