Logo
Одштампајте ову страницу

Јога - глобални покрет

Оцените овај чланак
(6 гласова)

jogaaaaБЕОГРАД - Светска заједница ће 21. јуна први пут обележити Међународни дан јоге, духовне дисциплине која потиче из Индије, а данас се слави на Западу као пракса фитнеса.

 

Последњих деценија је јога постала и велики бизнис.


Пракса јоге потиче из шестог века пре нове ере (п.н.е.) и сматра се, такође, менталном и физичком дисциплином. Са идејом јоге је Запад упознао 1893. индијски хинду калуђер Свами Вивеканда на Парламенту религија у Чикагу. У првој половини 20. века, јога је проучавана као источњачка филозофија, а од 1930-тих је постала део вегетеријанског и покрета за здравље.


Оно што је почело као духовна дисциплина сада је за неке обожавано фитнес вежбање. Чистунци овакав приступ сматрају грубим извртањем традиционалне индијске јоге, док неки иду тако далеко да га називају „гимнастичком јогом“ или „не јогом“.


Бирад Раџарам Јагник, предавач, аутор и кустос из Индије, тим критичарима одговара како се треба чувати утопијског сан да јога треба да буде упражњавана на начин на који је била у прошлости и да би свака промена могла да је „разводни“. „Јога је еволуирала и та еволуција је привукла велики број следбеника. Било каква крутост би зауставила њен раст,“ сматра индијски публициста који је у марту одржао предавање у Београду.

jo2

Духовно уздизање


Индијски аутори указују како је крајњи циљ практиковања јоге “ослобађање од циклуса рађања и умирања” (мокша), али је на Западу нагласак стављен на “хата јогу” која се састоји од физичких положаја, асана. Већина Западњака се не уноси у културни, религијски и филозофски контекст јоге и мање су заинтересовани за уздизање “кундалини” (космичке спиритуалне енергије) кроз седам ћакри (енергетско-психички центри) и достизање “самадхи” (просветљење). Наиме, на Западу се јога углавном практикује ради релаксације, мршављења и фитнеса.


Јога је на Западу почела да стиче популарност од 1960-их када су угледни индијски учитељи тамо дошли да преносе своје филозофије. Музичка група Битлс је подстакла интерес уз свету када је открила учење Махаришија Махеш Јогија, оснивача Трансценденталне медитације (ТМ). Тако су они популарисањем учења јоге, помогли да она буде учвршћена на Западу.
Данас се јога вежба у свим деловима света. Мада су јој корени у индијској митологији и старим записима, јога је уграђена у животе свих раса и заједница модерног човечанства.


Наиме, јога је флексибилна не само кроз своје асане, већ и кроз методе и начине на које се упражњава. Јога, је свуда прихваћена захваљујући својој склоности ка променама, има тај јединствени квалитет да може да се прилагоди свакој регији, култури и раздобљу времена. У Тајланду можете наћи чашу са јогуртом на којој је насликана јога асана.


Бујање „Јога индустрије“


Активности које су присвојиле назив “јога” су многобројне и комерцијално су толико успешне да су постале познате као “Јога индустрија”. У питању је бизнис везан за јогу широм света вредан десетине милијарди долара. Он се може поделити на три сегмента: вежба, издаваштво и производи везани за јогу.


Вежба је основни покретач, издаваштво је носилац знања, док су производи стуб бизниса. Сва три сегмента су међузависна и неопходна за стварање снажног јога окружења.


Добар пример за сваки од три чиниоца су: Бикрам Јога са 5.000 сала за вежбање широм света; Yоgа Јоurnal, часопис који се издаје у САД још од 1975. може да се похвали са 2,1 милион читалаца папирнатог и преко пет милиона у интернет издања; Лулулемон, ланац продавница јога производа, најпознатији по својим уским тренеркама за жене, почео је да отвара радње намењене само мушкарцима.


Компанија Лулулемон је основана 1998. у Ванкуверу, у Канади, има 2.800 запослених и остварује годишњи приход од 1,3 милијарде долара. Чисти приходи Лулулемона су расли по константној стопи приноса од 39 одсто између 2010. и 2012, знак да је јога у моди.

jo3

 

Јога је све популарнија у САД


За то су најбољи пример Сједињене Америчке Државе, у којима је та индустрија још 2013. била вредна 27 милијарди долара. Томе треба додати вредност веома присутне индустрије јоге и у Европи, све веће разгранавање те древне вештине у Индији и другим земљама Азије, те у Африци и Јужној Америци. Процењује се да се данас у Народној Републици Кини 15 до 20 милиона људи бави јогом, а 100.000 су учитељи.


Остали знаци који показују да је јога индустрија у расту:


У САД је у 2012, готово 10 посто одраслих и три посто деце практиковало јогу, повећање од пет, односно два одсто у поређењу са деценијом раније, наведено је у истраживању Националних института за здравље (NIH) и Центра за болести и превенцију. У другом истраживању које је спровела Асоцијација спортске и фитнес индустрије (SFIA), наводи се да је 24 милиона Американаца вежбало јогу 2013, повећање у односу на 17 милиона из 2008. То јогу чини популарно скоро као голф.


Према извештају SFIA, у претходне две године број особа старијих од 16 година у САД којe су упражњавале јогу растао је по просечној годишњој стопи од 5,2 одсто, далеко надмашујући пилатес, са годишњим растом од 0.7 одсто, као и трчања и џогирања, код којих је учешће порасло за пет процената. Даљи налази су: 76 процената свих који практикују јогу у САД су жене; међу онима који вежбају јогу 64 одсто су између 18 и 44. године старости; 55 одсто свих учесника у јоги има приход по домаћинству који је испод 75.000 долара годишње; 57 одсто свих који вежбају јогу имају диплому колеџа или још више образовање.


Према „Вол стрит Џорналу“, на неким часовима јоге по градовима у САД има толико полазника да се они чак и потуку за место где ће положити своје простирке. „Мислим да је раст јоге тек почео“, казала је Тереза Ен Паур, адвокатица која је постала тренер јоге за децу из градића Пацифик Палисадс у Калифорнији.

jo4

Јога је велика индустрија са карактеристикама бизниса


У САД је питању већ толико велика индустрија да она има све карактеристике бизниса који има своје магазине и постоји низ марки које су све популарније.


На питање одкуда такав раст, уредница Yoga Journala Карин Горел је казала да је, пре свега, у питању "доступност” јоге. “Раније је јога вежбана углавном у специјализованим салама. Није било могуће вежбати је у гимнастичким салама. Сада часова јоге има у готово свакој гимнастичкој сали то редовно.”


Професионални тренери фитнеса уврстили су јогу међу десет најзначајнијих трендова у 2014. и 2015. у истраживањима за Амерички колеџ спортске медицине. Но, сматра се да је јога више од фитнеса. „Све више на њу гледају као на терапију за тело и ум“, казала је Горел.


То доказује чињеница да је од 2012, Медикер, систем здравственог осигурања у САД, покрио програме рехабилитације од срчаних обољења који обухватају јогу. У програме, такође, спадају вегетаријанска дијета и медитација.


Па ипак, у NIH сматрају јогу додатном активношћу. То значи да није подржана истим нивоом истраживања као стандардна лечења. Из Центра за комплементарност и интегративно здравље NIH тврде да јога – као и свако вежбање – „може унапредити квалитит живота; ублажити стрес; сманјити брзину рада срца и крвни притисак; помоћи при ублажавању узнемирености, депресије и несанице; и унапредити физичку кондицију и флексибилност“.


Даље се наводи да „пажљиво прилагођен сет јога вежби“ може ублажити болове у доњем делу леђа. Но, налази показују да јога не помаже у борби против астме; истраживања којима су обухваћени пацијенти који болују од артритиса дала су мешовите резултате.


„Јасно је да јога даје одређену корист, али то није магична фитнес рутина“, тврди Тимоти Колфилд, професор на универзитету Алберта и критичар недоказаних здравствених метода. Он јогу сматра „лаким вежбањем“, са фокусом на јачање концентрације.


У Индији јога има властито министарство


Влада Индије је основала Министарство за промовисање алтернативних терапија попут јоге и традиционалне ајурведа медицине, пошто настоји да подигне свест и привуче пажњу на домаће третмане здравља.
Влада је издвојила 174 милиона долара за развој и промоцију традиционалних здравствених система у финансијској 2014-2015. години.

 

 

Премијер Нарендра Моди, велики поклоник јоге, непрестано позива на веће коришћење индијских здравствених лекова и вежби, делимично у настојању да промовише традиционално учење.


Индија, такође жели да повећа присуство на глобалном тржишту алтернативне медицине које је према проценама „тешко“ око 100 милијарди долара. Отуда коришћење традиционалних лекова промовише и најпопуларнији јога гуру у земљи, Свами (Рамдев. Он продаје ајурведске лекове и држи јога кампове које похађају хиљеде људи из Индије и иностранства.
Но критичари често доводе у питање ефикасност традиционалних метода у односу на модерну медицину. Премијер Моди таквима одговара да се ајурведа и лекови међусобно не искључују.


„Постоји потреба за већом свести о ајурведи. Не може се ослонити искључиво на докторе. Наши преци су добро здравље учинили делом живота“, додао је он.

 

jo1

 

Особље Ер Индије практикује јегу


Индијски државни авиопревозник Ер Индија обезбеђује часове јоге за нове чланове посада и пилоте који се тренутно обучавају, навели су локални медији. „Верујемо да јога пружа осећај дисциплине као и боље излажење на крај са стресом свакодневног посла“, изјавио је званичник Ер Индије.

 

„Сваки члан посаде који је на обуци мора да присуствује јутарњим јога вежбама у 6:30 часова“.


Овај потез долази као подршка настојањима премијера Модија. Очекује се да ће Моди лично предводити јавно вежбање јоге у центру престонице Њу Делхи 21. јуна, док из његовог кабинета непрестано шаљу циркуларна писма којима позивају све више званичнике и цивилно особље да присуствују тој манифестацији. “То ће бити програм демонстрације јоге у трајању од 35 минута који ће преводити премијер лично“, изјавио је један виши владин представник.


Премијер Индије Нарендра Моди, можда препознајући потенцијал јоге као више милијарди долара вредног бренда који је његова земља подарила целом свету, предложио је на заседању Генералне скупштине Уједињених нација прошлог септембра да буде установљен Међународни дан јоге. Тај дан ће одлуком Генералне скупштине Уједињених нација, бити од ове године обележаван сваког 21. јуна.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 20 јун 2015 16:42
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Најновије од Борислав Коркоделовић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015