Logo
Одштампајте ову страницу

„Кол центар“ за глува и теже наглува лица

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sluhggggБЕОГРАД - Компанија „Аудио БМ” у сарадњи са шведском компанијом „Т-meeting“ и Савезом глувих и наглувих Србије жели да реализује пројекат „Кол центар“ за глуве и наглуве особе у Србији.


Компанија Аудио БМ иза себе има дугу традицију сарадње са Министарством здравља, Републичким Фондом за здравствено осигурање Републике Србије,организацијама - удружењима глувих и наглувих и свој посао осим у Србији обавља у још пет земља у окружењу.


Почетком маја месеца, започели су пилот пројекат „Кол центар“ за глува и наглува лица,за пружање великог броја услуга глувим и наглувим лицима,преко тумача- преводиоца на знаковном језику.


За овај пилот пројекат су у сарадњи са Савезом Глувих и Наглувих Србије, изабрали десет глувих особа и поделили им таблет рачунаре, како би могли да комуницирају са “кол центром за тумачење“ и да комуницирају између себе.


Овим пилот пројектом, како је саопштила та компанија, желели су да тестирају како ће глува особа без пратње тумача за знаковни језик функционисати у јавним установама.


Јефтинија и бржа услуга


Глува особа је са собом имала таблет рачунар и помоћ „кол центра“. Мониторинг који је рађен перманентно, за време трајања пројекта показао је да уз помоћ нових технологија, глуве и наглуве особе могу самостално и независно да функционишу и да „свог тумача“ могу имати у свом таблет рачунару, наравно, уз помоћ „кал центра“ у коме се налазе тумачи, преводиоци за знаковни језик , за комуникацију са глувим и теже наглувим лицима. Тумач за знаковни језик глувих који ради у „кол центру „ за осмочасовно радно време може да уради 50 (педесет) тумачења за глува лица без обзира на њихову локацију (одлазак глуве особе код лекара, у суд, пошту, банку, продавницу........ ).


Тумач који редовно ради тумачење у преводилачким сервисима по Србији, за осам сати рада може да уради два до три тумачења али само ако су глуви којима су потребна тумачења близу њих.


Овим иноватори не желе да обезвредимо тренутна тумачења која се обављају у преводилачким сервисима, већ желе да укажемо колико се ефикасније уз помоћ „кол центра“ и нових технологија, могу обављати тумачења, тј. пружити врло различите услуге за истовремено већи број глувих лица и све је то јефтиније.


Тумачења и давања оваквих услуга глувим лицима је могуће, без обзира у ком делу Србије се глува особа налази, живи а има потребу да заврши неки свој посао у државним и јавним установама. Тренутно се задовољавају потребе 10-15 % глувих, неки остану без тумача због своје удаљености од преводилачког сервиса а неки остану без помоћи тумача, јер у том тренутку нема слободног тумача за њих. Желимо да глуве и наглуве особе добију бољи приступ јавним установама, многим другим институцијама, да много лакше, брже , уз помоћ свог таблета и тумача из „кол центра“ на знаковном језику , заврши своју обавезу у тој установи, тј. код службеника те установе.

kollllllll

 

Светска пракса


Службено лице те установе, преко звучника таблет рачунара или помоћу слушалица чује говор тумача,који истовремено разговара знаковним језиком са глувом особом и говори чујућој особи. Уз помоћ „цалл центра“ за глуве и програма за тумачење „Т meeting , могу се задовољити већином све потребе глувих особа у Србији.


Пружање различитих услуга глувим и наглувим лицима уз помоћ „кол центра „ у свету постоји већ 15 година. Сада овај вид услуга користи све више земаља , јер се овим путем прузају услуге глувим и наглувим лицима много ефикасније, истовремено већем броју глувих и наглувих лица и сигурно је све јефтиније. На овај начин је обезбеђено да глува лица имају веће шансе за запослење и да на тај начин доприносе буџету РС, тако да држава више не мора да глува лица сматра социјалним случајевима већ да их сматра особама које доприносе привреди ове земље. У свим земљама где је овај пројекат у примени, држава је стала иза њега.


Овакви пројекти се једним делом финансирају неповратним средствима из фондова Светске Банке у складу са законима који регулишу права глувих лица.


Неке од предности оснивања кол центра за глува лица:


* Лакши приступ глувих лица јавним и државним установама (болнице, судови, општине.)
* Једноставнија комуникација између глувих лица која не живе у истој средини.
* Лакша комуникација глувих лица са чујућим особама (породица, пријатељи....)
* Боља едукација глувих лица и лакше школовање
* Већа могућност запошљавања глувих особа,овим се директно доприноси републичком буџету глува особа више није на терету буџета РС већ уплатом пореза доприноси истом.
* Контрола трошкова од стране државе за издвајања средстава за глуве јер овај програм у себи има статистику позива и тумачења за глува лица. На овај начин су уштеде велике а смањена је могућност манипулација са средствима из буџета.


Пилот пројекат


Да би овај пројекат заживео у Србији било је потребно да се прво спроведе пилот пројекат у трајању од два месеца.


Компанија Аудио БМ је преузела на себе да финансира овај пилот пројекат ,обезбедила је интернет, купила сву опрему, таблете који су били неопходни за функционисање „кол центра“ , за комуникацију са глувим и наглувим лицима. Пилот пројекат је успешно завршен.


О резултатима овог пилот пројекта и начин како овај пројекат функционише, представници ове компаније говориће на конференцији за штамп 9. септембра у Медија центру, са почетком у 12 часова.


На овој конференцији за штампу учествовали би представници који су овакве пројекте већ увели у више земаља (Шведска, Норвешка, Швајцарска, Пољска Словенија, Индија....).


Иначе, у Србији глувих и теже наглувих особа има преко 20.000.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 31 август 2015 19:07
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015