Logo
Одштампајте ову страницу

Дан борбе против рака дојке

Оцените овај чланак
(1 Глас)

dojkazakaziaaaaДанас je обележен 25. октобар - Међународни дан борбе против рака дојке.


У београдским домовима здравља током викенда жене су имале могућност да прегледају дојке без упута и чекања. Већина домова здравља у Београду одазвали су се акцији, укључујући домове здравља Звездара, Младеновац, Раковица и Земун и отворили врата женама и девојкама које су хтеле да се прелгедају.


Рако дојке најчешћи је облик рака од којег оболевају и умиру жене широм света, па тако и у Србији. Сваке године, од ове болести се разболи око 4.000 жена а њих 1.600 премине и статистика каже да једна од осам жена током живота оболи ор рака дојке.


Иако званичне америчке препоруке данас налажу да се не раде самопрегледи а мамографија одложи за каснији животни период, редовни самопрегледи јесу један од најбољих начина за превенцију и откривање рака у раном стадијуму.

dandojka12

 

У случају раног откривања рака дојке он је излечив у више од 90 одсто случајева.


Наша земља је 11 по смртности од карцинома дојке а 36 по учесталости овог оболења.


Самопреглед дојки је кључан за рано откривање рака и треба га обављати једном месечно и то десетог дана менструалног циклуса.


ОВДЕ прочитајте неколико савета како да урадите самопреглед.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 25 октобар 2015 17:10
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015