Logo
Одштампајте ову страницу

Светски дан аутизма – 2. април

Оцените овај чланак
(3 гласова)

autizammmmmБЕОГРАД - Поводом Светског дана аутизма (2. април), Аутизам-Европа је покренуо дугорочну кампању поводом теме „поштовање, прихватање, инклузија“.

 

Циљ кампање је да позове грађане да боље разумеју како то изгледа живети са аутизмом, најавио је Медија центар.

 

Грађани су позвани да подигну свест симболичним проношењем штафете у циљу промовисања укључивања и учешћа особа са аутизмом у друштво. Овај позив на акцију је такође проширен и на медије, доносиоце одлука, наглашавајући потребу за подстицањем инклузивне политике и промовисањем поштовања права особа са аутизмом.

 

Упркос томе што данас многи имају свест о аутизму, врло мало људи разуме шта значи живети живот као особа са поремећајем из аутистичног спектра . Овај недостатак разумевања ствара препреке у ставовима и недостатак подршке, који отежавају укључивање особа са аутизмом у друштво. Тако се особе са аутизмом често у великој мери суочавају са изолацијом у својим локалним заједницама, као и у друштву у целини, што све појачава дискриминацију са којом се суочавају у многим областима живота.

 

Поводом Светског дана аутизма, Аутизам-Европа жели да нагласи кључну улогу коју сваки члан друштва може да одигра у уклањању неких од кључних препрека за инклузију са којима се суочавају особе са аутизмом, и присете се начела и права садржаних у Конвенцији Уједињених нација о правима особа са инвалидитетом, како би се створили услови за инклузивно друштво.

 

Светски дан аутизма је проглашен од стране Генералне скупштине Уједињених нација 2007. године као дан за скретање пажње на ургентне потребе људи са аутизмом широм света.

 

Аутизам је сложени развојни поремећај. Он умањује социјалне и комуникацијске цпособности личности чиме се често изазива приказивање необичних или понављајућих понашања и интересовања.

 

Кључне поруке овогодишње кампање су:

 

1. Један одсто укупне популације има неки облик поремећаја из аутистичног спектра.

2.Разумевање особа са аутизмом је први корак ка приступачном и инклузивном друштву.

3.Особе са аутизмом и Аспергеровим синдромом изгледају као да се понашају неуобичајено...

4. Особе са аутизмом поседују многе скривене вештине и таленте, кључ је знати како то искористити и помоћи особама са аутизмом да искажу свој пуни потенцијал.

5. Размислите о томе како ваша заједница, радно окружење, школе могу пријатељски дати особама са аутизмом шансу да покажу своје праве могућности.

 

Аутизам-Европа је међународна асоцијација чији је основни циљ да унапреди права особа са аутизмом и њихових породица и да им помогне у унапређивању квалитета живота. Осигурава ефикасну везу између више од осамдесет чланица организација које се баве заштитом права особа са аутизмом.

 

Савез Аутизам Србија је равноправни члан велике породице Аутизма Европе,који у својој мрежи има 16 локалних организација. Тачан податак о броју особа са аутизмом у Србији немамао,али према европској статистици да је 1% популације има дијагностификован аутизам,можемо говорити о броју од око 60.000.особа са аутизмом.

 

Мисија Савеза је:

 

 

1. Формирање Националног регистра који би омогућио прецизан увид у број особа са аутизмом у Србији, олакшао би остваривање права особа са аутизмом,а држави планирање средстава и ресурса

2. Доношење Националне стратегије за аутизам која би покривала проблерматику од најранијег, дијагностика, до најстаријег доба, лечење особа са аутизмом.

3. Поштовање свих изгласаних закона и доношење нових који штите права особа са аутизмом

4. Развијање сервиса подршке, као што су дневни центри, асистет у породици, предах-услуга, становање уз подршку и њихова системска имплементација.

5. Квалитетније и доступније средње образовање и постојање адекватних занимања за особе са аутизмом, како би запошљавање у условима тржишта рада постало могуће

6. Већа едукованост здравствених радника за лечење болести које нису последица аутизма, као што су болести из области кардиологије, неурологије, онкологије, гинекологије...

7. Укључивање појединаца и група директо погођених аутизмом, особе са аутизмом, родитељи и удружења, у процес доношења закона, политика и одлука.

 

Свако ко је у могућности треба да подржи овогодишњу кампању о подизању свести о аутизму и на тај начин да допринос за бољи и достојанственији живот особа са аутизмом и њихових породица.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 30 март 2016 21:02
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015