Logo
Одштампајте ову страницу

Регионална конференција: терапије за ретке болести - пут ка решењу

Оцените овај чланак
(0 гласова)

CapsuslalaБЕОГРАД - Привредна комора Србије (ПКС) у сарадњи са Националном организацијом за ретке болести Србије (НОРБС) организује данас регионалну конференцију "Терапије за ретке болести - пут ка решењу", уз подршку Европске организације за ретке болести.

 

Конференција ће се одржати у Ресавској 15, са почетком у 10 часова.

 

Учесницима конференције обратиће се: Златибор Лончар, министар здравља у Влади Србије, Верица Лазић, в.д. директора Републичког фонда за здравствено осигурање, Санда Савић, председница Одбора Удружења за фармацеутску и медицинску привреду ПКС, Дорица Дан, ЕУРОРДИС, Војин Ракић, вођа HELP US пројекта, Давор Дубока, НОРБС.

 

Скуп се организује у оквиру европског пројекта ЕУРОПЛАН са циљем подстицања развоја националних стратегија за ретке болести у европским земљама. Предавања ће бити подељена у три тематске целине – центри за ретке болести, доступност терапија ретких болести и специјализоване услуге социјалне заштите за ретке болести.

 

Конференција ће такође бити прилика да се званично представи пројекат HELP US који се бави унапређењем положаја особа са ретким болестима, али и подршком надлежним државним институцијама, представницима струке и удружења оболелих у Србији.

 

HELP US су иницирали и основали Центар за биоетичке студије и УНЕСКО катедра за Европу, у сарадњи са НОРБС-ом, са циљем да се на једном месту окупе стручњаци различитих професија који се баве ретким болестима у својим областима.

 

Према дефиницији Европске Комисије, ретка је болест она која се јавља код највише 5 од 10.000 особа. Процењује се да шест до осам одсто популације има неку ретку болест. На основу ових података, очигледно је да ретке болести у ствари и нису тако ретке - у Европи око 30 милиона људи има неку ретку болест, док је у Србији број оболелих око 450.000.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 07 новембар 2017 22:50
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015