Logo
Одштампајте ову страницу

Зрењанинци развијају софтвер који старима олакшава коришћење технологије

Оцените овај чланак
(3 гласова)

seezoulinkjjjjjjУколико сте одрасли у свету покривеним интернетом и осталим плодовима савременог технолошког развоја, или сте се бар рано у животу сусрели са њима, лако је да заборавите колико је некима тешко да се адаптирају и искористе све њихове могућности. Разлози могу бити разни: комплексност постојећих решења, ергономски проблеми, проблеми са видом, когнитивна ограничења…

 

Олакшана комуникација

 

За људе који су стари или имају физичке или когнитивне проблеме, а желе да остану у контакту, буду ментално ангажовани и осећају се укључено, интернет нуди брдо могућности. SeeYouLink Shell је за њих развио помагало које треба битно да им олакша успон на то брдо.

 

SeeYouLink Shell је један од девет српских стартапа који су прошли кроз недавно завршени Google Launchpad Belgrade програм, у организацији Гугла и Стартита. ЦТО Зоран Крнетић, који је у компанији од почетка када је развио први прототип са Ларсом Графом, овако описује пројекат.

 

Наш најважнији производ је SeeYouLink Shell.

 

Када се инсталира на Windows PC (таблет, лаптоп, десктоп, ТВ-стик), SeeYouLink Shell постаје једини интерфејс са којим корисник долази у додир. Он ефективно скрива сву позадинску комплексност система, обезбеђујући једноставно, приступачно и безбедно окружење које чак и старе особе без икаквог преџнања, са ослабљеним видом, когнитивним ограничењима и благом деменцијом, могу да успешно самостално користе.

 

SeeYouLink Shell омогућава лак приступ мејлу, интернет претраживачу, вестима, временској прогнози, фото албумима, видео позивима и другим садржајима и услугама.

 

SeeYouLink Shell је основао Ларс Граф 2011. године. Наиме, његова мајка је живела хиљадама километара удаљена од њега и никако нису успевали да пронађу задовољавајуће решење за комуникацију. Сваки покушај коришћења скајпа био је или неуспешан или је пролазио тешко, уз велики напор. Разлози за то су били целокупно окружење, али и интерфејс самог скајпа.

 

Ларсу, који је ЦЕО и Зорану, који је ЦТО, у развоју софтвера је помагао и геронтолог Кит Савел, а развојни тим је ремоте, базиран у Србији. У тиму су још Зоран Ћурчин, тренутно главни девелопер и УИ дизајнер, Данијел Бјелајац, fullstack developer, који је тренутно парт тајм ангажован на Ruby on Rails backendu и Рич Браун, главни инвеститор, који је ангажован на продаји у УСА.

 

Функционалност на првом месту

 

Први прототип апликације (тада се звала Elderlinq) је у пуном екрану имао пар огромних дугмића са сликама контаката, а у позадини је користио Скајпов АПИ за обављање видео позива. Најновија верзија SeeYouLink има много више могућности, али је интерфејс задржао своју једноставност.

 

Главну предност у односу на слична решења, Зоран види у оптималности и једноставности.

 

Конкурентска решења су претежно базирана на Андроид таблетима, а за велики број старих људи то није оптимално – ако све друго изузмемо, онда бар због величине екрана. Наш производ може да буде коришћен преко десктоп или алл-ин-оне рачунара са великим екраном (20, 21, 24 инча и више), са или без тач сензора, на лаптопу, таблету или ТВ-у посредством PC-on-stick uređaja и air mouse-a.

 

Такође, фокусирали смо се на то да поједноставимо сваки feature (емejл, вести, фотографије…) и да ограничимо сет функционалности на оно суштинско и најважније. Имамо дефинисано пар образаца интеракције који су примењени свуда, и када се једном савладају, сваку нову функционалност коју евентуално додамо, постојећи корисници могу лако и брзо да усвоје.

 

Адаптација на тржиште

 

Корисници SeeYouLink Shell и циљна група којој се обраћају нису исти. Корисници су стари људи, али такође и они са одређеним инвалидитетима.

 

Комуникација је, међутим, окренута ка две велике групе. Са једне стране то су породице корисника, посебно у случају када су раздвојени од својих остарелих чланова. Са друге стране то су организације које брину о старим људима, као што су геронтолошки центри.

 

Битна новина која се припрема је отварање регистрација за кућне кориснике, што до сада није било могуће. Међутим, маркетинг неће бити директно усмерен кућним корисницима, већ ће до њих покушати да стигну посредно кроз партнерства.

 

Наш основни производ, SeeYouLink Shell је у суштини СааС са моделом месечне или годишње претплате.

 

У првој фази SeeYouLink Shell 2011-2013. смо се фокусирали на Б2Б у САД (нпр. старачке домове). То није дало неке резултате, што због неспремности тржишта и самог производа, што због чињенице да су такве организације у САД биле веома конзервативне и бирократске.

 

После незадовољавајућих резултата на америчком тржишту, компанија је одлучила да таргетира Европу и пређе на Б2Б2Ц модел кроз партнерства и revenue share.

 

Генерално фокус пребацујемо на европско тржиште, а посебно на Уједињено Краљевство где имамо присуство партнера који ради подршку нашим корисницима.

 

Након Гоогле Лаунцхпад-а, почели смо разговоре са Телеком Србија у вези са могућим дистрибуирањем нашег софтвера кроз њихову мрежу у пакету са хардвером и интернет конекцијом.

 

Читав пројекат је у почетку финансиран из затворене групе инвеститора – чланова борда, а у међувремену су успели да пређу на претежно финансирање новцем од продаје лиценци. Тренутна промоција производа се одвија углавном преко сајта и директних контаката кроз мрежу познанстава чланова борда.

 

Планови за будућност

 

Тренутно SeeYouLink Shell има око 300 активних корисника и у процесу су затварања два велика Б2Б уговора, која би требало да им обезбеде нове кориснике. Након што заврше систем регистрације и плаћања за кућне кориснике, почеће рад на усавршавању механизама самоедукације за кориснике. У плану је и склапање партнерстава са организацијама зарад поспешивања продаје и дистрибуције, али и стартапима зарад контента и услуга.

 

Извор: Кућа добрих вести/Стартит


Последњи пут измењено четвртак, 06 децембар 2018 23:07
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015