Кућа Добрих Вести

Login

"Додир шампиона"- улагање у будућност

Оцените овај чланак
(0 гласова)

 

mos alisa maric i slobodan milosevic1БЕОГРАД - Министарство омладине и спорта Сбрије обезбедило је из ребаланса буџета средства за помоћ српским клубовима из прве кетегорије спортова који учествују у Лиги шампиона.


 Алиса Марић, министар омладине и спорта Србије, потписала је уговоре са Велимиром Марјановићем, председником Рукометног савеза Србије, Велибором Совровићем, председником Ватерполо савеза Србије, Слободаном Милошевићем генераланим секретаром Одбојкашког савеза Србије, Дејаном Томашевићем потпредседником Кошаркашког савеза Србије и Душаном Орландићем генералним директором Тениског савеза Србије. Потписивању су присуствовали и Предраг Перуничић државни секретар за спорт, Александар Шоштар председник Спортског савеза Срије као и представници клубова.

mos-dodir-sampiona-2

- Помоћи ћемо клубовима, који представљају Србију у најелитнијим такмичењима у Европи, а за узврат они ће помоћи да међу младима, кроз разне акције, посете школама и у развоју школског спорта, стекнемо нове присталице спорта и здравог живота – истакла је Алиса Марић.

- Улагање у најмлађе је сигурна инвестиција, увек доноси резултате, добијамо нове асове, али и здраве људе који умеју да цене истинске вредности. Не могу сви постати шампиони као Новак Ђоковић или Владе Дивац, али сви морају добити прилику да искажу и развију таленат. Спорт не сме да буде привилегија богатих.

Алиса Марић је указала и на бројне здравствене проблеме које доноси савремени начин живота међу младима:

- Огроман број данашње деце има проблеме са држањем, равним табанима, гојазни су... Нека свако учини оно што је до њега: Министарство просвете нека им олакша торбе, а Министарство омладине и спорта створиће услове да се сви баве спортом. Моја деца су још увек превише мала за школу, али надам се да ће до њиховог поласка у први разред ранац на леђима бити лакши, а терени и игралишта пуна омладине. Здравије је играти фудбал по школским игралиштима, него седети уз рачунар.

Слободан Милошевић, генерални секретар ОС Србије је истакао:

- Министар Алиса Марић има дивно име, а ја сам се, када сам сазнао за ову изненадну помоћ, осећао као Алиса  у земљи чуда! Држава је овим помогла једном делу нашег спорта који је био скрајнут, а то су клубови, без којих нема ни добре репрезентације, а ни светских успеха.  Надам се да ће ово бити трајно опредељење, јер добри услови у нашим клубовима који играју међународне купове су услов да нам млади играчи остану у Србији. Имамо среће, за разлику од неких спортова, да нам је и женска одбојка у успону, то су све младе играчице које су овим добиле шансу да играју са најбољима.

mos-potpisivanje-dodir-sampiona

Велибор Совровић, први човек ватерполо организације је  истакао да  ВСС  изузетну пажње посвећује развоју ватерпола међу младима, а да ће ова помоћ сигурно утицати и на популарзацију овог спорта међу школарцима. Велимир Марјановић, председник РС Србије је  нагласио да у Србији постоји добар систем такмичења у рукомету - мини рукометна лига, школска такмичења за основце и средње школе, али је  и указао на велики проблем:

- Приметно је да нам је женски спорт, са изузетком одбојке, у кризи. Трудићемо се да у акцији „Додир шампиона“ што више укључимо женску школску популацију.

Дејан Томашевић потпредседник КС Србије се захвалио на драгоценој финансијској помоћи клубовима, али је подвукао.

- Ово је сјајна идеја. Новац је важан, али је још важнији изванредан гест Минстарства омладине и спорта. Кошаркашка органзација системски ради са школском омладином и сигуран сам да ће бити још бољи одзив када почне акција „Додир шампиона“.

Душан Орландић, генерални директор ТСС је обавестио да ће ова средства отићи за  учешће у Федерејш купу јер у тенису нема класичних екипних клупских Лига шампиона:

- Министарство омладине и спорта је у овим тешким временима оаза где увек можемо да добијемо помоћ. ТС Србије већ дуже спроводи акцију у развоју школског тениса. У 20 градова смо на трговима поставили мини тениске терене у сарадњи са међународим тениским организацијама и показали да тенис није више скуп спорт за елиту и да нема разлога да се млади њиме не баве.

Акција „Додир шампиона“ представља промоцију спорта међу младима, што је један од приоритета у  „Стратегији развоја спорта“ за 2013.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 19 октобар 2012 16:04
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија