Logo
Одштампајте ову страницу

Више жена у свету технологије – јачи ИТ сектор

Оцените овај чланак
(1 Глас)

zeneuitttttШта је заједничко ученицама основних и средњих школа, студенткињама и инжењеркама које раде у неким од највећих глобалних технолошких компанија? Интересовање за образовање и посао у ИТ индустрији.

 

Управо тим поводом на „Недељи женских прича у ИТ-у“ која се обележава од 8. до 12. априла, окупило се око 250 учесница, које су разговарале о потреби већег присуства жена у једној од најдинамичнијих индустрија данас.

 

„Недеља женских прича у ИТ-у“, као заједничка иницијатива Мајкрософт развојног центра Србије, компаније GoDaddy,  организације Стартит, Фондације Петља и Иницијативе „Дигитална Србија“ – има за циљ да скрене пажњу на потребу за већим укључивањем девојака у ИТ индустрију и подстицање да развијају каријеру управо у овој области. Предавања, радионице и разговори са женама које успешно граде своје каријере у ИТ-у, само су део активности намењених ученицама основних и средњих школа, студенткињама, као и женама које желе да се преквалификују и стекну додатна знања у овој области.

 

„Догађаји као што је „Недеља женских прича у ИТ-у“ важни су из више разлога, најпре због упознавања младих девојака са чињеницом да се информационе технологије данас налазе у свакој грани индустрије и да без обзира чиме оне сутра одлуче да се баве, разумевање алгоритама и основних концепата програмирања олакшаће им улазак на тржиште рада и учиниће их конкурентнијим. Са друге стране, студенткиње које су се већ определиле за неки од техничких факултета имају прилику да разговарају са људима из ИТ индустрије и стекну практичан увид у неке делове креативног процеса, као и да разумеју зашто је непрестано усавршавање и стално учење саставни део ове индустрије“, изјавила је Катарина Анђелковић, координаторка програмских активности у Фондацији Петља.

 

Девојкама је потребна подршка

 

Организатори овогодишње „Недеље женских прича у ИТ-у“ истакли су да је тема жена у ИТ-у важна како за девојке, тако и за сам ИТ сектор. С једне стране, девојкама треба пружити подршку да се опробају у једној од најперспективнијих области и стекну ИТ знања која су данас неопходна за рад у било којој сфери, док са друге стране родни диверзитет може значајно допринети јачању читаве ИТ индустрије.

 

Преко 100 студенткиња техничких, рачунарских и природно-математичких факултета широм Србије, током целодневне посете Мицрософт развојном центру у Србији, било је у прилици да чује искуства инжењера и практиканата, као и да се упозна са пројектима и Мajкрософт технологијама које се развијају у београдском центру. Девојке је највише занимало шта је потребно да се пријаве за праксу или посао у једној интернационалној корпорацији и какве могућности нуди каријера у ИТ сектору.

 

Слична питања имале су и ученице које су учествовале на панел дискусији у организацији Фондације Петља и иницијативе Дигитална Србија, где су из прве руке могле да чују искуства жена које се успешно баве програмирањем и које су личним примером показале да посао у ИТ-у није резервисан само за мушкарце.

 

Jедан на један разговори средњошколки и програмерки, у организацији Стартит-а, открили су да девојке често имају непотпуну представу о сопственим способностима, неједнаком третману жена и мушкараца у ИТ, и да им сусрети са женама које су се оствариле у ИТ сфери, помажу у бољем и свеобухватније сагледавању ситуације.

 

Прве кораке у области програмирања направиле су ученице основних школа у радионицама које је Фондација

Петља организовала као део DigiGirlz програма Microsoft Philanthropies, који девојкама из средњих и основних школа широм света пружа прилику да се упознају са бројним могућностима и предностима каријере у ИТ-у.

 

Недељу женских прича, затворила је компанија GoDaddy, чији су представници причали о томе зашто је Word Press одличан начин да се започне или унапреди ИТ каријера.

 

Организовањем WordPress радионице, даме су савладел основе WordPressa и добити многа упутства како да наставе у веб свету кроз ову технологију.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 12 април 2019 15:38
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015