A+ A A-

Да деци више сале не фале

Оцените овај чланак
(2 гласова)

 

salazemunostecenividБЕОГРАД - Предраг Перуничић државни секретар за спорт и Загорка Петровић Златановић Гигић помоћник министра у сектору за управљање пројектима, обишли су спортску халу у школи за децу са оштећеним видом „Вељко Рамадановић“ у Земуну.


Од формирања Министарства 2007.  до данас, укупно је реализовано више од 500 пројеката изградње, реконструкције, адаптације и санације спортских објеката, вредних више од три милијарде динара, а спортска хала у школи „Вељко Рамадановић“ један је од 14 завршених пројеката из засебног програма намењеног спортистима са посебним потребама.

Предраг Перуничић је истакао да ће сала много значити деци, јер ће им омогућити простор у коме могу да, осим физичких вежби, спроводе и специјалне вежбе којима се оспособљавају за самосталан живот.

- Министарство омладине и спорта укључено је у овај пројекат од  2009. и један је од најзначајнијих намењених лицима са посебним потребама – нагласила је Загорка Петровић Златановић Гигић и подвукла да је у изградњу спортске хале, чија је трећа фаза радова завршена у октобру ове године, уложено преко 31 милион динара.

Истакла је и да деца у спорту представаљају један од основних приоритета „Стратегије развоја спорта“ коју је израдило Министарство омладине и спорта, као и да је суштина приближити спорт што већем броју деце, учинити спортске објекте приступачним и обезбедити квалитетан и сигуран простор бављење физичким активностима.

Директор школе „Вељко Рамадановић“ Радмила Лабан истакла је да ће сала пуно значити како ученицима те школе, тако и запосленима. Трећом фазом радова објекат је у потпуности завршен, а за почетак коришћења сале неопходно је још извести радове на спољашњим инсталацијама.

- Од оснивања школе 1917.  до данас нисмо имали фискултурну салу, већ су деца вежбала у учионици и често се и повређивала. Захвални смо Министарству омладине и спорта што нам је помогло да се створе услови да свим нашим ученицима спорт постане доступан- истакла је Радмила Лабан.

Једна од основних смерница „Стратегије развоја спорта у Републици Србији за период од 2009. до 2013. године“ је доступност спорта свима. Ово подразумева и да  особе са инвалидитетом могу да се равноправно укључе у све спортске активности, што је и један од стандарда сваког хуманог друштва.Спортска активност позитивно утиче на ресоцијализацију, рехабилитацију и самосталност особа са инвалидитетом.

Министарство је, у оквиру програма „Изградња спортских објеката за лица са посебним потребама и инвалидитетом и реконструкција постојећих спортских објеката ради прилагођавања особама са инвалидитетом“, реализовало и следеће пројекте: реконструкција спортског терена у Специјалној болници за церебралну парализу и развојну неурологију у Београду, уградња лифта за особе са инвалидитетом у Хали спортова у Суботици, реконструкција спортских објеката у ОСЦ „Младост“ Бечеј, „Градски базен“ у Свилајнцу и друге.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 07 новембар 2012 09:52
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани