Logo
Одштампајте ову страницу

Објављено Упутство за примену теста самосталности за предузетнике

Оцените овај чланак
(2 гласова)

uputstvoreakcijaПореска управа објавила је Упутство за примену теста самосталности којим се утврђује ко ће моћи да послује као паушалац.

 

С почетком 2020. године почео је да се примењује нови Закон о порезу на доходак грађана, којим је, између осталог, предвиђен и тест самосталности који је изазвао бројне негативне коментаре међу паушалцима, а посебно онима у ИТ сектору. Иако планирана за почетак године, примена теста самосталности одложена је за 1. март.

 

Тест самосталности за предузетнике, који садржи девет критеријума имаће задатак да омогући прецизније дефинисање услова када се ангажовање предузетника за обављање основне делатности, укључујући и преузетнике који су паушално опорезовани, без обзира на сектор у којем послују, сматра као "други приход" за потребе опорезивања.

 

Упутство за примену теста самосталности можете прочитати ОВДЕ.

Иницијатива „Дигитална Србија“ покретач писања упутства

 

Упутство за примену Теста самосталности, који је Пореска управа данас објавила, настала је на основу иницијативе заједнице. Тачније, након што је Влада прошле године представила предлог измена Закона о порезу на доходак грађана и Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање, укључујући и Тест самосталности предузетника, Иницијатива „Дигитална Србија“ покренула је разговоре са организацијом Дигитална заједница, као и са Војвођанским ИКТ кластером. Током разговора су закључили да постоје различита тумачење критеријума из Теста самоталности, па тиме и неизвосности о његовој примени.

 

„Понудили смо помоћ у изради нацрта овог документа и омогућили представницима Дигиталне заједнице и Војвођанског ИКТ кластера да кроз своје коментаре идентификују нејасноће како би Пореска управа, приликом израде Упутства, у обзир узела што већи број појединачних случајева и отклонила све могуће недоумице у тумачењу Закона”, наводе у иницијативи Дигитална Србија.

 

Нису усвојене све сугестије

 

Како у Дигиталној заједници кажу, пошто не постоји могућност да предузетник на почетку свог пословања буде сигуран у којој мери испуњава Тест, сматрали су да треба на неки начин обезбедити мању неизвесност.

 

„Дигитална Заједница се укључила у дискусију о Упутству, како би оценила да ли у документу и даље постоје недоумице које је Заједница препознала кроз примену теста самосталности. Управа је део наших примедби усвојила, али и одбила сугестије које би у извесној мери помогле предузетницима који свој посао обављају преко интернета да прођу Тест, с обзиром на то да неке од ставки Теста спадају у стандард светске индустрије”, објашњавају у Дигиталној заједници.

 

Извор: Стартит/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 27 фебруар 2020 14:23
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015