A+ A A-

Бесплатан интернет за учење програмирања на порталу Petlja.org

Оцените овај чланак
(3 гласова)

petljaaaaaat4545454Иницијатива „Дигитална Србија“ најавила је да ће од данас сва три мобилна оператера који су чланови ове непрофитне организације својим корисницима омогућити приступ порталу за учење програмирања petlja.org без наплате потрошеног интернет саобраћаја.

 

На овај начин, и у ванредним околностима, компаније Телеком Србија, Теленор и Вип мобajл настављају да заједнички подржавају унапређење алгоритамске писмености као једног од основних темеља јаке дигиталне економије чији развој је стратешки циљ Иницијативе „Дигитална Србија“.

 

Чланови „Дигиталне Србије“ подржавају активности Фондације Петља од њених почетака јер је ова организација спојила врсне инжењере и едукаторе како би понудила јединствене материјале уз које деца из целе Србије већ три године праве своје прве програмерске кораке.

 

„Више од половине свих друштвено одговорних активности компаније Телеком Србија тичу се образовања. Нажалост, ситуације сличне овој у којој се данас налази цео свет, па и наше друштво, некада представљају тест зрелости за различите друштвене сегменте. Чини нам се да смо овога пута демантовали можда чак и доминантну перцепцију јавности, и показали да је по питању дигитализације у Србији, ипак урађено доста тога, и да смо као друштво на добром путу да нам дигитална писменост буде на завидном нивоу. Телеком Србија је јака компанија која има потенцијал и да подржи, али и да покрене самостално или са својим партнерима позитивне промене у друштву. Због тога је важно да наше најмлађе суграђане на време уведемо у окружење које ће сутра бити део њиховог савременог пословног процеса, а Петља управо то пружа,“ истиче Предраг Ћулибрк, генерални директор Телекома Србија.

 

Након што су на РТС3 пре неколико недеља почели Петљини телевизијски часови информатике и рачунарства које је пратило више од 200.000 ученика, Иницијатива „Дигитална Србија“ и Фондација Петља ће до краја априла покренути и Net.Kabinet, интернет платформу која ће омогућити праћење редовног наставног програма уз двосмерну комуникацију ученика са својим наставницима и својим одељењем. У том контексту, одлука сва три оператера да кроз „Дигиталну Србију“ на овај начин заједнички подрже Петљу учиниће да образовање на даљину буде бесплатно – у правом смислу те речи.

 

Један од оснивача „Дигиталне Србије“ је и компанија Теленор која се снажно залаже за иновације у образовању и већ је сарађивала са Фондацијом Петља на успостављању савремених програма наставе информатике и рачунарства у школама. „Теленор од почетка подржава рад Иницијативе „Дигитална Србија“, чији је један од оснивача, где су образовање и дигитална писменост у фокусу њеног рада и деловања. То је основа за промену у друштву и привреди за коју се сви у иницијативи залажемо и зато морамо да омогућимо да образовање буде доступно свима,“ каже Мајк Мишел, генерални директор Теленора Србија.

 

У наредном периоду, Иницијатива „Дигитална Србија“ ће са својим члановима радити и на томе да се породицама са децом која немају приступ интернету омогући да се, равноправно са својим вршњацима, повежу на мрежу на којој се у данашње време стиче највише знања.

 

„У данашњем друштву готово све активности ослањају се на технологију, а програмерске вештине и алгоритамски начин размишљања корисни су којим год послом да се бавите. Због тога верујемо да ће Петља бити много више од платформе за будуће програмере. Као компанија која је посвећена технолошким иновацијама, желимо да допринесемо да образовање окренуто будућности постане стандард за све. На овај начин пружамо подршку и наставницима који имају важну улогу у образовању и васпитању наше деце, и верујемо да ће овако креативно окружење додатно допринети стварају нових напредних генерација,“ каже Дејан Турк, генерални директор компаније Вип мобajл..

 

Поред ове три компаније, у чланству „Дигиталне Србије“ је више од 30 организација и компанија из најразличитијих привредних сектора – од софтверске и индустрије видео-игара, преко банкарства и телекомуникација, све до пољопривреде, фармације и медија. „Преданост наших чланова заједничкој визији Србије у којој сви грађани имају приступ врхунском, савременом образовању у великој мери помогла је да данас имамо програмирање у обавезном наставном програму већ од петог разреда, специјализована ИТ одељења широм земље и Мастер 4.0 програме на три државна универзитета. Данас, током пандемије, дух заједништва који влада међу нашим члановима јачи је него икад што показује и ова подршка Фондацији Петља,“ истиче Небојша Ђурђевић, генерални директор Иницијативе „Дигитална Србија“.

 

Извор: Кућа добрих вести/Petlja.org

 


Последњи пут измењено четвртак, 16 април 2020 20:41

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани