Logo
Одштампајте ову страницу

Одржан Crowdfunding Meetup за гејминг заједницу

Оцените овај чланак
(2 гласова)

CrowdfundingmitapПрикупљање средстава за лансирање и развој видео игрица путем интернационалних платформи бележи рекордну успешност упркос пандемији коронавируса. На Кицкстартер-у, једној од најпознатијих онлине платформи за групно финансирање, пројекти и идеје из ове индустрије држе прво место са прикупљених скоро милијарду и по долара, од 2009. године када је Кицкстартер почео са радом. Овај тренд шанса је и за компаније и тимове из Србије.

 

Агенција Бродото у сарадњи са Асоцијацијом индустрије видео игара Србије (СГА) уз подршку Немачко-српске иницијативе за одрживи раст и запошљавање, тим поводом јуче је организовала бесплатни онлајн Crowdfunding Meetup, на коме је учествовало око 50 представника компанија, формалних и неформалних тимова и појединаца из Србије из ове области.

 

Crowdfunding кампање за финансирање друштвених и видео игара веома су популарне у свету годинама уназад. Тај тренд је у Србији до сада најбоље искористила управо гејминг заједница. Према подацима из извештаја Асоцијације индустрије видео игара Србије (СГА) за 2019. годину, чак 30% инвестиција у гејминг индустрију у Србији долази кроз цроњдфундинг. Али, у тој области има још пуно простора за унапређење. Оно што недостаје за још боље резултате, јесте знање како спровести успешну crowdfunding кампању,“ каже експерт за цроњдфундинг Душан Вуловић, директор агенције Бродото, и додаје да је овај онлине догађај организован са циљем ширења знања о правилима успешног вођења цроњдфундинг кампања, перспективи cr crowdfunding-а у домаћој гејминг индустрији и изазовима са којима се аутори crowdfunding кампања сусрећу.

 

Гост online Crowdfunding Meetup-а за гејминг индустрију био је Предраг Лазовић оснивач студија Forsage Games, који је кроз пет crowdfunding кампања до сада прикупио преко 280 000 америчких долара за лансирање друштвених игара које су, након тога, продате у хиљадама примерака широм света.

 

Према његовим речима, компаније које већ имају разрађене начине пласирања својих игара могу да имају дилему око начина објављивања нових игара, али crowdfunding се, према његовом искуству, показао као најбољи начин да се дође до купаца.“За мале фирме, попут наше, које се тек пробијају на светско тржиште, crowdfunding је најбржи и најбољи начин да се дође до купаца. Наше игре се све боље продају и традиционалним путем, а када то кажем мислим на продају на велико радњама у десетак земаља. Такође, пласирају се и појединачним купцима у преко двадесет земаља преко сајта. Али, све је то, за сада, још увек у много мањем обиму од продаје преко Кицкстартер-а,” каже Предраг Лазовић.

 

Немачко-српска иницијатива за одрживи раст и запошљавање препознала је потенцијал који би crowdfunding могао имати у Србији и од 2017.године подржава развој цроњдфундинг индустрије и базе знања у нашој земљи.

 

“Досадашње искуство показало је да читаво тржиште југоисточне Европе и Србије поседује изузетан иноваторски потенцијал у области групног финансирања који није остварен у довољној мери. О томе сведоче подаци да је општа успешност crowdfunding кампања које долазе из Србије ниска – од 424 кампање 2017.године, успешно је било само 16. Захваљујући едукацији у овој области коју годинама уназад организујемо и подржавамо кроз конвенције, академије, брошуре, радионице и догађаје попут овог, ниво успешности расте. Али, поред тога, неопходно је и прилагођавање и креирања законског оквира који би омогућио даљи раст crowdfunding-а у Србији. У том циљу смо 2018. године спровели истраживање постојеће праксе из којих су произашле препоруке за унапређење правног оквира и већу распрострањеност групног финансирања у Србији,” закључује Андриј Гарбуза, координатор Немачко-српске иницијативе за одрживи раст и запошљавање, која у сарадњи са агенцијом Бродото, уз подршку Немачког савезног министарства за привредну сарадњу и развој (БМЗ) спроводи програм подршке развоју и промоције цроњдфундинг-а у Србији crowdfunding.rs.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 13 новембар 2020 21:33
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015