Logo
Одштампајте ову страницу

Цео свет прича о Clubhouse апликацији: Како се аудио чет “вратио у игру”

Оцените овај чланак
(2 гласова)

clubhaousdfdfdfdfdПретходних дана или чак читав месец, на све стране се могао чути појам “Clubhouse". Ако и даље нисте обавештени о чему је заправо реч, решавамо све дилеме: реч је о апликацији која је заиста залудела цео свет. Ова апликација се заснива на аудио чету и свет је буквално полудео за њом.

 

Иако поменуту опцију имају и Whatsapp, Messenger, Вибер, Инстаграм и још много апликација, одмах да разјаснимо, није реч о било каквом аудио снимку – и ту се прича не завршава.

 

Апликација постаје све популарнија, нарочито откад је почео да је користи и Илон Маск и о томе јавно говорио, а његов пример су следиле и друге познате личности, попут: Опре Винфри, Марка Закерберга, Дрејка и Кањеа Веста.

 

Цлубхоусе буди додатну знатижељу корисника широм света јер се не може само доњнлоудоварти са АппСторе-а или Гоогле Плаy-а. На другом чак и не постоји, а за Аппле кориснике доступна је искључиво путем позивнице. Постоје наводи да ће се ускоро појавити и на Гоогле Плаy-у, али то још увек није потврђено.

 

 

Како заиста функционише Clubhouse?

 

Корисници ове апликације могу да слушају разговоре, интервјуе и расправе између занимљивих људи о разним темама. Замислите онлајн подкаст – најближе је томе, а опет је реч о специфичној платформи. Можете да отворите виртуелну собу сами или да се придружите некој постојећој. Све се дешава уживо, у реалном времену и због тога разговоре није могуће снимати, нити могу да се пусте поново касније.

 

Виртуелне собе ограничене су на максимум 5.000 људи, тако да и не можете увек да присуствујете баш сваком разговору, у случају да је соба попуњена. Важно је да знате и да не когу баш сви да говоре у соби – углавном слушате разговоре, а по угледу на Зоом и Теамс састанке које смо апсолвирали у протеклих годину дана, можете да дигнете руку и затражите дозволу да се обратите или поставите питање.

 

Алгоритам и безбедност корисника

 

Као и све друге апликације, и ова ће вам предлагати више садржаја који вас занимају, тј. сличне онима које већ преслушавате. Приликом креирања налога имаћете могућност да одаберете теме и области које вас занимају, те ће вам се приказивати садржаји које више волите, тј. пратите. И то је једино што знамо за сада.

 

Када је у питању безбедност корисника, масовни су текстови и блогови у којима се тврди да је све на доста високом нивоу, барем за сада и да је управо забрана снимања директно у апликацији један од начина да се корисници заштите. Такође, довољно говори информација да је апликација забрањена у Кини, наводно због немогућности увида у разговоре који се воде на платформи, а који би могли да угрозе државу и националну безбедност.

 

Иза ове апликације стоји компанија Alpha Exploration Co  чија је вредност порасла на милијарду долара, како наводи британски Finantial Times. Исти сервис је у мају 2020. године вредео 100 милиона долара и имао 1.500 корисника укупно. Данас има два милиона корисника. Замислите колики би раст био да је доступна и за андроид телефоне.

 

И док се једни залажу да је ово само месинџер апликација која има неке додатне опције, други су мишљења да је реч о новој друштвеној мрежи. Време ће тек показати у ком ће се правцу Clubhouse развијати, као и да ли је заиста и колико безбедна, али је неспорно да је ово прва до сада апликација која није доступна свима, а да је доживела оволику популарност и планетарни успех.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 12 март 2021 18:43
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015