Кућа Добрих Вести

Login

Платформа Србија ствара постала део глобалне креативне мреже - b.creative

Оцените овај чланак
(1 Глас)

globalnetworkdfdfdfdfdfdНационална платформа Србија ствара/Serbia creates званично је постала део глобалне мреже b.creative, која широм Европе и света окупља заједницу креативаца у циљу њиховог умрежавања, размене идеја и знања, као и међусобног учешћа у пројектима.

 

Мрежа b.creative заснована је на снажној потражњи креативних предузетника за међународним умрежавањем и растућој свести креатора политике да се култури, креативном предузетништву И економија заснованим на знању баве као полугом за социјални и економски развој.

 

Ова јединствена међусекторска заједница броји око 2.500 креативних предузетника, инкубатора, хабова, мрежа и удружења широм света, представља 22 културна и креативна поља у чак 116 земаља - окупља предузетнике из свих сектора уметности, културе и креативних и дигиталних индустрија.

 

У сржи сектора кретивних индустрија лежи управо умрежавање и размена идеја, знања и вештина, а велика је част када нас препознају глобални играчи, каже Ана Илић, виша саветница председнице Владе Србије за креативне индустрије која предводи тим националне платформе Србија ствара.

 

“Веома смо поносни на чињеницу да је сектор креативних индустрија у Србији, само за неколико година постао једна од најбрже растућа грана привреде у Србији. Учешће и видљивост Србије и националне платформе Србија ствара као националног бренда на међународној сцени веома је важно, посебно у години када се кроз Уједињени нације глобално обележава година креативних економија. Зато је веома важно што је Управни одбор b.creative и KEA Europan Affairs препознао значај учешћа и партнерства платформе Србија ствара у једној од највећих креативних мрежа на свету”, истиче Илић.

 

 

Широм света, мрежа b.creative има директан приступ у више од 350 креативних простора: 186 fablab-a и living лабораторије, 105 инкубатора и акцелератора, више од 60 креативних кластера, хабова и co-working простора. Мрежу b.creative је у Бриселу 2019. године основала KEA European Affairs - међународни истраживачки центар за дизајн политике специјализован за културу и креативне индустрије.

 

“Срећни смо и поносни што се платформа Србија ствара прикључила б.цреативе мрежи. Веома се радујемо сарадњи са Србија ствара и подршци на развоју кретивног предузетништва и помоћи И одршци локланим талентима да се умрежавају са креативним предузетницима широм света”, истиче Philippe Kern, оснивач и извршни директор KEA European Affairs.

 

Национална платформа Србија ствара је кровно, међуресорно кровно чија је мисија да подстиче развој креативних индустрија, науке и економије засноване на знању као и да креира нов национални бренд који Србију представља у светлу модерне и иновативне земљу, креативних и талентованих људи.

 

Мисија КЕА је смештена у Бриселу од 1999. године и у Шенжену, НР Кина од 2013. Пружа савете о политикама како би државе, организације и људи постали свеснији својих креативних ресурса, како би се отворио њихов потенцијал за економски и социјални развој.

 

КЕА је током година консолидовао свој бренд и репутацију као резултат успешно завршених задатака и студија широм ЕУ и у трећим земљама света. КЕА је укључен као иницијатор или научни координатор у разним пројектима високог профила које финансира ЕУ у вези са трансдисциплинарном сарадњом између уметности, науке, технологије и пословања, међу којима се истичу: ILUCIDARE (Хоризонт 2020), Creative Tracks (Креативна Европа), ИСКРЕ - Преиспитивање иновација заједно (Хоризонт 2020), Култура за градове и регионе (Креативна Европа).

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 16 март 2021 12:59

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија