Logo
Одштампајте ову страницу

Како да свој сајт лансирате у врх Гугл претраге

Оцените овај чланак
(3 гласова)

guglpretragadfdfdfdfСваком власнику заигра срце кад види свој сајт у врху резултата претраге на Гоогле-у и другим претраживачима, за њему битне кључне речи.

 

Оптимизован сајт који се добро котира у претрази ће вам донети мноштво посетилаца и то бесплатно. Не само да ћете уштедети новац који би морали уложити у оглашавање, него је и квалитет оваквих посетилаца најчешће много бољи од оних који стижу преко друштвених мрежа и разних других извора, јер су у питању људи који траже баш оно што ви нудите и за шта сте оптимизовали сајт.

 

Како до што бољег резултата?

 

Оптимизација почиње већ приликом одабира назива домена. Уколико кључну реч, која описује чиме се бавите, ставите у назив домена, то ће вам доста помоћи приликом рангирања. Поред тога, Гоогле даје предност "локалним" доменима, па ће сајт са доменом .РС боље проћи од истог сајта са доменом .ЦОМ или .ОРГ, када се претражује из Србије. На пример, уколико се вашафирма бави хостингом, назив домена као што је њњњ.суперхостинг.рс представља одличан избор.

 

Оптимизација за мобилне уређаје

 

С обзиром да се у свету више од половине укупног броја претрага врши са мобилних телефона, не чуди што је оптимизација за такве уређаје битан фактор. Садржај мора лепо изгледати на уређајима са малим екраном, па је респонсивни дизајн неизоставни део сајта који претендује на добро рангирање у претрази.

 

Брзина учитавања сајта

 

Истраживања су показала да постајемо све нестрпљивији, па чак и мало спорије учитавање сајта може довести до тога да корисник затвори тај прозор и одустане. Тога је свестан и Гоогле, па је брзина учитавања сајта такође битан параметар. Брзина се постиже на два начина. Први је оптимизацијом самог сајта, како кода и дизајна, тако и садржаја. Немојте пасти у замку дизајна и оптеретити сајт разним додацима и ефектима, како би изгледао атрактивније. Чист и једноставан дизајн је најчешће боље решење.

 

Други битни елемент брзине хостинг провајдер. Да ли сте се некад запитали откуд онолике разлике у цени за наизглед сличну понуду? Један од начина на који хостинг компаније штеде је и гомилање сајтова на један сервер. У таквим ситуацијама неочекивано велика посећеност или грешка у коду на једном сајту може изазвати успорење свих сајтова који се налазе на истом серверу. Тако можете платити високу цену за "уштеду" коју сте направили приликом одабира хостинг провајдера.

 

Добре хостинг компаније нуде и додатна решења за убрзавање учитавањасајта. Једна од таквих је и Superhosting.rs која нуди алате за убрзање сајта, као што су Memcached i Redis, али и SuperCacheкоји су сами развили за потребе својих корисника. Сајтови хостовани код њих ће се, захваљујући свему томе, брже учитавати, а самим тим бити и боље рангирани.

 

Садржај и кључне речи

 

За крај смо оставили кључне речи, не зато што су најмање битне (а нису мање битне од других наведених фактора, напротив), него зато што су најпознатији део СЕО (Сеарцх Енгине Оптимисатион) процеса. Садржај сајта је и даље најмеродавнији када се одређује редослед у претрази. У давна времена је било довољно при крају странице ставити невидљиви текст (исписан веома ситним фонтом у боји позадине, тако да се не види приликом нормалног прегледања сајта) са гомилом кључних речи које се понављају, али та тактика не само да не доноси добре резултате, него ће вам донети и негативне поене. Данас је кључ у оптимизацији. Кључне речи се морају понављати у садржају странице, али без претеривања. Што природније, то боље. Поред тога, копирање садржаја са других сајтова ће резултовати у вашем лошијем рангирању. Оригинални садржај је оно што ће вам донети успех.

 

Чаробни штапић

 

Не постоји чаробни штапић који ће вам гарантовати успех и добро рангирање на претраживачима. Превелики је новац у питању и бројне су злоупотребе, па се алгоритми који одређују редослед у претрази чувају као строга пословна тајна, а и релативно често мењају и оптимизују, како би пратили трендове. Све наведено је само део велике слагалице, у којој има делова које нисмо обухватили јер би текст био преобиман. Уосталом, о оптимизацији за претраживаче се пишу читаве књиге. Једно је сигурно. Ако пратите препоруке које смо навели у овом тексту, ваш сајт ће сигурно бити много боље рангиран него без њих. Видимо се на првој страни Гугл претраге.

 

 

Извор: Е капија


Последњи пут измењено уторак, 30 март 2021 12:56
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015