Кућа Добрих Вести

Login

Уз четри олимпијске и пет параолимпијских медаља, спортистима Србије још 593 одличја у 2012.

Оцените овај чланак
(1 Глас)


1sssdjericsostarkoricapublikacijeБЕОГРАД - Уз четри олимпијске: злато у теквондоу Милице Мандић, сребро у стрељаштву Иване Максимовић и две бронзе ватерполиста и стрелца Андрије Златића и пет параолимпијских медаља у Лондону - два злата у атлетици Тања Драгић и Жељко Димитријевић и три сребра: атлетичар Драженко Митровић и стонетенисери Борислава Перић Ранковић и Златко Кеслер, српски спортисти су освојили  у 2012. још 593 (126 – 119 – 348) медаља на шампионатима света, првенствима Европе и првенствима Балкана.


Најуспешнији спорт је теквондо са 74 медаље (3 – 7 – 64), прата га  кик бокс са 55 одличја (20 – 12 – 23) и рвање са 54 трофеја (27 – 14- 13). Следе: атлетика са 47 (2 – 4 – 41), џудо 39 (0 – 2 – 37),  стони тенис 37 (0 – 2- 35),  џет ски 26 (2 – 0 - 24), савате 25 (9 – 16 – 0),  веслање 20 (3 – 5 – 12), ваздухопловство 19 (18 – 1- 0), карате 16 (1 – 5 – 10), пливање 15 (0 – 1 - 14), боди билдинг 15 (0 – 0 - 15),  куглање 12 ( 4 – 5 – 3), параолимпијски спорт 12 (5 – 7 – 0)  итд. Укупно су спортисти из 53 спорта освајали медаље.
Сви ови успеси сабрани су у публикацијама  у издању Спортског савеза Србије у сарадњи са Министарством омладине и спорта Србије и Заводом за спорт и медицину спорта Србије. Драгоцене и богате ризнице података о српском спорту: „Резултати спортиста Србије у 2012“, „Календар међународних спротских догађаја у 2013“ и „Адресар спорта Србије“ као и тромесечник, часопис „Свет српског спорта“ представљене су на конференцији за медије у хотелу Унион.
- Из године у годину, наша издања су све садржајнија а захваљујући изванредној сарадњи са Министарством омладине и спорта Србије и Заводом за спорт и медицину спорта Србије и гранским спортским савезима,  ове године штампали смо  их и знатно раније – рекао је Александар Шоштар председник Спортског савеза Србије.- На једном месту сакупљени су подаци о ономе што је било, али  и што ће бити интересантно за српски спорт. Олмпијска 2012. била по броју трофеја богатија него 2011, прошле године, српски спортисти освојили су 593 медаље на СП, ЕШ и БШ, у 2011. освојено је 520 медаља, па је и на том пољу направљен велики корак. Србија  ће у 2013. бити домаћин првенстава света у рвању за кедете, у рукомету за жене и европских првенстава у шаху, одбојци и кросу, као и светске лиге у ватерполу. Српске спортисте очекује укупно још двадесетак светских и европских шампионата.
Генерални секретар Спортског савеза Србије др Дане Корица је  открио да се припрема још једно издање о резултатима српских спортиста:
- Са Заводом за спорт и медицину спорта Србије ускоро ћемо представити и обимнији и садржајем богатији информатор о резултатима српског спорта укључујући и такмичења млађих категорија, кадета и јуниора као и ветерана. Наше публикације кренуће од данас у све организације, од ОКС до општинских спортских савеза и студентских и војних спортских организација. Посебно морам да укажем на један леп податак да  су поједини спортови изузетно напредовали, атлетика је, на пример, освојила прву медаљу у бацачким дисциплинама на отвореном, кајакши су имали низ сјајних успеха, посебно су блистали куглаши, а рукометашице су се придружиле на великој сцени рукометашима, као и одбојкашима, одбојкашицама и ватерполистима. Помоћи ћемо ове године српским спортистима да учествују на Светском шампионату у неолимпијским спортовима у Калију у Колумбији од 24. јула до 4. августа на којиме се очекује око 6.000 спортиста у 30 – так дисциплина.
Велики број новинара поздравио је и потпредседник Спортског савеза Србије Велизар Ђерић, а представљању је присуствовао и Ацо Гајевић помоћник директора Завода за спорт и медицину спорта Србије, као  и представници Министарства омладине спорте Србије и други угледне званице.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 21 јануар 2013 14:58
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија