Кућа Добрих Вести

Login

Посебно тужилаштво за борбу против насиља на спортским борилиштима

Оцените овај чланак
(1 Глас)

nasiljeMOSmaricidacicБЕОГРАД - Алиса Марић, министар омладине и спорта, предложила је формирање посебног тужилаштва за борбу против насиља у спорту у форми сличној оној како већ делују тужилаштва за организовани криминал, ратне злочине и високо технолошки криминал.


- Пораст насиља на спортским догађајима, тера нас на  још одлучнију акцију. Важно је да се оштро супротставимо,  не само ради јасне поруке да ћемо се борити против насиља у спорту већ узнемиреној јавности, или као одговор на захтеве из иностранства, већ зато што је то насушна потреба ради очувања спорта и безбедности самих спортиста али и свих који би желели да безбрижно, са својим породицама уживају у спортским надметањима - истакла је министарка Марић на  седници Националног савета за борбу против насиља у спорту, коју је на иницијативу Министарства омладине и спорта, сазвао председник Владе Србије Ивица Дачић.  -Ово није питање које може да се решава само у фудбалу, кошарци, рукомету или неком другом спорту, већ је од значаја за ширу друштвену заједницу. Поздрављам последње поруке смиривања ситуације међу зараћеним навијачима али став државе не може да зависи од нечије добре воље. Потребно је увести снажан, ефикасан систем који ће решавати проблеме, откривати и кажњавати хулигане.
Пакет мера које је предложила министарка Марић у циљу сузбијања инцидената на спортским приредбама  подразумева да се кроз посебно одељење при Јавном тужилаштву осигура централизована и синхронизована сарадња МУП, тужилаштва и судства према сваком инциденту али и у правцу превентивног деловања. Према предлогу, истовремено би се покренуо поступак измена закона као и  измена судских пословника ради ефикаснијег процесуирања кривичних дела из ове области.
Министарство омладине и спорта ће своју првенствену, едукативну улогу у овој области, наставити да развија кроз акцију “Фер-плеј је победа” промовишући толеранцију међу спортистима  и љубитељима спорта.
На седници је и оцењено да насиље на спортским теренима угрожава националне интересе Србије, и да сузбијање хулиганизма представља императив очувања српског спорта, безбедности спортиста и навијача.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 06 март 2013 17:30
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија